Последното интервю на Путин е кремълска режисура

Президентът се усеща като месия, коментират анализатори за руски издания
Обновена: 24 ное 2014 09:40 | 24 ное 2014 09:22,
160
Последното интервю на Путин е кремълска режисура
Снимка: Reuters, архив

Руският президент Владимир Путин не поднесе в неделя изненади на политолозите в голямото си интервю за ТАСС, пише "Ведомости".

Още по темата

Путин разкри отчасти идеите от бъдещото си послание до парламента и изпрати сигнал, че социалната политика го занимава не по-малко от икономическата, обобщава експертът Александър Пожалов, цитиран от вестника.

Следвайки най-добрите традиции, президентът се опита да внуши, че излъчва спокойна сила и увереност, че има скептичен поглед върху нещата, коментира аналитикът Евгений Минченко. Според него Путин отново е акцентирал, че се усеща като месия - факт от ключово значение, демонстриращ мотивите му, а може би и сигнал към Запада, че няма смисъл да бъде притискан.

Интервюто потвърди очакванията, че Русия ще се изолира още по-силно от света, изтъква наблюдателят Михаил Виноградов. Не го учудва и президентското твърдение, че руските решения "за ситуацията в Крим бяха премислени и в успеха им нямаше съмнение, тъй като истината е на страната на Русия". Общественото мнение във федерацията е убедено, че Русия нито веднъж в историята не е започвала война - съгласните с тази позиция ще видят в думите на Путин потвърждение за ласкателно представената родна история, смята Виноградов.

Изразеното от Путин нежелание да бъде доживотен президент и колебанията по повод следващите избори може и да са искрени - нагласата сред руския елит е Путин пак да бъде кандидат през 2018 г., но с тази неизбежност би изгубил свободата да маневрира, а той не обича да бъде предвидим, допълва експертът. ТАСС нарича интервюто "специален проект", изтъква "Независимая газета".

"Това не е официално интервю, а разговор, по време на който журналистът провокира събеседника си с остри въпроси, а той отговаря достойно. Ясно е, че проекти от този род не се правят спонтанно, следователно виждаме резултата от сериозна кремълска режисура", заключава изданието, цитирано от Би Би Си.

Освен това Путин благодари на т. нар. свои приятели, че търпят санкциите на Запада срещу Русия. Президентът впрочем смята, че това е награда за тях - да пострадат за страната си. "Тук бе изобличен вторият поред в интервюто заговор на Запада, целящ да разбунтува елитите. Първият, както Путин вече неведнъж посочи напоследък, е свързан с явно изкуствения спад в цените на петрола, които според убеждението на президента скоро ще се нормализират", пише "Независимая газета".

Интервюто не мина и без исторически откровения, отбелязва "Ведомости". Путин нарече корупцията проблем, наследен от миналото, а после се разбра, че явно говори за 90-те, когато "администрацията на всички равнища смяташе, че има право да върши каквото си ще", и непрозрачната приватизация влоши нещата.

Излиза, че според Путин в Съветския съюз и царска Русия не е имало корупция. Тук се визират политическите фигури от 90-те, които се опитват да обвинят в корупция самия Путин - сиреч хората, дали начало на тази корупция, смята експертът Минченко. Господин Путин си остава привърженик на силната държава и е убеден, че обществото в Русия е сплотено. Той смята, че през годините, докато е ръководел държавата, не е допускал грешки, макар да е имало "грапавини", отбелязва "Комерсант".

Днешният държавен глава на Русия няма намерение да възстанови монархията, пише "Московский комсомолец" под заглавие "Владимир Путин няма да стане цар".

"У нас, за щастие или нещастие, няма да давам оценки сега, този етап е изминат, страницата на монархията е обърната в историята на страната", пояснява Путин. И добавя, че "не е убеден дали хората ще го одобрят".

Запитан как е със здравето, президентът отвърна "Ще има да вземате!" и съобщи, че спортува всеки ден, пише "Росийская газета".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаем ги тия анализатори и тия издания, и от къде им идват заплатите...
75
13
 
9
 
! Отговори
писна ми! преди 9 години
Ох, не ви ли писна от тоя, бе, хора?Basi и хипер-звездата!Исус Христос да дойде, няма да пишат толкова за него.
74
22
 
9
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Хитлер на 21 век трябва да бъде озаптен час по-скоро.Преди да е подпалил трета световна война.
73
6
 
8
 
! Отговори
До 94 преди 9 години
Хи, хи, хи, ако знаеш колко си смешен!!!! Чак ми се заболя стомаха от хилене! От Азейрбаджан газ! Той сигурно се теблепортира някакси! Не съм чул за това ново изобретение, ама може...А колкото до нови залежи, чуваш ли се само, КОГАТО РАЗРАБОТИ....!А за колко време се прави нов газопровод? Е, я доживеееееем, я не! А за шестовия газ в еуропата няма да стане, чети че вече и от Румъния, и от Полша се изнесоха. ТА немците си имат северен поток, та ще си дупчат земята. Това не са нашите откачалки.
72
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин няма нужда от режисура, всеки по-грамотен човек го вижда. Той говори по 4 часа в телемост с цялата страна и е в час със всичко. Обамата и другите политически джуджета имат нужда от режисура и листчета с написано.
71
2
 
6
 
! Отговори
Истра преди 9 години
До финландеца Я напъни още малко гънките на мозъка и си спомни какво е станало след 9.09.44?)15
70
2
 
4
 
! Отговори
Истра преди 9 години
До 93 Ти ходил ли си в Москва ?)
69
3
 
7
 
! Отговори
Андрейчо преди 9 години
Месия?! А че то има ли такова заболяване?! Кой ли ще е следващият получил "благословията " на новия месия?!
68
16
 
13
 
! Отговори
Финландец преди 9 години
1939 год. СССР започва война без предупреждение и нахлува на територията на Финландия.Финландците я наричат зимната война Зимата е изключитело студена и загиват от студ хиляди руски млади момчета заради авантюрата на комунистическите вождове и по специално на слънцето на мат родину ,Сталин .Да не говорим че СССР обявява война на България на 05.09.1944 год.и нахлува на земите й .Тогава България дава жертвите ,обявени като жертви на 2та св.война.Избиват почти всички учители,попове и кметове .
67
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мария Нестерова, Кога ще видя такава статия за Обама? Защо все за Путин трябва да слушам. Почва да ме дразни пропагандната ви машина!
66
24
 
10
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
*** не само че е джудже месия,но и е новия Бог.Ще почнат да се правят черкви на новия бог с икони на *** вътре.....
65
12
 
13
 
! Отговори
.. преди 9 години
Ами много просто колеги - всички говорят за енергийна диверсификация - и ЕС, и САЩ, и никой не говори за Южен Поток, който е спрян завинаги. Неслучайно ще има ***, неслучайно България подписа договор с Азербайджан за доставки от новия газопровод, неслучайно Израел като разработи вече доказаните си залежи от газ в Средиземно Море, ще изнася за Европа, а не на арабите. Ето и Германия иска да развива шистов добив при определени условия. Четете повече, има информация, но не е все на руски...
64
10
 
25
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Най-смешен беше австралийският *** - пенеше се като черупчест *** в сух райграс, а когато Вовка се появи пред него, на австралопитека му омекнаха коленцата и започна да се хили като нахапана краставица! Смех.
63
0
 
10
 
! Отговори
Отдавна е така преди 9 години
"До Чикаго и назад", 19 век. бай Неделкович : овде е таква велика корупциа, що е нигде нема; у вас, у Европи, луди су императори, овде е злато император; ко има на-више злата, он има на-више силе. Парица е царица, како кажу у нас. Това убива и последната надежда в алековата американската мечта: Со злато можеш купити и самог президента.
62
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е просто по-интелигентен от "демокрадите", отраснали с бози като "Хари Потър". В Русия от малки четат класически поети и писатели като Пушкин, Лермонтов, Гогол, Достоевски, Толстой, Горки, Булгаков, Шолохов, на Запад бълвочите тиражирани от масмедиите. Спомням си на времето опитах да прочета книга на "титана" Солженицин - ако кажа ,е стигнах до втората страница, не ми вярвайте.
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ***а в България ...румъния ....словакия ...по селата средния човек да не живее по добре ?
60
5
 
21
 
! Отговори
До 84 преди 9 години
Ай, ай, ай! Русия тъне в бедност!? Или сте слепи и глупави или сте провокационно настроени. Корупция има в главата ти и празния ти джоб. А ес ще мине на други доставчици в някой друг твой живот. Не четете ли световни новини? Вие откъде се "информирате"? Ако от наши източници е ясно. Аз, през желия си живот не съм видял НИТО ЕДИН ОБЕКТИВЕН МАТЕРИАЛ! Нито в онова време, нито сега. Просто такъв си ни е народа, нагаждачески.
59
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много *** от Европа и САЩ пробват търпението на Путин. Засега човекът се контролира ,защото е навътре в политическите игри, но ако преминат границата, ще стане лошо за всички единствено по вина на западняците.
58
3
 
18
 
! Отговори
До 67 преди 9 години
Я ти първо се научи да пишеш нормално! Какви са тези пуберски 6 и 4? Има си букви в азбуката. Белкем тогава да дораснеш да коментираш глобалната политика.Даже краварите си признаха че са финансирали противниците на Сирия и така сега изродиха това чудовище ислямската държава. Така правят и у укруината и ще я превърнат в укросомалия. Абе, кога ще прогледнете бе?
57
17
 
5
 
! Отговори
.. преди 9 години
До АнонименНо колеги, Русия вече отдавна е суровинен придатък, при положение че повече от половината им приходи в държавния бюджет идват от постъпления от износа на нефт и газ. Това е единственото което крепи тази страна над водата. Дали ще продава на Европа или на Китай, все е суровинен придатък. Противно на други страни със силен добивен сектор като Австралия или Канада, Русия тъне в бедност заради корупция или милитаризъм. За радост, скоро и БГ покрай ЕС ще мине на други доставчици.