В Русия хората губят чувството за сигурност заради скъпотията

Руски издания за поскъпването на храните в страната
Обновена: 11 дек 2014 09:04 | 11 дек 2014 08:45, Елка Василева
338
В Русия хората губят чувството за сигурност заради скъпотията
Снимка: архив, Reuters

Хората в Русия губят чувството за сигурност в утрешния ден, пише "Независимая газета". През последните три месеца в страната е нараснал броят на хората, разтревожени за бъдещето, информира вестникът, като се позовава на "провластовия" социологически център ВЦИОМ, предаде Би Би Си.

Сигурност в утрешния ден усещат 51 на сто от участниците в анкета сред жители на 132 града в Русия. През миналото тримесечие оптимистични са били 58 процента от отговорите, а през второто тримесечие на годината - 61 на сто.

Повечето анкетирани планират живота си едва за два-три месеца напред. Нищо чудно, че несигурността расте - растат и потребителските цени, а повишение на доходите не се задава, пише изданието.

След анализ на официалната статистика то стига до извода, че годишната инфлация в Русия може да е стигнала около 9,4 на сто. С по 25 процента са поскъпнали примерно свинското и захарта, с 65 на сто - елдата (или гречка), едно от най-популярните в страната варива. Над 15 на сто е поскъпването на рибата и морските дарове.

Това обаче са средни данни - от провинцията идват още по-тревожни новини, посочва всекидневникът. В Нижегородска област (в централната европейска част на Русия) ценовият скок при картофите е почти 40 на сто, при рибата - 42 на сто, а елдата е поскъпнала със 74 процента.

Месопроизводителите допускат цените при тях да нараснат с 20-30 на сто, а продавачи твърдят, че догодина ще поскъпне средно с 20 процента и чаят на дребно.

Несигурността идва и от спада в доходите. В някои области се надига възмущение от бавенето на заплатите и съкращенията сред персонала. Вестникът очаква днес протест във волгоградски завод, където според местни медии от осем месеца не се плащат възнаграждения. В друго местно предприятие се канят да уволнят близо 700 души, в трето - над 4000.

Бордовете на компаниите не хранят илюзии, че положението ще се подобри. По данни на сайта Superjob.ru двойно по-малко фирми от миналата година предвиждат да вдигнат или индексират заплатите.

Хората ходят по-рядко в заведения за обществено хранене, констатира изданието и помества коментар на Алексей Гисак, съсобственик на верига кафенета: "Пазарът плавно се търкаля към пропастта, покупателната способност продължава да спада, а наемите в евро и долари - да растат заедно с цените на храните".

Хлебните изделия в Русия може да поскъпнат с 10 на сто, при все че тазгодишната реколта зърнени храни е сред най-високите, прогнозира "Комерсант".

Доставчиците вдигат цените и се мотивират с поскъпване на брашното, зърното и захарта, чуждестранните суровини, амбалажа и транспорта, пояснява Артьом Глушченко, говорител на веригата "О'кей". Вдига се дори цената на маята, сочат изявления на негови колеги.

Руското министерство на промишлеността и търговията обаче не регистрира сериозни колебания в цените на хляба и твърди, че браншовият пазар внимателно се следи от Федералната антимонополна служба, допълва "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още по темата: ценихраниРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Петербуржецкаква е тая цифромания бе пич, а още не се е отразил курса на рублата
134
3
 
7
 
! Отговори
До 208 преди 9 години
Абе не му се сърди, на селянчето! Той искаше да каже, че точно когато Русия, тогава СССР започна да ни помага станахме наистина промишлена страна,една от водещите производителки на електрокари, стругове,химически торове,гуми,акумулаторни батерии, електроди,заваръчни машини и какво ли още не.А СЕГА?Нали тове беше целта бе, господа "демократи"?Да ни съсипят.На тях не им трябват конкуренти.Това ще направят и в укруината, тя остана последната промишлена страна от бившия соцлагер.Истината боли, нали?
133
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за Лилипутин един голям и черен от Обама
132
0
 
3
 
! Отговори
Петербуржец преди 9 години
okmarket.ru/customers/catalogs/view/5700/Моля, не пишите глупости См.Каталог
131
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко на изток от Москва е като в третия свят, а олигарха ****кин продължава да заграбва и малкото останало. Гледайки към Путин осъзнавам, че има и по-некадърни президенти от нашия Плевлелийчо
130
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РУСИЯ УМИРА КЕФ
129
7
 
5
 
! Отговори
Слава на БКП/дс.. преди 9 години
ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА БКП , Р.Овч. и сърГЕЯ ---НЕК ВЕЧЕ ДЪЛЖИ ОКОЛО 29-МЛРД.Э.!Комунистите В НЕК ---чакат Русия , да ги "освободи" от финансовите му задължения --ЧРЕЗ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА "Задунайска Губерния"----КЪМ ВЕЛИКА РУСИЯ!
128
0
 
0
 
! Отговори
До 201 преди 9 години
Бравооооооооооооооооос, ЕТО ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН!! МАШАЛА!
127
1
 
9
 
! Отговори
до 197 преди 9 години
Добър ти е въпроса-какв правим ние?Русия и Турция ще се разберат,големи и силни държави.То така става-НАТО чрез Украйна се долижава до Русия,Русия чрез Турция се доближава то НАТО.ова е положението.
126
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А имаш ли отговор, защо преди да се настанят комунистите в България сме били една от водещите страни в Европа?...С три национални катастрофи, пет войни със стотици хиляди убити, още толкова инвалиди, милион сираци, разрушена София и останалите градове - от селски тип, 2 700 000 напълно неграмотни, още 1 000 000 полуграмотни с килийно образование, 90% селяни с *** -щавени и нещавени, клозет на двора или в гората, вода от герани, газени лампи и пр.
125
3
 
8
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
ЯПОНЦИТЕ МОЖЕ ДА СА ВСЯКАКВИ НО НЕ СА *** ДА КУПУВАТ САМО ОТ АВСТРАЛИЙСКИЯТ ВТЕЧНЕН ГАЗ КОЙТО ИМ ИЗЛИЗА И 75-80% ПО-СКЪПО ОТ РУСКИЯТ.А АКО СИ ДАДЕШ ЗОР И ВСЕ ПАК ПРОЧЕТЕШ СТАТИЙКАТА ЩЕ РАЗБЕРЕШ И ЧЕ ВЪВ БЛИЗКО БЪДЕЩЕ СЕ ОЧАКВАТ ОЩЕ 5 НОВИ РУСКИ ЗАВОДА ПО ПРЕРАБОТКА НА ВТЕЧНЕН ГАЗ- ,,ПЕЧОРА СПГ'',,ДАЛЕКОИЗТОЧНИЯТ СПГ '' НА ,,РОСНЕФТ'',,,БАЛТИЙСКИ СПГ'' И ,,ВЛАДИВОСТОК СПГ'' НА ,,ГАЗПРОМ''КАКТО И ,,ЯМАЛ СПГ''НА ,,НОВАТЕК''.ИНТЕРЕС КЪМ НЕГО ИМА ОЩЕ И ОТ КОРЕЯ,КИТАЙ И ИНДОНЕЗИЯ.ТЪЙ ЧЕ АЗИЯ РУЛИТ!
124
2
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ?ЯПОНИЯ Е ДАЛА ЗАЯВКА ЗА 40 МИЛИАРДА КУБИКА ГАЗ НА РУСИЯ КАТО СИ ПРОПУСНАЛ В КАЛАБАЛЪКА И ОЩЕ ЕДНО ИНТЕРЕСНО СЪОБЩЕНИЕ: ,,РОССИЯ УВЕЛИЧИТ ПОСТАВКИ СПГ В ЯПОНИЮ'' ОТ ПРОНЕДРА.РУ! ПРОЧЕТИ ГО ВНИМАТЕЛНО И ЩЕ РАЗБЕРЕШ ЧЕ РУСИЯ УВЕЛИЧАВА СЕРИОЗНО 5-6 ПЪТИ ДО 50-60 МИЛИОНА ТОНА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ВТЕЧНЕН ГАЗ И ВЪВ МОМЕНТА 8 МИЛИОНА ТОНА И 80% ОТ ТОЗИ ИЗНОС ОТИВАТ В ЯПОНИЯ КОЯТО ПЪК ОТ СВОЯ СТРАНА ВЕЧЕ Е РЕШИЛА НА НИВО ПРАВИТЕЛСТВО ДА УВЕЛИЧАТ ВНОСА СИ ОТ РУСИЯ ПОНЕ ДВОЙНО ДО 2025 ГОДИНА.
123
3
 
5
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До ОДИСЕЙ: ,,От 142 за ваше сведение РуСия доставя в европа 150 млрд м3 газ и спада всяка година а има тръби за 250 млрд м3 , на този фон 38 млр м3 за Китай са и ПЕТ ПЪТИ по малко , да не говрим че към 2030 се планира да се достигнат тези количества в Китай .''СЕЙКО, ПАК СЕ ИЗКАЗВАШ НЕПОДГОТВЕН.ЗАЩО МИСЛИШ Е ТОЗИ *** ВОЙ ВЪВ МОМЕНТА АКО НЕ СА ЗАИНТЕРЕСУВАНИ ТВОИТЕ ХОРА ОТ РУСКИЯТ ГАЗ? А ДОСЕЩАШ ЛИ СЕ ЗАЩО РУСИЯ ОПРОСТИ ПОЧТИ 11 МИЛИАРДА $ ДЪЛГ НА КНДР И ЗАКЪДЕ ЩЕ ПРОКАРВА ТРЪБИ ПРЕЗ
122
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факт: Където е минал комунизма, поне 20 години нищо не вирее!..Бре, ко стана - ЕС или Фашингтон били ***, а Китай върли капиталисти!
121
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** комунистически кратуни САЩ ще победят ха ха ха ха
120
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 1989 г. БЪЛГАРИЯ има БВП 66 млрд $. Днес 110 млрд $ . 2104 реалното БВП достига едва 90% от това 1989 г.НА БАЗАТА НА ВЪНШЕН и ВЪТРЕШЕН ДЪЛГ И КРЕДИТИ КОИТО СЕГА СА 100% ОТ БВП И 200% МЕЖДУФИРМЕН ДЪЛГ, ДЕМЕК ФАЛШИВ РАСТЕЖ. АПАРТАМЕНТ ОТ 10 000 ЛЕВА ПРЕЗ 1989 ГОДИНА СЕГА Е 90 000 ЛЕВА ПРАКТИЧЕСКА ИНФЛАЦИЯ ДЕВЕТ ПЪТИ. За сравнение БАНГЛАДЕШ ПРЕЗ 1980 ГОДИНА ИМА 27 МИЛИАРДА БВП, А СЕГА 380 МИЛИАРДА БВП.. economywatch/economic-statistics
119
3
 
8
 
! Отговори
Айде бе преди 9 години
До Анонимен 194А имаш ли отговор, защо преди да се настанят комунистите в България сме били една от водещите страни в Европа?Факт: Където е минал комунизма, поне 20 години нищо не вирее!
118
4
 
4
 
! Отговори
газ преди 9 години
"Турция няма намерение да променя ориентирите си в енергетиката и приоритет за нея ще остане "ТАНАП", а не аналогът на руския Южен поток. Това заяви външният министър на страната Мевлуд Чавушоглуи ко праим сега?
117
5
 
5
 
! Отговори
ТАКА Е 104... преди 9 години
Руснаците вече не се топят като нас в България----ВЕЧЕ НИТО ГИ ПУСКАТ ОТ Русия , нито им ДАВАТ ВАЛУТА ЗА ЧУЖБИНА!В Крим --войската охранява границите ,за да се насладят руснаците на "РУСКИЯ РАЙСКИ ЖИВОТ"!Поздрави от Мег.***. и Вол.Сид.!!!!
116
2
 
1
 
! Отговори
Юг преди 9 години
До Север"2000000 българи търсят своето щастие на запад не на изток."------Такава е посоката на движение във всички колониални империи - стремеж към центъра! Гледай на това като на съвременна форма на кръвен данък който се плаща на победителя.