Кремъл ще гради нов енергиен съюз с Турция

Позицията на ЕС за Южен поток не е конструктивна, каза Путин
Обновена: 2 дек 2014 11:34 | 2 дек 2014 07:41,
77
Кремъл ще гради нов енергиен съюз с Турция
Снимка: Reuters

Кремъл ще гради нов енергиен съюз с Турция, след като отношенията между Русия и Запада охладняха до равнището от времето на Студената война заради украинската криза, се казва в кореспонденция на Асошиейтед прес от Анкара.

Още по темата
След продължителни разговори в Анкара вчера с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, Путин обоснова оттеглянето на проекта за газопровода Южен поток с отказа на България, под натиск от Европейския съюз, да разреши преминаване на тръбата през нейна територия, пише агенция Франс прес.

"Смятаме, че позицията на Европейския съюз не е конструктивна. Вместо да подкрепи проекта, Европейската комисия издигна пречки пред него. Ако Европа не иска този газопровод, той няма да бъде построен", каза Путин на пресконференция с Ердоган след срещата им вчера в Анкара. Той дори заплаши, че доставките на руски газ за Европа могат да бъдат намалени и частот тях да бъдат пренасочени към Азия, добавя АФП.

Путин обвини Европейския съюз, че ограничава суверенните права на България, която е тежко зависима от руския газ, посочва Ройтерс. Блокирането на проекта е против икономическите интереси на Европа и й нанася щети, каза Путин, цитиран от Ройтерс.

Москва ще увеличи доставките на газ за Турция по съществуващия газопровод, а по-късно вероятно ще построи нов и ще работи с Турция за изграждане на газов център на границата с Гърция.

АП цитира Путин, че несъгласието на Европейския съюз с газопровода Южен поток - който трябваше да мине под Черно море през България към Южна Европа - не оставя на Русия друг избор освен да се откаже от тръбата, посочва АП. Това показва колко сестеснява полето за маневриране на Русия, която по-рано съперничеше с Турция за преминаване на тръбопроводи към изгодния европейски пазар.

Путин продължава да се стреми да увеличи износа на руски газ към пазарите на ЕС, заобикаляйки Украйна, и наред с това иска да демонстрира, че Москва може да намери нови партньори въпреки усилията на Запада да изолира Русия.

За турския президент Реджеп Тайип Ердоган връзките с Русия са важен инструмент за издигане на международния престиж на Турция и за стимулиране на икономиката й, посочва АП. Ако приеме руската оферта за изграждане на енергиен съюз, Ердоган ще направи рязък завой в политиката на Турция, която досега беше важен транзитен път за петролните и газовите доставки от Каспийския район към Запада, заобикалящ Русия. Съединените щати Европейският съюз оказваха силна подкрепа на износа на енергийни ресурси през Турция, за да се намали зависимостта на Европа от руския енергиен износ, отбелязва АП.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УУУ скапаняци,дано да плащате 200 процента по-скъпо парно!Да ви замръзнат ушите,щом нямате мозъци и гласувате за ***!
29
2
 
32
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
Защо трябва да сме винаги от страната на булката ?????? Накрая ще3се изгради газова връзка с леко отклонение на газопровода към Турция , а вече има проекти и заявки за газов център межжду Турция и Гърция. Значи по по - южен поток може да влезе в ЕС през Гърция но през България не може ?????? А ние ще плащаме транзитни такси на Гърция както и Италия и др. на Гърция, а България пак без приходи дори от транзитни такси. Имаме политици не-отстояващи националния интерес - дупедавци на ЕС и САЩ
28
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм спокоен за газовата независимост на България,защото рисуващия лозунги по тапети,че ни носи газ от Катар с кофи и туби.
27
1
 
31
 
! Отговори
#&& преди 9 години
Спокойно, сега ще дойдат добрите американци да обясняват как фракинга ще ни направи независими.. И след някоя друга година ще купуваме собствена газ на двойни цени.. После като отровят подпочвените води няма да имаме нито жито, нито вода за пиене, но не се притеснявайте! Винаги може да си купуваме бутилирана, като тях.. И пшеница ще ни дават на добра цена!
26
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до "един българин".Така става ,когато освободеният се изплюе в лицето на освободителят (многократно) и се надене на *** на поробителят си.......
25
1
 
23
 
! Отговори
непукист преди 9 години
До ВИНАГИ ГЕРБ Не защитавам правителството на Орешарски,но защо не напишете нещо за тримата инструктори от УСА и "препоръките" от ЕС .
24
4
 
18
 
! Отговори
НострадАнус преди 9 години
Май ще излезе вярно,че последния президент на Ю еС еЙ ще е чернокож. Руснаците може да са алкохолета,***,назадничеви,но не ги подценявайте ....щото.са.откачени.
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само така чичко Путин.
22
3
 
34
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До един българин 28Чърчил го е казал най-добре: Няма вечни приятели, има вечни интереси. Ние показахме нагледно как не гоним интересите си, а играем по свирката на ЕС и САЩ. Е, ще си понесем последиците, понеже последните не са ни никакви приятели, а си гонят интересите просто.
21
1
 
18
 
! Отговори
тото преди 9 години
Алтернатива на ЮП какъв е? Някои се тупаха в гърдите,че ще прекарват газ от Азербайджан,т.е. диверификация...ама откъде,откъде ще мине тръбата ...по въздуха ли?
20
4
 
28
 
! Отговори
"демоНОкрат&quo преди 9 години
Празнувайте еничари,забихте още един пирон в ковчега на България!!!!!!
19
21
 
4
 
! Отговори
ВИНАГИ ГЕРБ преди 9 години
Орешарски, Станишев и Сидеров имаха цяла година време да построят Южен поток.Защо не го построиха?Защото нямаха време от крадене и разходки на Варадеро!
18
1
 
21
 
! Отговори
аско преди 9 години
няма проблеми Джон Маккейн ще ни носи газ
17
3
 
26
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Западна Европа си направи северен поток, а когато дойде време и нас да ни 'огрее' подобен проект казаха не! И ние поддакваме като последните загубеняци :-(
16
4
 
20
 
! Отговори
Santi преди 9 години
Братья Болгары,очень жаль что Южный поток не достался вам...в России были все уверены что все будет хорошо...но влияние запада на ЕС как всегда играет свою роль...
15
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как пък толкова време нямаше никакви проблеми с Ю.поток и изведнъж, като започна украинската криза, ЕС реши, че Потока не е по европейското законодателство?! И нашите родоотстъпници веднага се съгласиха? Ами честито на турците и браво на Ердоган, колкото и да ми е неприятен.
14
3
 
29
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Възможно ли е от цялата игра за "независимост" по отношение на газта и след спирането Южен поток на сцената отново да се появи Шеврон този път като "спасител" ?
13
1
 
29
 
! Отговори
Питащ? преди 9 години
Дайте ми 1 Причини Защо търпиме полико-олигархично-мутробизнесменска прослойка в Парламааанта???
12
4
 
39
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Днес всякакви наши "експерти" се изходиха по сутрешните блокове колко хубаво било това за нас. Путин ни го каза много добре, ние нямаме собствена политика и не гоним интересите си. Само на нас не ни стана ясно, че Русия в един момент ще спре газа през Украйна и ни дадоха шанс, но нашите сорсоиди са верни на САЩ и изпълниха заръката им да спрат проекта. Скоро ще си купуваме газ от турците, а пропуснатите ползи от транзита са ясни.
11
5
 
24
 
! Отговори
Събудете се, Ехо! преди 9 години
Бг Политиците за Пореден Път доказаха че Мислят Доброто на Българските овце....