Проруските сепаратисти в Украйна се готвят за нови сражения с украинската армия

За това предупреди германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер
Обновена: 12 ное 2014 21:30 | 12 ное 2014 21:29,
102
Проруските сепаратисти в Украйна се готвят за нови сражения с украинската армия
Проруски сили се отправят към Донецк на 10 ноември т.г. Снимка: БТА

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че проруските сепаратисти в Източна Украйна се готвят за нови сражения с украинската армия, предаде Франс прес.

Още по темата
Той посочи, че има признаци, потвърдени от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), за "нови движения, които сочат, че сепаратистите се готвят за тежки сблъсъци".

"В сегашната ситуация няма смисъл от превъоръжаване и готвене за нови сблъсъци в този регион. Това не е от полза за никого и губим време, от което спешно се нуждаем за политическата и икономическа стабилизация на Украйна. Връщането във военна конфронтация ще е вредно за всички", каза Щайнмайер на пресконференция с унгарския си колега Петер Сиярто.

По-рано днес Украйна заяви, че се готви за бойни действия в отговор на струпване на руски войски в проруската източна част, което бе потвърдено от НАТО и поражда опасения за връщане към открита война след два месеца крехко примирие.

Унгарският външен министър увери, че страната му се стреми към "балансирани, здрави и прагматични отношения" с Русия.

"Смятам, че това важи за цяла Европа. В същото време е очевидно, че нарушаването на международното право е недопустимо за всички нас". Ако някоя държава нарушава международните закони, "ЕС трябва да действа единно", добави той.

Примирието в Източна Украйна става все по-виртуално, предупреди по-рано генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Дзаниер, който изрази безпокойство от риск от ескалация на конфликта, предаде Франс прес.

"Констатирахме пристигането на военно оборудване в регион, за който е прието примирие. Целта ни е да работим за укрепването на това примирие, обаче то в някакъв смисъл остава все повече само на хартия", каза Дзаниер в Брюксел.

"Този приток на оръжия в региона може да предизвика по-открита конфронтация, а ние не искаме да видим такова нещо. Обезпокоени сме, защото виждаме риск от ескалация", добави той.

ОССЕ е изпратила 261 международни наблюдатели в Украйна. 112 от тях са в източната част на страната, където обявеното в началото на септември примирие между проруските бунтовници и украинската армия се нарушава ежедневно.

В последно време сраженията се ожесточиха, а появилите се от петък информации за навлизането в Украйна на тежковъоръжени руски военни автоколони, дадени първо от Киев, бяха потвърдени от НАТО и ОССЕ.

"Политическият процес е изключително важен", подчерта Дзаниер и призова ЕС да окаже натиск на Киев и Москва за съживяването му. Протоколът от Минск, който позволи сключването на примирието, "е най-доброто нещо, което имаме", настоя той.

Дзаниер се срещна вчера с новия върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, а по-късно ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

За изпълняване на мисията си в Украйна и разполагане на планираните 500 наблюдатели ОССЕ се нуждае от повече финансиране, изтъкна той и изрази съжаление, че се налага да убеждава страните членки и международните организации да финансират тази "ключова мисия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: УкрайнасраженияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
13
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Зурлин От щедрата Украинска армия ,как откъде При положение,че границата между Украйна и Русия се гледа под лупа от март месец,то просто нема как да се прекарат толкова танкове и т.н. А Украинската армия благодарение на котлетата осигури доста техника и боеприпаси А много ми е интересно ,от кога в Украинската армия на въоръжение е танк Леопард??????? Щото са били засечени такива танкове да се движат към Донбас малко след ученията на НАТО и Украйна
16
7
 
15
 
! Отговори
окончателната победа преди 9 години
Войната в Украйна ще приключи само след окончателната победа на новорусийската армия срещу бандите на фашистката хунта в Куев!
15
4
 
12
 
! Отговори
пропаганда преди 9 години
Стига с тази примитивна пропаганда! Самата Джен Псаки каза, че в Украйна няма руски войски.
14
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За тия, които са писали долу, един *** въпрос. Каква на вкус е спермата на Путин, господа руски *** ? Сигурен съм, че знаете.
13
2
 
8
 
! Отговори
фото шопче преди 9 години
Фотошопа на Цру се извинява на малобройните си почитатели, че фалшивата снимка на танковете не изглежда като истинска.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тик-так тик-так
11
2
 
10
 
! Отговори
набит на кол? преди 9 години
Какви ще бъдат санкциите срещу бивша Украйна, Сащ, ЕС и Нато, когато утре окончателно стане ясно, че украински военни са свалили Боинга? Нато ще бомбардира Киев ли? Всички украинци ще бъдат изгонени от Европа ли? Порошенко ще бъде набит на кол ли? Обамата ще бъде пратен в Гуантанамо ли?
10
3
 
13
 
! Отговори
над 43 000 преди 9 години
Пълен разгром за Порошенко! Жертвите, за които Порошенко е виновен, само от армията на вече бивша Украйна: 27 888 убити и ранени украински военни, 13 500 дезертирали или безследно изчезнали, 1649 пленени. Общо над 43 000!
9
2
 
16
 
! Отговори
тотално фиаско преди 9 години
Пороченко доведе, вече бивша, Украйна до тотално фиаско! Армията му е разбита и избяга по бели *** от опълченците. Икономиката е пред фалит. Из страната вилнеят въоръжени фашистки банди и грабят, изнасилват и бият. Народът е гладен, жаден и му е студено. На Пороченко не му остава нищо друго, освен да се гръмне.
8
2
 
2
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Зурлин Майк Тайсън си призна ,че наистина му се е случвало,но дали ще имаш смелост да му се подиграеш на живо пред него а ??????????????????????????????????? По какво познаха че са сепаратисти а не опълченци???????????
7
12
 
8
 
! Отговори
КАКВИ "сепарати преди 9 години
...ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ ..."руската войска"!НАЛИ ,ТАКА...???!!!
6
9
 
3
 
! Отговори
Дніпро - 1 преди 9 години
На позр Перунова ПолкаПднма меч Арева рука --На могутнй дух, на захист нам,На погибель злим пдступним ворогам.Гримне Небо -- тремтить Земля,Меч Арея Русь з невол визволя.На Вкран хай пощезне враг,Меч Арея поверне нам рдний стяг.
5
3
 
14
 
! Отговори
не разбирам преди 9 години
А какво да правят да оставят десен сектор и така наречената украинска армия командвана от задокеански демократи да унищожат семействата и домовете им ли .
4
7
 
14
 
! Отговори
Да живее Украйна! преди 9 години
Империята на злото ще се сгромоляса от собственото си зло.
3
4
 
9
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До бандеровче Със задните си части разбира се Днеска нещо са ви свили под носа танк,докато украинците сте локали водка А жена е хвърлила граната във ваша кола и с цената на ръката си е убила 2 от ваште Айде честито
2
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин вече загуби войната в Украйна. Украинската армия вече получи нови оръжия и се прегрупира, терористите ще изгинат при атаките на укрепените украински позиции.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кaто мaлък по музикa се пееше нещо зa топчето нещо зa клисурци но немогa дa си спомня дaне е зa товa