В Европа не може да има сигурност без Русия!

Държим да водим диалог с Москва, увери Меркел
20 ное 2014 18:39, Елка Василева
98
В Европа не може да има сигурност без Русия!
Ангела Меркел. Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел отново заяви, че сигурността в Европа в средносрочна и дългосрочна перспектива може да бъде гарантирана само заедно с Русия, предаде Франс прес.

"Затова санкциите не са самоцел. Държим да водим диалог с Русия", добави Ангела Меркел.

Тя каза това в Кшижова, в Югоизточна Полша, на 25-ата годишнина от историческото сдобряване между Германия и Полша, в разгара на най-тежката криза в отношенията между Запада и Москва след Студената война заради ролята на Русия във въоръжения конфликт в Украйна, посочва АФП.

Меркел припомни, че териториалната цялост на Украйна бе нарушена и увери поляците, притеснени от събитията на изток от границата им, че солидарността на НАТО е еднаква с всички страни членки и че Германия ще приложи този принцип в случай на нужда.

Тя отново призна отговорността на германците за ужасите на Втората световна война и не избягна трънливия за Полша и Германия проблем - за германците, прогонени през 1945 г. от териториите, окупирани от Полша. Прогонването им бе незаконно, но обяснимо след престъпленията на нацистка Германия, добави канцлерът.

Срещата й с полската министър-председателка Ева Копач в Кшижова, в Долношльонското воеводство, има особено силно символично значение за полско-германските отношения, отбелязва АФП.

В Кшижова на 12 ноември 1989 г. тогавашният канцлер Хелмут Кол присъства на литургия заедно с първия ръководител на некомунистическо правителство в Полша Тадеуш Мазовецки. Срещата им е силна проява на волята за помиряване между Изтока и Запада след Студената война.

Освен това в Кшижова (навремето Крайзау в Германия) се заражда германското нелегално движение срещу Хитлер, подготвило осуетения атентат срещу нацисткия водач на 20 юли 1944 г. Мнозина членове на това движение, наричано "Кръжецът от Крайзау", са осъдени и екзекутирани в Берлин, добавя АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само *** си *** пътеките.
41
9
 
17
 
! Отговори
pantudi преди 9 години
Наближи зимата и на западо почнаха с подмазването :)
40
11
 
22
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
И какво те радва теб това уважаеми? В момента пшеницата в България е на толкова ниска цена,че на дребните производители не им излизат сметките. Влагата утежнява ситуацията. Но вместо да продаваме на Русия и да живеем по-добре, ние пляскаме на САЩ за...и аз не знам за какво.
39
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко знаете за Меркел. Че тя самата е възпитаничка на комунистическия руски строй в източна Германия. . Руска гимназия, желание да стане учителка по уски но понеже е дъщеря на поп, а руснаците са атеисти желанията й се разминават с късмета. На какъв език смятате че Меркел говори с Путин.
38
6
 
7
 
! Отговори
do 53 преди 9 години
Не се натъжавай. Меркел е лицемерка, защото е германка и кариеристка, защото е политик, но не е *** - за разлика от теб.
37
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В Европа не може да има сигурност без Русия!"==================================...Български реотан.
36
22
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Права е госпожа Меркел... - Русия и сигурност са несъвместими...
35
19
 
14
 
! Отговори
Москва преди 9 години
от десетина дена в Русия изчезна черната пшеница, така наречената гречка, макаронените и тестените изделия също става все по кът и по-скъпи
34
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 48:"...на тази баба" Путин разчита до го измъкне от "клинча" , а не на баба си Питина !
33
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Листът се обърна след грандиозния провал на САЩ и техните съюзници на срещата на Г-20 в Бризбейн,където останаха сами срещу Путин Велики.
32
5
 
20
 
! Отговори
сова преди 9 години
Я !!!! на тази баба взе да и идва ума.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da Germaniq e velika Darjava! Vmesto da dase samoizqjdate i hvalite Eurpoeiskite strani, zashto i vie ne napravite neshto za stranata si?
30
0
 
14
 
! Отговори
456 преди 9 години
Абе дирч/ни/че нали сме демокрация!!! Америкаците ни я донесоха и подариха! Знааачи аз имам право да си изразявам мнението Свободно!Иначе ставаме като в Русия-"контролирани медии"/щото нашите са китка/! И питам аз защо тогава ми триете коментарите които са за ненамеса на Уса и ЕС в политиката на сувенрена държава каквато би следвало да е България ????????????
29
3
 
23
 
! Отговори
Демагог преди 9 години
Как се сети за това, бе лелче? Досега мътихте водата с всички сили, отмятахте се от споразумения, направихте преврат, свалихте самолети с невинни хорица, включихте на максимум говорителите на санкциите, анатемосахте руснаците, които са притиснати до стената, и т.н. и т.н. и сега драга лелче пееш друга песен. Чиста демагогия и никой не ви вярва отдавна. Вие искате да докарате света до война и това е единственият начин да се измъкнете от икономическия хаос, който строите от 40 години насам.
28
6
 
3
 
! Отговори
sravnenie преди 9 години
V Bangladesh jiveqt 140 000 000 jiteli , kolkoto e Russia . Teritoriqta na Bangladesh e malko po - golqma ot tazi na Bulgaria. Tragediqta na Rusia e 4e e golqma ,no prazna .
27
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западна Европа трябва да скъса с пагубната американска политика и тогава в цяла Европа ще царува мир и спокойствие.
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не е Русия,ония амуджи от ИД след максимум година вече ще гърмят с *** си карабини по мишените на разни германки,французойки,полякини и т.н.
25
2
 
8
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Не може да се отрече, че политиците и ръководителите на ФРГ винаги са били едни от най-компетентните и последователните в следвоенна Европа. Вили Брандт зададе посоката и стила, Хелмут Кол направи съществени стъпки -затова именно Германия днес е най-голямата икономическа сила в Европа.
24
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поляците трябва ръка да целуват на Русия, че както ги беше подкарал Хитлер, сега нямаше кой да произвежда ябълки.
23
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въртят се големи игри, а Германия остава извън играта! Например на 1 декември Путин заедно със 10 свои министри е на посещение в Турция, като една от основните цели е да се увеличи сткооборота между двете държави, сегашният стокооборот е 35 милиарда долара на година, като се планира до няколко години той да надхвърли 100 милиарда долара на година. Нали се сещате че тези движения стават за сметка на Европа