Русия ще бъде още по-изолирана, заплаши Джо Байдън

Американският вицепрезидент се срещна с Петро Порошенко
Обновена: 22 ное 2014 15:41 | 22 ное 2014 13:02, Александър Попов
215
Русия ще бъде още по-изолирана, заплаши Джо Байдън
Снимка: Reuters

Руската агресия в сепаратисткия изток на Украйна е неприемлива, заяви американският вицепрезидент Джо Байдън след среща в Киев с украинския президент Петро Порошенко, предадоха световните агенции.

"Неприемливо е в 21 век някои страни да се опитват да предначертаят със сила границите на Европа или да извършват военна интервенция просто защото не харесват решенията, взети от техния съсед", каза Байдън, цитиран от Франс прес.

"Русия ще плати по-висока цена и ще бъде още по-изолирана", предупреди той.

Вицепрезидентът определи анексията на Крим през март и подкрепата Русия за сепаратистите в Източна Украйна като крещящо нарушение на основополагащите принципи на международната система, предаде Ройтерс.

Байдън подчерта, че САЩ винаги ще подкрепят демократичната и реформистка Украйна, но не спомена конкретно каквато и да е било нова помощ, отбелязва Ройтерс.

"Ще се стремим Украйна да има необходимите финансови ресурси. Всичко ще зависи от това как вървят реформите, а Америка ще окаже поддръжка", каза Байдън, цитиран от ТАСС.

Украинският президент Порошенко заяви, че с Байдън са постигнали съгласие, че изпълнението на споразумението от Минск за прекратяване на огъня в Източна Украйна е важно за постигане на мир там, предаде ТАСС. Порошенко добави, че с Байдън са се договорили САЩ и Международният валутен фонд да окажат финансова поддръжка на Украйна, предаде ТАСС. Двамата са обсъдили и сътрудничеството за осъществяване на реформите в Украйна.

"Договорихме се за сериозна консултативна и финансова помощ за Украйна от САЩ и МВФ при извършването на реформите и всичко това ще бъде направено в близко време", каза Порошенко.

Според ТАСС Белият дом днес е разпространил информация, че САЩ са обещали допълнителна помощ на Украйна в размер на 23 милиона долара. От тази сума 20 милиона ще бъдат за подкрепа на реформите в съдебната система и правоохранителните органи, а 3 милиона долара ще бъдат за храни за нуждаещите се, в това число в Източна Украйна. Тази помощ ще бъде доставена по каналите на Световната програма по прехраната на ООН.

Междувременно украинският министър на отбраната Степан Полторак заяви, че в източната част на страната има 7500 руски военни, предаде БТА.

"Присъствието на 7500 представители на руските въоръжени сили на украинска територия е дестабилизиращ фактор, който ни пречи да стабилизираме бързо ситуацията в нашата страна", каза министърът.

Същевременно украинците власти съобщиха, че четирима украински военни и един цивилен са загинали в последните 24 часа в източната част на страната.

От влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня на 5 септември в Украйна загинаха 1000 души, сочат данни на ООН, публикувани в четвъртък. Това означава средно по 13 убити на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
49
 
! Отговори
Даа даа даа.... преди 9 години
Ммммм да.....синчето му прилапа най-голямата украинска нефтена фирма,и то за 1 долар......та за това е толкоз радостен дъртия Джо.А що се отнася за доказателствата против Русия--досега НЕ сме видяли нито едно--нито за Боинга,нито за колоните от руски танкове,нито за руски войници--абе нищо.....
3
52
 
11
 
! Отговори
USA преди 9 години
Мачкай руския олигарх дикататор ***!
2
12
 
45
 
! Отговори
рукито преди 9 години
Да живее Русия! Господ да пази Путин!
1
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Русия се уплаши!