Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"

"Българската страна не даде разрешение за строителство, а не ЕК"
Обновена: 6 дек 2014 16:32 | 6 дек 2014 14:04, Анисия Иванова
523
Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"
Алексей Милер. Снимка, архив Reuters

България губи 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на Газпром Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

Въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит, каза той. "Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места.

България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", посочи ръководителят на Газпром.

Концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция, посочи той.

Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа, подчерта Милер. Турция вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви той.

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. Това без съмнение повишава геополитическия й статут в региона.

На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа, според шефа на Газпром. Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той.

Газпром променя стратегията си спрямо европейския газов пазар, призна Милер.  Решението за отмяна на "Южен поток" е началото на края на стратегията на концерна да доставя газ до крайния потребител, каза той.

Проектът бе спрян в деня, когато в Черно море пристигна корабът, който трябваше да полага тръбите на черноморското дъно, уточни Милер.

Ръководителят на Газпром подчерта, че строителните работи не са били възможни при липса на разрешение за строителство от българска страна, което няма нищо общо с Третия енергиен пакет на ЕС, който регламентира експлоатацията.

"Липсата на разрешение за строителство е решение на българската страна, а не Европейската комисия", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
14
 
12
 
! Отговори
Дядо Иван преди 9 години
Истината е, че руснаците нямат пари! А БЪЛГАРИЯ им се видя удобно оправдание! Гнус ме е от вас! Никога не са ни мислели доброто! И сега манипулират! И за проучванията за шистов газ - те ги спряха - не искат енергиино независима България! Щели да отидат в Турция, и кво? От там накъде??? Лъжци!!!Щели сме да внасяме от Турция, все едно сега внасяме от Румъния! ***!!!
215
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До колкото се сещам,през 90-те години се построиха 5-6 банкови клона в Шабла,с огромни жб трезори.Попитах един "банкер" от 1-ва Частна банка защо има толкова банки в тоя малък град.Той ми отговори,че като открием нефт в Черно море,западняците щели да си влагат парите в тия банки. От такива комунистически *** сме в това положение.
214
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 322Има подписан договор. Договор е едно такова нещо, което русофилистичните и руснаците не го разбират много добре, факт.
213
6
 
3
 
! Отговори
Atmaja преди 9 години
ako iska gazoprovod prez TR Putin da varne Krim na istinskite mu stopani- turcite, tova 6te iska Erdoan v bade6tite razgovori s mekite kitki ot Moskveto
212
0
 
8
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ преди 9 години
ви очаква *** АМЕРИКАНСКИ
211
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗА 314прочети 303. Новината е от януари 2014.
210
0
 
4
 
! Отговори
ГРАБВАЙТЕ ПУШКИТЕ преди 9 години
БРАТЯ, Не е време за лозунги:"Братя за бога не купувайте" , а за МЪСТ
209
3
 
12
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Напляскахте ли руснаците бе ***?
208
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 311Откриха си :) доста газ. Бъди спокоен.
207
2
 
18
 
! Отговори
ЛАКОМИЯТА И НАГЛОСТА преди 9 години
на местните *** е толкова голяма, че заради тях ЮЖЕН ПОТОК поскъпна 2 пъти сза да лапнат едни пари и в същотоо време да прилапат парите от БРЮКСЕЛ. ТИКВАТА нареди ЦЕЦА СЕКСА и приятели на СОЛАРИТЕ, фалираха и окрадоха БАНКАТА като теглят заем за да връщат парите на хората, Накрая от алчност и НАДУПВАНЕ пред САЩ загробиха ЮЖЕН ПОТОК. АМА ТЕ ЗАГРОБВАТ НАС. ОБАЧЕ нене знаят, че идва ВРЕМЕ ЗА БУНТ и отново ще има 09.09. и яще има НАРОДЕН СЪД и БЕЛЕНЕ. Щом няма АЕЦ поне да копат там камъни
206
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига глупости бе, исис ще го взривят пет пъти докато тръгне. Това е схема за пране на пари.
205
0
 
10
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Един се изцепи,че ще ползваме наша газ,която ще открием в Черно море."Рибата в морето,тигана на огъня...." Политиката си е политика,но интереса над всичко.
204
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По точно е да се каже ,че разрешение не дадоха нашите американски,,приятели'', а друг е въпроса , че в България няма управници , а слуги на Брюксел и на американското посолство
203
0
 
13
 
! Отговори
Дънди Прешъс Метълс преди 9 години
Спокойно и нефт имаме, и газ имаме, и злато имаме, но както е при златото- печалба от собствените си находища няма да имаме.
202
4
 
4
 
! Отговори
Eustream преди 9 години
В израелски териториални води в северната част на Израел е открито находище на природен газ, наречено "Левиатан", в което по предварителни оценки има 450 милиарда куб. метра.Обемът на природния газ в находището "Тамар", открито през 2009 г., се оценява на 180 милиарда кубически метра.С "Левиатан" и "Тамар" Израел се надява да си гарантира сто години енергийна независимост и придобиването на значителен експортен потенциал.
201
3
 
14
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Брей, скъсаха се да ни обясняват колко сме били загубили а май е точно обратното. Първо тия милиарди не са инвестиция, защото ще си платим. След 20 до 30г а дотогава приходи в бюджета забравете. Второ 6000 раб места може да има ако се броят сервитьрките и проститутките които ще намазват около потока. Трето като нищо ще се окаже, че да купуваме от Турция ще ни е по-евтино от сега. Ама като са заревали някои тръба та тръба да има. Щото сме щели да ставаме супер сила на Балканите. Болни мозъци.
200
1
 
6
 
! Отговори
Хитър преди 9 години
Вие се спасявайте, нас вече ни няма в бегето и не мислим изобщо да се връщаме. Само понякога от носталгия и за развлечение, четем смешките в този сайт:-)
199
2
 
3
 
! Отговори
Eustream преди 9 години
Консорциумът от компании, разработващи находището Левиатан на израелския шелф, на 5 януари, подписа първото споразумение за износ на гориво. Според условията на сделката, Палестина ще закупи от консорциума, който, в частност, включва американската Noble Energy и израелската Delek Group, 4,75 милиарда кубически метра газ за сума от 1,2 милиарда долара. Доставките на гориво ще започнат през 2016-2017 г.Левитан е едно от най-големите газови находища, открити в света след 2000 година
198
3
 
15
 
! Отговори
Катя преди 9 години
Младите хора масово бягат или са избягали от България - това е неоспорван тъжен факт. Друг факт е, че никой от тях не е избягал в Русия, където е толкова хубаво, страната тъй справедлива а президентът тъй мъдър и величествен. Трети факт е, че всички страни попаднали някога в орбитата на Русия, днес са на опашката по икономическо развитие, а малкото успели донякъде да измъкнат икономиките си от блатото са приели изцяло западните модели на управление. Друг факт е, че Путин нарича тези факти лъжи..
197
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ruskata mutra lee sylzi ot gniav i bezpomo6nost, revibe, revibe kalmik nedoklaten