Гърците скромни по Коледа, ще харчат само по 406 евро

Намалили разходите с 12,5%, европейците - средно с 3%
Обновена: 28 ное 2014 11:55 | 28 ное 2014 11:53,
35
Гърците скромни по Коледа, ще харчат само по 406 евро
Снимка: Reuters, архив

Гърците продължават да са притеснени от кризата и ще са с по-малко пари за коледни подаръци в сравнение с миналата година. Това показва коледно проучване на консултанската компания Делойт за 2014 г., в която са представени покупателните възможности на европейските потребители за тазгодишните коледни празници, съобщава в. "Вима".

Гръцките потребители заявяват, че планират да похарчат 406 евро за тазгодишната Коледа, като това ще е намаление на бюджетните им разходи с 12,5 на сто в сравнение с реалните разходи, които те казват, че са направили за Коледа миналата година.

Спрямо тях европейските потребители средно са планирали да похарчат 488 евро по магазините за Коледа. Смята се, че тази сума е само с 3 на сто по-ниска в сравнение с реалните разходи, които те са заявили, че са направили за миналата Коледа.

Според изследването гърците са казали, че планираните от тях 406 евро ще бъдат разпределени по следния начин: за храна - 163 евро, за подаръци - 162 евро и за социални дейности - 81 евро.

Колкото до подаръците на гърците, 58 на сто от парите в техния бюджет се очаква да отидат за подаръци в рамките на семейството /24 на сто за децата, 17 на сто за някой приятел и 17 на сто за себе си/, а 39 на сто от средствата се очаква да бъдат похарчени за подаръци за други. 3 на сто са предвидени и за благотворителност.

В Европа книгите са посочени като най-възможния подарък за приятели и роднини по Коледа за тази година. Гърците са отговорили, че повечето от парите ще отидат за дрехи и обувки. 49 казват, че ще ги похарчат за книги, а 33 на сто - за парфюми и козметика.

Очаква се потребителската активност на гърците да стартира от 1 декември. 90 на сто от тях възнамеряват да направят коледните покупки в средата на следващия месец.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
25
 
! Отговори
madamkrasi преди 9 години
На вниманието на вестника- обаче сте забравили да кажете, че въпреки кризата никога до сега Гърция не спря да дава за Великден и за Коледа една пенсия и една заплата ПОДАРЪК!Ще харчат точно този подарък!
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВНИМАВАЙТЕ ДАНЕ СТАНЕТЕ КАТО ГЪРЦИТЕ ЧЕ Е ОПАСНА РАБОТА. В ТАЯ КРИЗА ХАРЧАТ ПО 900 ЛЕВА ЗА ПОДАРЪЦИ. А НИЕ КАТО ПО ТАРИКАТЧЕТА ЩЕ ГИ ГЛЕДАМЕ И ЩЕ СЕ ПАЗИМЕ ДА НЕ СТАНЕМЕ КАТО ТЯХ.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ний пък сме още по-скромни, щото ще харчим най-много 30% от това, което харчат гърците. Т.е. излиза, че колкото по-скромни, толкова по-бедни. Скромност синоним на беден ли е? Скромният беден или бедният скромен? А пък в България най-скромни ще са тези без доходи - безработни и със забавени по 6 месеца заплати. Но скромни звучи някак по-добре от бедни.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в Боков Булгарситан пенсионерите ще харчат само по 4-5лв. за някой и друг пакет бисквити и евтино безалкохолно да посрещнат гостите...