Не намесвайте Бог!

Израело-палестинският конфликт застрашително отива към религиозна война
23 ное 2014 16:30,
71
Не намесвайте Бог!
Снимка: Reuters

Гледката на убити евреи в синагога, с молитвените им шалове и свещени книги в локви кръв е като спомен от мрачното минало. Но за съжаление е част от настоящето, в поредния епизод от безконечната трагедия на евреи и араби в Обетованата земя, обобщава сп. “Икономист”. 

 
Атаката срещу синагога в Йерусалим, при която четирима поклонници и един полицай бяха от убити от двама палестинци, въоръжени с ножове и пистолети, определено не е най-кървавият инцидент в историята на израело-палестинския конфликт. И бледнее пред масовите убийства в Сирия и други части на Близкия изток. 
 
Но според “Икономист” значимостта на това покушение в никакъв случай не бива да се пренебрегва предвид няколко факта. Първо – в часовете и дните след убийствата множество палестинци тържествуваха по повод атаката – жаждата за кървава мъст, която е движещата сила за джихадистите, като че ли отново завладява редовия палестинец. Коренните жители на Йерусалим от палестински произход, които по принцип стоят встрани от конфликта, сега се включиха. Показните убийства в религиозен храм се случват в момент, когато сме свидетели на ожесточен спор за статута на светите места в града. 
 
Фокусът на враждата постепенно се измества от въпроса за независимостта на Палестина към религиозните различия и съдбата на свещения Йерусалим. А това прави ситуацията още по-взривоопасна. 
 
Все още изглежда възможно да има мирно споразумение, което да уреди териториалния проблем за земите между Средиземното море и река Йордан. Но колкото повече се намесва религията, толково по-трудно ще бъде да се постигне консенсус.  
 
Неслучайно статутът на Йерусалим винаги е бил една от най-спорните точки при провежданите преговори. Евреите настояват за реставрация на своя храм, върху който е построена джамията “Ал Акса” - третото най-свещено място за мюсюлманите. 
 
Светостта на Йерусалим много често е експлоатирана за постигане на политически цели. Очевидно подклаждането на религиозен конфликт може да доведе до ужасяващи последици извън пределите на този град (през 94-та година евреин уби множество палестинци по време на молитва в Хеброн). Обръщането към Бог се ползва за оправдаване на насилието – мирът става невъзможен, когато компромисът е представян за богохулство.  
 
За израелския премиер Бенямин Нетаняху, убийствата в Йерусалим от изминалата седмица са пряк резулт от призива на палестинския лидер Махмуд Абас към неговия народ за защита на “Ал-Акса”. Абас отговори, че истинският проблем са провокациите от страна на евреите, които настояват за правото да се молят в свещеното за мюсюлманите място като част от широкомащабна агитационна кампания на израелското правителство. 
 
В подобна ситуация е много трудно, дори безсмилено да се правят опити за нови мирни преговори. В същото време необходимостта от разбирателство за “поделяне” на Йерусалим е по-крещяща от всякога.  
 
За “Икономист” двамата лидери би трябвало поне да се опитат да спрат с постоянните взаимни нападки, за да имат очи да се погледнат, когато седнат на масата за преговори. И трябва да успокояват своите сънародници, а не да подклаждат враждебността.  
 
Абас би трябвало да апелира за спиране на атаките срещу невинни цивилни, въпреки тежестта на живота под окупация. Нетаняху трябва да препотвърди готовността за религиозна толерантност и решителността за тежки наказания при нарушаване на мира и спокойствието от страна на радикални евреи. И да гарантира, че палестинците ще имат свое свещено място в Йерусалим. 
 
Във времена на скръб и гняв най-ясно се вижда мъдростта на лидерите, посочва “Икономист”. Те трябва да спрат с подстрекаващия тон, да спрат с невъздържаното поведение и заклеймяването на един цял народ заради неколцина. И трябва заедно да се изправят срещу екстремистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: ПалестинаИзраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма по-кръвожаден народ от израелският.И Корана е всъщност преписан Талмуд.А юдео-масоните, юдео-комунистите са всъщност измислица на ционистите,.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мир в региона ще настъпи само ако над ерусалим бъде пусната една цар бомба.Докато съществува това гнездо на религиозния фанатизъм нищо няма да се промени.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 22Примам го по-скоро като красив завършек на величествена история!
21
1
 
14
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
РЕЛИГИЯТА Е ЗАБЛУДА. ТОВА ТЯХНОТО Е ФАНАТИЗЪМ. ОТКРАЙ ВРЕМЕ, ОТ ДРЕВНИ ВЕКОВЕ РЕЛИГИЯТА Е БИЛА МАША С ЦЕЛ ДА ВСЯВАТ СТРАХ В ХОРАТА, ДА СЕ ПОДЧИНЯВАТ, МАНИПУЛАТИВЕН ИНСТРУМЕНТ В РЪЦЕТЕ НА ЦЪРКВАТА. ЗАЩО ТОГАВА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ БОГ ДОПУСКА ТИЯ УБИЙСТВЕНИ ВОЙНИ, ЗАТРИВАНЕ НА ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ, ОМРАЗАТА МЕЖДУ ХОРАТА, АЛЧНОСТТА, БОРБАТА ЗА НАДМОЩИЕ. НАЛИ БОГ ВСИЧКО ВИЖДА??????
20
0
 
4
 
! Отговори
#KОЙ преди 9 години
До ЕвреинАз съм спасителя
19
0
 
6
 
! Отговори
Фен преди 9 години
До Евреин:Дейвид Хаселхофф
18
1
 
1
 
! Отговори
Евреин преди 9 години
Кой е спасителя?
17
8
 
2
 
! Отговори
123 преди 9 години
Аз вярвам в Спасителя си и той е от еврейски произход.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 19Евреите не вярват в спасителя.
15
0
 
11
 
! Отговори
... преди 9 години
До АнонименЧовешката простотия е виновна, всъщност. Религията може само да е повод(или един от поводите).
14
2
 
6
 
! Отговори
Ястреб Великолепни преди 9 години
Модераторке, май пак си спала с ръце в гащите, ***!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 14Това е тъжната истина...., а именно религията трябва да научи хората да не воюват помежду си. Но религията отдавна не е религия, а инструмент за печелене на пари и власт. Тъжно е!
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Религията е причина #1 за войни и кръвопролития по света.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Predi napadenieto na sinagogata evreite nahluha s obuvki gazovi bombi4ki i orujie v sveshtenata djamiya na musulmanite Al aksa v Yerusalim tova odobrqvate li/
10
0
 
16
 
! Отговори
456 преди 9 години
До Ястреб ВеликолепниКогато човек говори с бог ,това е молитва ,когато бог му отговаря това е ШИЗОФРЕНИЯ!!!!
9
1
 
15
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Че тя религията е замесена още при създаването на държавата И като основание и едва ли не като нотариален акт се посочва БИБЛИЯТА .А от другата страна краен ислямизъм и джихад , и всичко това е равно на безкрайна война.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 6А исляма виновен ли е,че Турция е в НАТО и се вре в ЕС?Исляма виновен ли е,че германски незапознати ходят на границата ни с Турция и искат да режат оградата?
7
4
 
8
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
до 7Ама, да, бе, тя е по-стара и от големия взрив... Аман
6
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Монархиста......държавата Израел е много по стара от Палестина....
5
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Исляма е виновен за войнито който се водят,но вече исляма *** в Европа а това нее добре,все пак християнската култура е по цивилизована и ще победи