Путин обясни отказа от "Южен поток" с интриги на ЕС и България

Руският печат: Русия получава стабилен геополитически съюзник – Турция
Обновена: 2 дек 2014 11:06 | 2 дек 2014 09:38, Елка Василева
113
Путин обясни отказа от "Южен поток" с интриги на ЕС и България
Снимка: архив, Reuters

Русия се отказа от проекта "Южен поток" - поредния строеж на века със стойност почти 24 милиарда евро. Владимир Путин обясни това с интриги на ЕС и на България, замразила проекта под натиск отвън. Решено е газопроводът да се обърне към Турция, която може да стане най-големият посредник в продажбите на руски газ, пише "РБК Дейли".

Печатът в Русия коментира вчерашните изявления на президента Путин и на Алексей Милер - шеф на руския държавен газов гигант Газпром, при посещение в Турция. "Южен поток от сензации" ги нарича в заглавие официозът "Росийская газета".

"Не можем да започнем строителство в морето, докато нямаме разрешение от България, а да започнем да строим в морето, да стигнем до българския бряг и да спрем - това е просто нелепо", цитира "Ведомости" руския лидер. "Това е - проектът е закрит", потвърди Алексей Милер.

Още по темата

Путин предложи на българите да искат от Европейската комисия обезщетение за пропуснатите ползи, тъй като само преките доходи от газовия проект за българския бюджет се очакваше да бъдат 400 милиона евро годишно, посочва "Московский комсомолец".

"България винаги е казвала, че е твърде заинтересована да бъде създаден "Южен поток", но щом тя не може да се държи като суверенна държава, щом има други ангажименти, това не ни влиза в работа", цитира всекидневникът руския президент.

"Правителството на България всяка седмица мени позицията си във връзка с газопровода", твърди "Комсомолская правда".

Проектът би осигурил на България 400 милиона евро годишно и нови работни места, но "от друга страна, САЩ настояват София да наложи възможно повече вета върху руски проекти и предложения", заявява изданието.

"Варианти за окончателно решение може да чакаме до безкрай", отбелязва вестникът и допълва, че заради поведението на България са били разрушени надеждите и на сърбите, и на Австрия, и на редица други страни за допълнителни печалби от реализирането на проекта", четем в "Комсомолская правда".

Причина за решението на Москва са действията на "не твърде опитни бюрократи в Брюксел", коментира пред "РБК дейли" руският аналитик Валерий Нестеров.

За да постигне политическа цел - да угоди на Украйна, като накара Русия да транспортира газ през украинска територия, ЕС не позволи на Москва да осъществи "Южен поток". Това зле ще се отрази на допълнителните доставки за Европа. Така Европа се наказва сама и тласка Газпром към по-активни действия на азиатските пазари, предупреждава експертът.

Газпром изоставя един от най-мащабните и скъпоструващи проекти в историята си след осем години преговори, подготовка и безкрайни спорове с ЕС", резюмира "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

В крайна сметка руските власти избраха алтернативата да прокарат тръба до Турция - втория по големина експортен пазар на Газпром, чието потребление расте за разлика от това на ЕС.

Според Газпром дори в новия си вариант газопроводът ще даде на Русия възможност да се откаже от транзита през Украйна при доставки за Турция, Гърция и вероятно България, пише вестникът.

Газпром се стреми и да оползотвори осъществените вече инвестиции от над 25 милиарда долара, изтъква той. Според "Ведомости" обаче през последните три години Газпром е финансирал проекта "Южен поток" "почти наполовина" и сумата е 4,66 милиарда долара.

Експерти на "Комерсант" впрочем препоръчват проектът да бъде изоставен изцяло, тъй като Турция може да стане проблемен потребител за руския концерн: на преговори Анкара неведнъж мени позицията си и проваля постигнати вече договорки.

Руският наблюдател Данила Бочкарьов напомня пред "Независимая газета" недостига на енергия, пред който се изправя бързорастящата турска икономика, и същевременно възможностите на Газпром рязко да увеличи доставките за тази страна.

Според него обаче Турция "настоява още сега" да получи отстъпка в цената на горивото, при все че се очаква цените по действащите договори да спаднат след 6 до 9 месеца. Газпром може да предостави отстъпка, особено ако бъде взето политическо решение по въпроса", добавя Бочкарьов.

Анкара не подкрепи западните санкции и се изяви като стратегически партньор на Русия - съответно Владимир Путин заяви, че е решено цената на газа за турските ни партньори да бъде намалена с 6 на сто, а в бъдеще може би и повече, отбелязва "Московский комсомолец".

Всъщност Русия смята да гради втори "Син поток" към Турция и този вариант в икономически план също е по-изгоден за Москва, защото морската отсечка до Турция ще е по-къса - близо 400 километра срещу 925 километра до българския бряг, пресмята електронното издание "Взгляд".

Съответно морската отсечка до Турция ще струва не близо 10, а само 7 милиарда евро, и Русия ще направи икономии от 3 милиарда евро, уточнява финансистът Сергей Аргибалов.

Единственият минус е, че вместо Украйна се появява друга транзитна страна - Турция. А специалното значение на "Южен поток" бе тъкмо в това Газпром да получи достъп до европейските пазари без посредници. Но Анкара в случая е къде по-добър съюзник от Киев, който няма нито пари, нито желание да купува газ от Русия. Нещо повече, благодарение на тези толкова големи газови договори Русия получава един по-стабилен геополитически съюзник, заключава "Взгляд".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция и Русия: интересна комбинация. Традиционни врагове исторически, а сега партньори. Но много си приличат като стил на демокрация, само дето Турция става все по-екстремна религиозно, а пък Путинова Русия по друг начин. България не се е поучила от историята си. Трябва да гони собствените си икономически интереси, а не да следва сляпо чужди политики (нито на ЕС, нито на Русия). Не виждам как ще стане, макар че други държави, като Гърция, го правят.
85
1
 
16
 
! Отговори
RUSSIA преди 9 години
DOLU PRAVITELSTVOTO GADNO SKALAPENO NA MIZERIQTA
84
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Сибирска сила" - мъртвороден проект . Китай уже преспокойно получает газ с запада только не из России, а из Туркмении, причем более дешевый, а для сибирского газа необходимо не только построить газопровод, но и освоить новые газоносные месторождения в Сибири. Луноликие братья просто не дадут денег ни на трубу, ни на вышки знают прекрасно, что живущие по принципу "Пилите, Шура, пилите!" российские чиновники от них после распила и пыли не оставят.
83
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следващият проект, който ще бъде закрит - този с Китай. "Южный поток" закрыт официально решение об этом принял самолично "самый главный начальник". Главврач из Газпрома лишь констатировал смерть покойного.Столь же печальная участь ожидает и широко распропагандированный проект поставок российского газа в Китай сроком на 30 лет скорее всего, ему так и предстоит остаться договором о благих намерениях. Китай уже преспокойно получает газ с запада только не из России, а из Туркмении.
82
4
 
24
 
! Отговори
тя преди 9 години
Южен поток беше в интерес на България, но продажните и страхливи български политици се интересуват само от личния , но не и от държавния интерес, затова сме винаги губещи и във войни и в икономика.и при това положение е естествено да сме най- бедната страна.
81
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Злобното руско джудже, маскирано като президент на РФ, сега мисли с ватата в главата си как да отмъсти на България. За това можете да бъдете абсолютно сигурни. Цялата "дипломация" на Путин се състои в арогантно доказване на собственото си "превъзходство" пред останалите. Вероятно първото което му е минало през мишия мозък е да спре газа за България, после се е сетил че няма формално основание и е преминал на варианта на увеличение цената на газа, нарушение на възд. ни пространство и т.н.гадости.
80
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не стига че се гъзиме на ес ами сега ще го лапате и на *** за газчица...
79
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е *** на Европейския / Ислямския/ съюз. Каквото ни кажат - това ще е ,сами сме си го избрали.
78
2
 
20
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До ИстинатаДо 87 Бизнесът с Русия носи най-големи печалби,като всеки нов пазар!Не напразно всички големи компании са там,те са по-будали от тебе нали!?А Украйна получи за тези години над 200млрд. във вид на евтин газ и отделно безмитен достъп до руския пазар!Възползваха ли се от това-НЕ!Сега да не мислиш,че с ЕС ще цъфнат и вържат?Същите,които източиха руската помощ,ще окрадат и европейските пари!Позната работа....
77
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция е член на НАТО и е исторически враг на Русия. Путин проявява слабост, нищо повече.
76
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тогава Путин говореше, че годишно България щяла да печели от преноса на газ между 2 и 3 милиарда долара. Споменатите вчера загуби в размер на 400 милиона евро годишно са абсолютно хипотетична величина, защото Газпром не се е обвързвал пред София нито със задължителни количества за транзит на газ, нито пък с тарифите за преноса му. За мен остава пълна загадка как са били направени изчисленията за българските загуби, цитирани от Путин
75
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
. Путин има проблем да комуникира новини, в които изглежда като неуспял управник. В такива случаи той винаги чертае някаква виртуална алтернатива, която да опази образа му на силен, мъдър и непобедим държавник. Верен на тази тактика, Путин постави вчера България в ролята на губеща страна, окачи на Брюксел табелата Главен виновник и очерта хипотезата как Турция и Гърция щели да спечелят от изключването на България от газопровода
74
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идеята на Милер, че в Гърция Газпром ще може да заобиколи Третия енергиен пакет на Евросъюза, е повече от наивна. Освен това гръцкият пазар е ограничен, а в страната няма нито едно голямо газохранилище, с което да се осигури ритмично поемане и подаване на газ към други страни. Финансирането на проектирания към Италия Трансадриатически газопровод пък изпитва сериозни затруднения, посочва Василев.
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За мен остава пълна загадка как са били направени изчисленията за българските загуби, цитирани от Путин, посочва Василев. От гледна точка на газовия баланс на България проектът Южен поток няма никакво значение, твърди финансистът. Нещо повече: проектът носи на страната негативи, защото досега получавахме руски газ по стари и амортизирани газопроводи, за които не плащаме нищо. Но за новите тръби на Южен поток вече бяхме започнали да си плащаме, казва финансистът.
72
2
 
26
 
! Отговори
ТОВА Е ! преди 9 години
Вече сте не само на хартия РОБИ, вече сте напълно РЕАЛНИ РОБИ ! Тази държава НЕ СЪЩЕСТУВА !!! Продажна " политическа" *** ! Само БУХОВО за вас !!!
71
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова ли не се намериха специалисти да кажат колко ще струва,ще губим или не?
70
6
 
23
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Дайте пример за една държава която е ориентирана към Русия и гражданите и са богати....ЕДНА искам да кажете...НЯМА,набийте си го в кратуните ,НЯМА една прокопсала държава ориентирана към Русия.За сметка на това има десетки богати ориентирани към запада.
69
2
 
19
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Едно предположение за следваща стъпка на Русия:След като Освобождението на България е било единствено война за интересите на Русия и нищо повече,руснаците се извиняват на Турция и в знак на добра воля и връщат България.Всички са щастливи и доволни,прибираме се в къщи.Това е шега,разбира се,но има и известна истина-ако я караме така,не след дълго ще сме част от Неоосманската империя.....
68
0
 
25
 
! Отговори
УЖАС!!! преди 9 години
Проекта го замрази ОРЕШАРСКИ след срещата си с 3ма сенатори!!!! Толкова ли сте прости ,че 6 месеца назад не помните какво става?
67
2
 
19
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Никой не е прокопсал или забогатял ако се е занимавал с Русия! НИКОЙ! Пример-Украйна...като минава тръба ,да не прокопсаха,Русия ги разцепи.Колкото по-малко влияние имат руснаците тук толкова по-добре за нас.