Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"

"Българската страна не даде разрешение за строителство, а не ЕК"
Обновена: 6 дек 2014 16:32 | 6 дек 2014 14:04, Анисия Иванова
523
Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"
Алексей Милер. Снимка, архив Reuters

България губи 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на Газпром Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

Въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит, каза той. "Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места.

България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", посочи ръководителят на Газпром.

Концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция, посочи той.

Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа, подчерта Милер. Турция вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви той.

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. Това без съмнение повишава геополитическия й статут в региона.

На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа, според шефа на Газпром. Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той.

Газпром променя стратегията си спрямо европейския газов пазар, призна Милер.  Решението за отмяна на "Южен поток" е началото на края на стратегията на концерна да доставя газ до крайния потребител, каза той.

Проектът бе спрян в деня, когато в Черно море пристигна корабът, който трябваше да полага тръбите на черноморското дъно, уточни Милер.

Ръководителят на Газпром подчерта, че строителните работи не са били възможни при липса на разрешение за строителство от българска страна, което няма нищо общо с Третия енергиен пакет на ЕС, който регламентира експлоатацията.

"Липсата на разрешение за строителство е решение на българската страна, а не Европейската комисия", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
крайнпо време е да се роди нов симеон велики или калоян. бг е на кръстопътя на европа и никаква далавера за държавата от това, а само за мутрите... срамота е.
235
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕЗИ ПАРИ БЯХА ЖИВОТОСПАСЯВАЩИ ЗА БЪЛГАРИЯ,ВИДЯ СЕ ,ЧЕ СЪС ПАРИТЕ ОТ КТБ ЗАПОЧНАХА КУП ПОЛЕЗНИ ЗА ОБЩЕСТВОТО ПРОЕКТИ,КОГАТО ДОЙДЕ ЛАВРОВ И ИЗТЕГЛИ ПАРИТЕ ОТ КТБ ВСИЧКО ЗАГИНА,ДЪРЖАВАТА ПОТЪНА,ИЗТЕГЛИХА ЗАЕМ ЗА ДА ЗАПЪЛНЯТ ОТВОРЕНАТА ПРОПАСТ.НЕ НА ЕС ,НЕ НА НАТО,ДА НА ЕВРАЗИЯ,НЕ НА СМЕШНАТА КОРУМПИРАНА ОПОЗИЦИЯ В ЛИЦЕТО НА АТАКА И БСП
234
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
спряха газа когато разбраха, че ние си имаме в черно море и се пукат от яд. а турците този хуб ще си го навират ... след като бг не даде да се подпише пренос на газ към гърция!!!
233
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да се отвори моментално плама плевен и да се сложат петорни мита на лукойл. никой да не зарежжда лукойл
232
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега нашите да не се прават на пу... а да кажат на смотаняците, че още една дума да се каже по този повод, въпреки, че на всеки е ясно къде отидоха парите за южен поток - в китай... пара нема путин, да му кажат че ще се налага вето на всеки кубически сантиметър влизаща газ в ес. да види ние кои сме и той къде е. много нагли бе.
231
4
 
11
 
! Отговори
МИРО преди 9 години
А КАТО НЕ ПЛАЩАТЕ АКЦИЗ ЗА ГОРИВАТА ОТ ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИТЕ СА ДОБРИ,НАЛИ?ДАЛИ НЕ ТРЯБВА ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ДЪРЖАВАТА ДА ЗАТВОРИ ЗАВОДА НА ЛУКОЙЛ В БУРГАС?
230
2
 
5
 
! Отговори
Atmaja преди 9 години
347 ehoooo lunatik, TR nikoga ne e imala pretecii kam Bg, TR uvajava Bg kato brat
229
3
 
5
 
! Отговори
Atmaja преди 9 години
TR e SILA, Putin sam doide na kraka na Erdoan i o6te mnogo 6te se moli i o6te 6te svalia cenata na gaz
228
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега няма да купуваме Руски газ от Русия а ще купуваме руски газ от Турция с надценка ! Няма да сме зависими от Русия а ще сме зависими от Турция и от Европа . Ние всъщност трябваше да изберем от кого да сме зависими и избрахме не освободителите си от турско робство а поробителите си с който винаги сме били и за бъдеще ще бъдем врагове. С такива управленци като Борисов Плевнелиев Кунева Местан Симеонов България не я чака нищо хубаво освен глад мизерия дупедавство на еврогеиският съюз! И след 8 години в ЕС пак сме най бедната страна в Африка и следващите 8 ще бъдем пак най бедната ХАЛАЛ ДА ВИ Е
227
1
 
5
 
! Отговори
681 преди 9 години
До ЛАКОМИЯТА И НАГЛОСТА Абсолютно си прав и в тоя ред на твоите мисли ще добавя ,че накрая"лаком гъ.з кръв *** ."
226
10
 
6
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Още ли го оплаквате тоя ненужен поток...Хайде време е да се погребе че ще се вмирише..ха..ха..ха Мен ме викайте след 40 дена....Ще му боднем една по-голяма свещичка на Мюлер ...ха..ха
225
4
 
4
 
! Отговори
Atmaja преди 9 години
4eta turska presa vseki boji den, dogovor s ru niama, razgovori da! Krim e problema, toi e turski ot vekove
224
0
 
6
 
! Отговори
* преди 9 години
До Анонимен 335Ами наистина нямат , на заплата са към ЦРУ
223
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво ме интересува кой е казал итстината, като ми замръзне дупето през зимата ще се види кой крив и кой прав и кой на булката брат.
222
10
 
9
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
От тези 3 млрд. евро за които говори азиатеца, обикновенния българин нямаше да види нито един евроцент.
221
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само дето Милер не споменава, кога ще стане това. 2050 г.? Или малко по-късно. Защото скоро няма да го бъде това с Турция.
220
3
 
3
 
! Отговори
Atmaja преди 9 години
Evreite sa bili dobre do6li v Osmanska imperia i sega sa na6i hora, no moskalite 6te imat problemi v KAVKAZ
219
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До другаря Костов - "...Спомня те ли си как ни убеждавах те, че руснаците не могат да прокарат тръба под Черно море. Да ама не! Много поздрави."Да, те наистина не могат, поне по трасето ЮП. Просто се посъветвай с някои специалисти. Много поздрави.
218
3
 
2
 
! Отговори
Atmaja преди 9 години
vie mekite belodupesti ru. vijdali ste turski asker? prez TR minava samo tova, koeto TR ISKA!
217
0
 
8
 
! Отговори
#$& преди 9 години
И половината да е вярно пак е страшно :-(