Кремъл ще гради нов енергиен съюз с Турция

Позицията на ЕС за Южен поток не е конструктивна, каза Путин
Обновена: 2 дек 2014 11:34 | 2 дек 2014 07:41,
77
Кремъл ще гради нов енергиен съюз с Турция
Снимка: Reuters

Кремъл ще гради нов енергиен съюз с Турция, след като отношенията между Русия и Запада охладняха до равнището от времето на Студената война заради украинската криза, се казва в кореспонденция на Асошиейтед прес от Анкара.

Още по темата
След продължителни разговори в Анкара вчера с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, Путин обоснова оттеглянето на проекта за газопровода Южен поток с отказа на България, под натиск от Европейския съюз, да разреши преминаване на тръбата през нейна територия, пише агенция Франс прес.

"Смятаме, че позицията на Европейския съюз не е конструктивна. Вместо да подкрепи проекта, Европейската комисия издигна пречки пред него. Ако Европа не иска този газопровод, той няма да бъде построен", каза Путин на пресконференция с Ердоган след срещата им вчера в Анкара. Той дори заплаши, че доставките на руски газ за Европа могат да бъдат намалени и частот тях да бъдат пренасочени към Азия, добавя АФП.

Путин обвини Европейския съюз, че ограничава суверенните права на България, която е тежко зависима от руския газ, посочва Ройтерс. Блокирането на проекта е против икономическите интереси на Европа и й нанася щети, каза Путин, цитиран от Ройтерс.

Москва ще увеличи доставките на газ за Турция по съществуващия газопровод, а по-късно вероятно ще построи нов и ще работи с Турция за изграждане на газов център на границата с Гърция.

АП цитира Путин, че несъгласието на Европейския съюз с газопровода Южен поток - който трябваше да мине под Черно море през България към Южна Европа - не оставя на Русия друг избор освен да се откаже от тръбата, посочва АП. Това показва колко сестеснява полето за маневриране на Русия, която по-рано съперничеше с Турция за преминаване на тръбопроводи към изгодния европейски пазар.

Путин продължава да се стреми да увеличи износа на руски газ към пазарите на ЕС, заобикаляйки Украйна, и наред с това иска да демонстрира, че Москва може да намери нови партньори въпреки усилията на Запада да изолира Русия.

За турския президент Реджеп Тайип Ердоган връзките с Русия са важен инструмент за издигане на международния престиж на Турция и за стимулиране на икономиката й, посочва АП. Ако приеме руската оферта за изграждане на енергиен съюз, Ердоган ще направи рязък завой в политиката на Турция, която досега беше важен транзитен път за петролните и газовите доставки от Каспийския район към Запада, заобикалящ Русия. Съединените щати Европейският съюз оказваха силна подкрепа на износа на енергийни ресурси през Турция, за да се намали зависимостта на Европа от руския енергиен износ, отбелязва АП.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
20
 
! Отговори
Икономика? преди 9 години
- 400 000 мил ? Сме наза. Заради "Южен Поток"
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо много унила работата днес.По това време вече политици и експерти правеха обиколките си по сутрешните бокове да ръсят мъдрости днес никой няма!
8
20
 
6
 
! Отговори
Сър Пичук преди 9 години
Азиаты всех стран соединяйтесь!
7
5
 
37
 
! Отговори
уха преди 9 години
Аз лично съм привърженик за Южен поток, но съм и доволен, че русофобите спечелиха. Сега искам само да слушам как ще се оправдават и как и с кой алтернативен газопровод ще го заменят. За икономиката е ясно-минус 400млн. на година. Стигам до извода, че ние сме богата държава щом можем да си позволим отказ от тези пари. Само един риторичен въпрос ще задам- Кой от всички така наречени инвеститори оставя на БГ хазната 400млн. Честито братя. Ние сме по-богати от Швейцария, Саудитска арабия и други.
6
5
 
14
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Защо не сте си взели дозата хапчета за днес?. Като ваш лекуващ лекар психолог, съм длъжен да ви предопредя, че неприемането на медикаментите може трайно да увреди и без това увреденото ви здраве. С уважение: д-р Чукачев
5
4
 
40
 
! Отговори
Бай Генчо преди 9 години
И още нещо, да не мислите, че цената на петрола върви надолу защото някои другари с лимби в САЩ много ни обичат и искат да ни направят услуга да си караме по-тънко колите. Не както направиха петрола 150 долара през 2008 (щото нямало петрол) така сега се опитват да го сложат на Русия - да де ама да се заяждаш с руския дух, победил Наполеон и Хитлер ми се вижда малко странно (не съм и никога не съм бил русофил - просто ми писна да ме манипулират)
4
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин обвини Европейския съюз, че ограничава суверенните права на България+++Да се чете : Путин обвини ЕС, че България е независима от Русия страна :))) ДГД *** !
3
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моля авторът да не се опитва да изкара Русия големият губещ, защото тя не е! Големият губещ е България на първо място, следвана от ЕС и САЩ!
2
4
 
39
 
! Отговори
Бай Генчо преди 9 години
Не мога да разбера зашо се радвате, че има конфронтация между Русия и ЕС-хамериканците организираха всичко, подклаждаха враждата (виж Нуланд и посланника на САЩ в Украйна) и сега се оттеглиха и се правят на ударени - президента им помилва пуйки. Европа тъне в криза, безработицата расте - и двете защото наложиха санкции на един важен търговски партньор (пак по поръка на САЩ) - ив сичко това е само заради Сноудън и заради намерението на Русия да прави с Китай, Индия и Бразилия нова световна банка
1
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
USA за кой ли път изкараха невероятен късмет.В 21 век да си намериш колония и то не в Африка а в Европа си е направо постижение.