Санкциите ще ни принудят да заложим на науката, рече Путин

Така Русия ще разработва свои собствени технологии
8 дек 2014 20:20,
291
Санкциите ще ни принудят да заложим на науката, рече Путин
Владимир Путин Снимка: архив, БТА

Президентът на Русия Владимир Путин каза днес, че страната трябва да направи скок в развитието на фундаменталните науки, след като западните страни ограничиха достъпа й до модерни технологии като част от санкциите срещу Москва заради действията й в Украйна, предаде Ройтерс.

Говорейки на правителствено съвещание в Санкт Петербург, Путин каза, че наложените й забрани могат да стимулират Русия да разработва свои собствени технологии.

Вашингтон забрани износа на високотехнологично петролно оборудване за Русия и наложи санкции на руските петролни гиганти, като Роснефт, Лукойл и Газпромнефт, като забрани на западни компании да им помагат в разработването и експлоатацията на дълбоководни находища край арктическите брегове, както и на шистови петролни залежи.

Русия, която е вторият световен износител на петрол, разчита на арктическите и на шистовите си петролни залежи, за да поддържа дневния си добив от около 10,5 милиона барела, след като добивите от западносибирските петролни полета вече намаляват. Руската икономика е сериозно засегната от спадането на цените на петрола и растящия натиск върху рублата, което изправя страната пред риск от рецесия.

Путин каза, че Русия няма да реже субсидиите за наука и ще ги държи над нивото от 834 млрд. рубли (15,56 млрд. долара) до 2020 г., както е планирано, въпреки нуждата да се преразгледат бюджетните разходи заради спадащите приходи от износа на нефт и газ. Тази година това са половината от всички руски приходи от износ., отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
10
 
! Отговори
Помощ от ПРАВЕЦ преди 9 години
Нема се плашиш другарю ПУТИН!Златев напрай лаштоп "ПРАВЕЦ" и ще задоволим нуждите на Русия от КОМПОТИ!
22
7
 
9
 
! Отговори
ТОВА Е ДОБРЕ преди 9 години
щом нефта и газта не са най-важните ще се постигне много. За да не бягат учените в чужбина се изисква държавна стратегия. Щом ПУТИН го поставя като цел сигурно ще стане. Руснаците още имат наследство от СССР, което ги спасява, но лека полека изостават и сега всичко залагат за военно - промишления комплекс и ядрените технологии. Може те ще издърпат останалите промишлени отрасли.Жалко, че в БЪЛГАРИЯ освен евтина работна ръка за друго нищо не мисли ОЛИГАРХИЯТАЗАКОПАХА НИ ДЪЛБОКО В ТИНЯТА
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Невиждан разцвет на науката. Перпето-мобиле, антигравитация и безплатна неизчерпаема енергия до една година. Да се пукне от яд запада.
20
0
 
8
 
! Отговори
Науката и в СССР преди 9 години
имаше постижения, никой не го отрича. Но защото бившите "синчета" - дечица на някогашната средна и дребна номенклатура, така пламенно се опитват да заличат червената боя, с която бяха обагрени подарените им "успехи" в началото на житейския им път?Казали му "браво",защото още докато бил аспирант в Москва, избълвал унищожителни критики относно "плановете на империализма",публикувал този критичен опус тук, в България, а днес се пише "експерт по европейска икономика" и учи студентите на капитализъм
19
6
 
9
 
! Отговори
ПИФ преди 9 години
Те след Ломоносов (XVIII век) не са родили нищо като учени освен един създател на ядрената бомба (Курчатов) и двама ракетчици (Циолковски и Корольов). През XIX век са имали злато да наемат европейски учени да ги образоват, дори да им строят мостовете по калните пътища, но днес за да привлекат учени от чужбина просто няма да имат достатъчно рублички.
18
3
 
2
 
! Отговори
MALIIIII преди 9 години
MALIII ,BEGAITE , MIKROSITE 2 IDAT !
17
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската икономика се сви до размерите на испанската.А може още.
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До аНОНИМЕН 22 Може би си пропуснал GAZPROM
15
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската техническа мисъл винаги е била на ниво! Както казват, най сложния подход е да направиш нещо просто. Но това не могат да проумеят прости хора като тук плюещите.
14
11
 
16
 
! Отговори
petryo9 преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Ами защо тогава Русия изпитва недостиг на научно технически постижения? По твоята логика една "полицейска" Америка щеше да лиже подметките на Путин за да го склони да и продаде малко иновации. А на практика е обратното. Що така бе?
13
1
 
8
 
! Отговори
Науката? (Смешки) преди 9 години
И така, след демократичните промени видяхме много комични неща.Един, като се увери, че връзките на баща му изчезнаха след като той се пенсионира, се прости с амбицията да прави кариера във външната търговия и се пренасочи към УНСС. Старите акрани на баща му помогнаха да направи бърза кариера - стана професор, но в списъка на публикациите му липсват първите "марксически" статийки и първата монография под заглавие "Африка в плановете на империализма". Иначе щеше ли да стане зам. шеф на катедра?
12
1
 
19
 
! Отговори
Науката? преди 9 години
Навсякъде има кадърни хора, които биха могли да постигнат нещо в тази област и обществото да има полза от тях, ако им се даде възможност за развитие.Само че у нас, преди време, се даваше възможност за развитие, като отбрани "дечица" биваха пращани да учат елитни специалности в Москва - такава диплома гарантираше катапултиране във висините на общество. След промените някои от тези "дечица" бързо потулиха "съветското" си минало и се ориентираха на Запад, запазвайки обаче подарените им позиции.
11
1
 
4
 
! Отговори
КГБ преди 9 години
Когато губим пак печелим
10
18
 
20
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Аз за американски компютри незнам, всичко отзад пише Мейд ин Чайна. Също така никога не съм чувал за американска марка телевизори, перални, печки, хладилници...А колите им, самите американци предпочитат вече японски коли.
9
8
 
12
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Стана банален,чак дразнещ.Никой не хвали България от Русия
8
21
 
24
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Като слушам Путин, все едно слушам Станишев.И двамата говорят все в бъдеще далечно време.Разликата е , че нашето момче и без санкции набързо се *** и избяга в Брюксел.Путин нали е стар кадър на КГБ....... то же човек а ламарина :)
7
6
 
7
 
! Отговори
до 6-и преди 9 години
ти от кой цирк си клоун.
6
19
 
29
 
! Отговори
Мужик преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Ха ха ха, че те руските учени дето имат не замъглен от водка мозък отдавна са на запад както и нашите. В Русия останаха само алкохолиците и партийните секретари.
5
22
 
27
 
! Отговори
А бе Путин! преди 9 години
Първо се научете автомобили да правите за хората, а не некви там лади (преди фиат а сега рено-дачия), москвичи, газки и тем подобни недоразумения!Второ - научете се телевизори да правите и компютри и смартфони и ...т.н., т.е. ВИСОКИ технологии, които не се изразяват само и за въоражаване.А за ХОРАТА!!
4
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХАХАХА ей сега стана страшно. Руските академици се ядосаха.