Тунис избира президент

Фаворитът Беджи Каид Есебси скоро ще навърши 88 г.
Обновена: 23 ное 2014 11:28 | 23 ное 2014 11:25, Екип на Bulgaria On Air
3
Тунис избира президент
Беджи Каид Есебси. Снимка: Ройтерс

Президентските избори в Тунис са първото пряко определяне на държавен глава след отстраняването на Зин Бен Али. Те са част от пълната политическа трансформация, след като през октомври бяха проведени и парламентарни избори.

По всеобщо мнение Тунис е държавата, която най-успешно се справя с последиците на Арабската пролет. Световните медии обаче определят вота като кръстопът, а гражданите трябва да изберат посоката – демокрация или връщане към стария режим.

Фаворитът Беджи Каид Есебси скоро ще навърши 88 години. Той е основател на партията Нидаа Тунес, която е първа политическа сила в страната. Това, заради което Есебси печели подкрепа, е политическият му опит и добрите позиции в чужбина. Критиците обаче казват, че той представлява миналото.

Настоящият президент и кандидат за нов мандат Монсеф Марзуки изглежда единствената алтернатива. Той определи себе си именно като бастион срещу завръщането на бившия политически елит.

Ако никой от кандидатите не постигне резултат от 50%, ще се проведе балотаж. В гласуването могат да вземат участие 5.3 млн. души

Още във видеото на Bulgaria On Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ТунисBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Професор Вучков ?
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ме интересува.