Санкциите ще ни принудят да заложим на науката, рече Путин

Така Русия ще разработва свои собствени технологии
8 дек 2014 20:20,
291
Санкциите ще ни принудят да заложим на науката, рече Путин
Владимир Путин Снимка: архив, БТА

Президентът на Русия Владимир Путин каза днес, че страната трябва да направи скок в развитието на фундаменталните науки, след като западните страни ограничиха достъпа й до модерни технологии като част от санкциите срещу Москва заради действията й в Украйна, предаде Ройтерс.

Говорейки на правителствено съвещание в Санкт Петербург, Путин каза, че наложените й забрани могат да стимулират Русия да разработва свои собствени технологии.

Вашингтон забрани износа на високотехнологично петролно оборудване за Русия и наложи санкции на руските петролни гиганти, като Роснефт, Лукойл и Газпромнефт, като забрани на западни компании да им помагат в разработването и експлоатацията на дълбоководни находища край арктическите брегове, както и на шистови петролни залежи.

Русия, която е вторият световен износител на петрол, разчита на арктическите и на шистовите си петролни залежи, за да поддържа дневния си добив от около 10,5 милиона барела, след като добивите от западносибирските петролни полета вече намаляват. Руската икономика е сериозно засегната от спадането на цените на петрола и растящия натиск върху рублата, което изправя страната пред риск от рецесия.

Путин каза, че Русия няма да реже субсидиите за наука и ще ги държи над нивото от 834 млрд. рубли (15,56 млрд. долара) до 2020 г., както е планирано, въпреки нуждата да се преразгледат бюджетните разходи заради спадащите приходи от износа на нефт и газ. Тази година това са половината от всички руски приходи от износ., отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ме кефи как за 30 секунди, се появяват 4 минуса. Цък цък цък, ха ха ха...Колко пари се дават за цък, и аз искам.
2
24
 
23
 
! Отговори
Мужик преди 9 години
Тъй, тъй нови технплогии за производство на водка а другите както обикновенно ще ги откраднете.
1
27
 
29
 
! Отговори
Янукович преди 9 години
Петролчето падна под 66 $ брента... :)А успоредно с това1 евро - рубль 66тик так тик так