Символичен референдум за независимост в Каталуния

Гласуването се разглежда като предизвикателство за Мадрид
Обновена: 9 ное 2014 13:45 | 9 ное 2014 13:43, Екип на Bulgaria On Air
47
Символичен референдум за независимост в Каталуния
Снимка: Bulgaria on Air

В Каталуния се провежда символичен референдум, на който местните жители ще бъдат попитани дали искат областта да се отдели от Испания и да бъде независима държава. Гласуването се разглежда като предизвикателство както за централното правителство в Мадрид, така и за най-висшия съд в страната, който на два пъти блокира вота.

Жителите на Каталуния са призовани да пуснат своя символичен вот в 1317 избирателни секции. Според проучвания на общественото мнение повече от 80% от 7,5 милионното население на североизточния регион се обявяват за увеличаване на независимостта от Испания, а около 50 на сто настояват за пълна независимост.

Дългогодишното желание на Каталуния за независимост е подхранвано от дълбоката рецесия през последните години. Докато повечето каталунци смятат, че са несправедливо наказани от съкращенията в публичния сектор, а данъците допринасят за непропорционалното разпределение на доходите, не са малко и тези, които се противопоставят на отделянето от Испания. Въпреки че вотът е символичен, мнозина каталунци, които живеят в чужбина, се завръщат в родното място, за да гласуват.

"Трябва да съм тук, трябва да гласувам”, коментира Белен Мурийо, каталунец, живеещ в Еквадор. – "Аз трябва да бъда част от този процес, тъй като референдумът за независимост е нещо голямо", допълни той.

"Моята страна винаги ще е Каталуния”, заяви на свой ред Йосеп Луис Перес – каталунец, живеещ в Канада. – "След 48 години извън страната, 38 от които в Канада, това е нещото, което очаквам с нетърпение, да пусна вота си в урната. Това е важно за мен”.

Вотът за независимост на Каталуния е осъждан от правителството в Испания, а Конституционният съд на два пъти го блокира.

Мотивът на испанското правителство е, че референдумът нарушава конституцията. Премиерът Мариано Рахой заяви, че докато е на власт, никой няма да разруши единството на Испания. Анализатори изразяват опасение, че гласуването може да създаде конституционна криза, невиждана в съвременната история на Испания.

Още вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria On Air:

Още новини от света вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 12 И моята съвест няма да ми позволи да заменя 1000 неграмотни софийски *** като теб за един мой съгражданин!
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE MOGA DA ZAMENIA 100 VARNENZI DORI ZA 1 SOFIANEZ.SAGALIAVAM GOLIAMOTO SELO vARNA.
10
2
 
2
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Ако Каталуния се...отдели от Испания,ние в Кривунделово също ще направим референдум за...отделяне от централната власт.Отделянето ни е...сигурно,защото аз и другите 50% мислят като мен.Най...вероятно след това ще се присъединим към Монако,защото яхтата ми е...закотвена там и са мои хора.
9
2
 
1
 
! Отговори
tggfgd преди 9 години
е тука зашто не глобяват като се агитира на каталански на майчиния им език
8
3
 
2
 
! Отговори
bizo преди 9 години
Zaradi tiq sofiqn4eta strada ciala Balgaria.Wte prebadem kato nacia no Stolica da ne e Sofia.Bog da ni pazi.Bravo Atakist za mnenieto ti.
7
2
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
А, що го изтрихте тоя? Трябваше хората да видят как пишат софиянци.
6
2
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
за 7 Вижте писмото на един примерен софиянец!Просто образец!
5
4
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Това е все едно Варна да се отдели от България заради София, която я има за трета ръка град и хората й. Е, аз като варненец пита ли ме някой дали искам софийските *** да ме имат за човек трета ръка и селянин провинциалист? Питам ли всички софийски ***, че не говорят правилно, а на нас ни казват, че имаме диалект? Масово софиянци казват "Влезна". К'ва е тази дума, *** софийски интелигентни? Да не говорим за неправилните ударения на думите. *** със самочувствие без покритие.
4
2
 
9
 
! Отговори
СВОБОДА НА СЛОВОТО преди 9 години
В БРЮКСЕЛ ОТ ЕДНА СЕДМИЦА ПРОТЕСТИРАТ 100 000 РАБОТЕЩИ!УЛИЦИТЕ НА БРЮКСЕЛ СА КАТО ВОЕННА ЗОНА!ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА!БРЮКСЕЛ Е СТОЛИЦАТА НА ЕВРОПА!КАКВА Е ТАЗИ ЦЕНЗУРА, КАКВА Е ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ, ИМА ЛИ Я ИЗОБЩО!
3
7
 
1
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Зaпaдa съществувa и е силен нa бaзaтa нa многообрaзието, рaзделението нa зaпaд е изворa нa Силaтa му! Още Римскaтa империя се е делилa, но влaдеелa Светa, след нея Зaпaдa бил феодaлно " рaзделен", между отделни крaле и феодaли, но те били именно стрaховитите зa всеки нaшественик РИЦAРИ! В днешни дни референдумите нa Зaпaд дори не водят до " рaзделение", a сaмо до многообрaзие. Товa подчовеците в москaлия дори не го рaзбирaт, зaщото сa пропуснaли цели векове обществено- политическо рaзвитие
2
5
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Това се обяснява с дълбоките комплеки и липсата на индентичност на отделните индивиди.Какво значи да обичаш родината си и като този *** да си живял 40 години навън, а сега голям родолюбец. Той не живее с проблемите на "родината" си, той не плаща данъци там, защо той да има право да участва тогава в политиката на дадената държава. За пример ти давам етническите българи в Турция. При такива вотове е задължително да има изисикване за отседналост иначе се изкривява процеса на гласуване като у нас
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така наречения "ЗАПАД" винаги е проповядвал политика на Р_А_З_Д_Е_Л_Е_Н_И_Е за всички народи и държави, които са искали да се присъединят към него!!! Справка- Чехословакия, Югославия, сега и Украйна... Само, че настава момента в който източника на заразата (ЗАПАДА) ще се разболее САМ от разпръскваната от него ЧУМА! Не само в Испания има подобни процеси... Ами Бавария, ами Италия, и в Белгия не е цветущо и Шотландия не е спокойна след референдума... Май връщане назад за тези процеси НЯМА!!!