Кремъл ще гради нов енергиен съюз с Турция

Позицията на ЕС за Южен поток не е конструктивна, каза Путин
Обновена: 2 дек 2014 11:34 | 2 дек 2014 07:41,
77
Кремъл ще гради нов енергиен съюз с Турция
Снимка: Reuters

Кремъл ще гради нов енергиен съюз с Турция, след като отношенията между Русия и Запада охладняха до равнището от времето на Студената война заради украинската криза, се казва в кореспонденция на Асошиейтед прес от Анкара.

Още по темата
След продължителни разговори в Анкара вчера с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, Путин обоснова оттеглянето на проекта за газопровода Южен поток с отказа на България, под натиск от Европейския съюз, да разреши преминаване на тръбата през нейна територия, пише агенция Франс прес.

"Смятаме, че позицията на Европейския съюз не е конструктивна. Вместо да подкрепи проекта, Европейската комисия издигна пречки пред него. Ако Европа не иска този газопровод, той няма да бъде построен", каза Путин на пресконференция с Ердоган след срещата им вчера в Анкара. Той дори заплаши, че доставките на руски газ за Европа могат да бъдат намалени и частот тях да бъдат пренасочени към Азия, добавя АФП.

Путин обвини Европейския съюз, че ограничава суверенните права на България, която е тежко зависима от руския газ, посочва Ройтерс. Блокирането на проекта е против икономическите интереси на Европа и й нанася щети, каза Путин, цитиран от Ройтерс.

Москва ще увеличи доставките на газ за Турция по съществуващия газопровод, а по-късно вероятно ще построи нов и ще работи с Турция за изграждане на газов център на границата с Гърция.

АП цитира Путин, че несъгласието на Европейския съюз с газопровода Южен поток - който трябваше да мине под Черно море през България към Южна Европа - не оставя на Русия друг избор освен да се откаже от тръбата, посочва АП. Това показва колко сестеснява полето за маневриране на Русия, която по-рано съперничеше с Турция за преминаване на тръбопроводи към изгодния европейски пазар.

Путин продължава да се стреми да увеличи износа на руски газ към пазарите на ЕС, заобикаляйки Украйна, и наред с това иска да демонстрира, че Москва може да намери нови партньори въпреки усилията на Запада да изолира Русия.

За турския президент Реджеп Тайип Ердоган връзките с Русия са важен инструмент за издигане на международния престиж на Турция и за стимулиране на икономиката й, посочва АП. Ако приеме руската оферта за изграждане на енергиен съюз, Ердоган ще направи рязък завой в политиката на Турция, която досега беше важен транзитен път за петролните и газовите доставки от Каспийския район към Запада, заобикалящ Русия. Съединените щати Европейският съюз оказваха силна подкрепа на износа на енергийни ресурси през Турция, за да се намали зависимостта на Европа от руския енергиен износ, отбелязва АП.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция ще види Европа през крив макарон.
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТи па много си ококрен бе да те... На такива като теб всичко им е ясно и имат готови отговори на всички въпроси. За съжаление много като теб ни управляват и затова сме на тоя хал.
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Путин си мисли, че може да преметне Турция е много сбъркал. Това не е България или Украйна, Молдова. Ако реши да шишалкави ще го види резания. И какво толкова е станало. Подписали меморандум. Та тъпия български *** ясно ли му е какво значи мемурандум. Айде няма да му отваряме очите. Пази Боже сляпо да прогледне.
47
1
 
9
 
! Отговори
бб преди 9 години
Ако на русофобите нещо не им е ясно, да питат Асен Генов.
46
1
 
8
 
! Отговори
до 58 преди 9 години
"измамата" е. Турция ще се превърне в газов център за балканите и европа. Голяма "измама",какво ще кажеш.
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ветеранИ това нас какво ни топли философе?
44
3
 
18
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
НАЧ*АХА ЛИ ИМ ГО НА ЗААПАДА, ЧЕ И НА НАС. ЗА ПУТИН Е ВАЖНО ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА МУ, А НЕ КЪДЕ КАКВИ ВОЙНИ СЕ ВОДЯТ КАТО АМЕРИКАНЦИТЕ, КОИТО ИЗТОЧИХА НЕФТА ВЕЧЕ ПОЧТИ ПО ЦЯЛОТО ЗЕМНО КЪЛБО И МЕЧТАТА ИМ БЕ ДА СТИГНАТ РУСИЯ. АМА ТАМ УДРЯТ И ЧУПЯТ ПРЪСТИ. ТОВА ДА НЕ Е ИРАК. ТОВА Е РУСИЯ. БРАВО НА ПУТИН ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДОКАЗА, ЧЕ Е УМЕН.
43
10
 
4
 
! Отговори
Биволъ преди 9 години
И ко ша праим ся ........ Няма тръба няма рушвети за БСП и Атака . Лошо Седларов , лошо.
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейската политика е лицемерна и мимикрира непрекъснато. Защо не кажат, че всъщност енергийните доставки зависят от Украйна, която поставя неприемливи условия. За каква зависимост се говори, при положение, че Северен поток функционира безпроблемно?
41
6
 
6
 
! Отговори
ветеран преди 9 години
Тук се крие голяма измама,за какво и е на Турция нова руска тръба,след като имат такава и на всичко отгоре те ползват евтина газ от Иран.
40
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
тази продажна държава *** бавно но славно потъва радвайте се простаци
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко има да връща сергишев, мислейки че се е спасил в брюксел?
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ний пък ще си прекараме газопровод от Брюксел за Азербайджан през Турция...да види той руснака, че и ние можем...и ще печелим по един милиард ойро не на година а на месец..
37
14
 
4
 
! Отговори
onz преди 9 години
До Язетова, с което ни облъчват е безрезервната юбоф на матушка рус към задунайская губерния.накрая лъга баба-долъга: братушката-славянин е лицемер и интересчия и на ползу роду само ходи в тоалетната.
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
споко имаме си шистов газ???
35
3
 
21
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Прости политици - слаба държава.След като не могат да предвидят Путин - сега да берат срама на България пред Гърция, Сърбия, Италия, Унгария...
34
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито на всички демократи, ***, протестъри и прочее ***! С`я ще се греете със собствените си пръдни.
33
4
 
2
 
! Отговори
Язе преди 9 години
До БЪЛАГРИЯ НАД ВСИЧКОХахахах, оптимист!
32
3
 
28
 
! Отговори
Язе преди 9 години
До един българинВсъщност в днешни дни вичко е бизнес. На тия не им пука, дали преди повече от 100 години са воювали. Важното е да се въртят едни пари. А наще, че позволяваме да ни облъчват с некакви измислени идеали и "европейски ценности" /*** тъпия израз/ това си е наш проблем
31
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Винаги герберастНе построиха ЮП, защото кухата лейка баба Меркел клекна на САЩ и те пратиха тримата сенатори ястреби в България да спрат проекта, не си ли спомняш *** гаден!!!А защо ББ не започна да го строи, нали беше 4 години на власт? Нали е велик политик и подари даже кученце на Путин...