САЩ отваря нова глава в отношенията си с Куба!

Двете страни възстановяват дипломатическите си отношения
Обновена: 17 дек 2014 22:23 | 17 дек 2014 20:21, Красимир Ангелов
66
САЩ отваря нова глава в отношенията си с Куба!
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че САЩ ще сложат край на остарелия си подход към Куба, който е изживял времето си и не е успял да постигне ефект.

Още по темата

Обама допълни, че двете държави са се съгласили да възстановят дипломатическите си отношения и по думите му това е най-значимата промяна в политиката на САЩ към Куба от над 50 години. Сега САЩ ще започнат да нормализират отношенията с Куба и ще отворят нова глава, подчерта президентът, цитиран от Асошиейтед прес.

Обама благодари на папа Франциск за помощта в помиряването на двете държави.

От своя страна кубинският президент Раул Кастро заяви, че приветства възстановяването на отношенията със САЩ, предаде Асошиейтед прес.

В реч по националната телевизия той подчерта, че между двете държави остават дълбоки разногласия в области като човешките права, външната политика и въпросите на суверенитета, но посочи, че двете страни ще трябва да се научат да живеят с различията си по цивилизован начин.

Новината за възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба веднага получи отзвук по света. Генералният секретар на ООН нарече "много позитивна" новината. "Време е Куба и САЩ да нормализират отношенията си. В тази връзка, аз от все сърце приветствам днешното развитие", каза Бан Ки Мун.

Папа Франциск, който днес празнува рожден ден, също поздрави двете държави за тяхното решение да установят дипломатически отношения. Ватикана заяви, че е готов да подпомогне укрепването на двустранните отношения, предаде Ройтерс.

В декларацията си Ватикана потвърди, че негови дипломати са съдействали за преговорите между двете страни, довели до "взаимноприемливи решения". Светият отец сърдечно поздрави правителствата на САЩ и Куба за взетото от тях "историческо решение да установят дипломатически отношения с целта да преодолеят в интерес на гражданите и на двете страни трудностите, които белязаха тяхната история".

Русия също приветства решението на САЩ да нормализират отношенията си с Куба, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Интерфакс. По думите му това е стъпка в правилна посока и Москва ще следи внимателно процеса.

Днешното съобщение беше посрещнато с положителна реакиця от нас, каза Рябков. Възприемаме го като стъпка в правилната посока. Не вярваме ,че налагането на санкции от САЩ на която и да било страна има легитимна основа и юридически основания, добави той.

По-рано през деня стана ясно, че Барак Обама е обсъдил по телефона с кубинския президент Раул Кастро евентуалното възстановяване на двустранните дипломатически отношения. Високопоставени източници от Белия дом казаха, че Обама и Кастро са разговаряли вчера в продължение на 45 минути. Тове е първият разговор на президентско равнище с Куба след революцията от 1961 г., заяви американски представител, цитиран от ДПА.

Днес  Куба и САЩ са си разменили няколко затворници, осъдени за шпионаж. Впоследствие от Хавана заявиха, че са пуснати на свобода 53-ма души, които Вашингтон смята за политически затворници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
2
 
! Отговори
emo преди 9 години
нови американски лъжи.трябва да си невменяен за да си имаш нещо общо със краварите
46
3
 
1
 
! Отговори
dim преди 9 години
Абе вярно е че САЩ си гонят интереса. Ама след като живота в Куба е прекрасен защо кубинците протягат ръка и ще се колонизират??А не отказаха на САЩ преговори и дипломация. Къде е г-н Сидеров сега да обясни как хубаво живеят в не колониална Куба ??Май и те искат да са колония поне по изказванията на кубинците в репортаж това се вижда
45
0
 
14
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
Нова глава ли ? Претоплена манджа . Някой май се страхува , че може да бъде разположен противоракетен щит близо до него и база за ядрени ракети , поради оформящото се все повече разделение на блоковете Русия - САЩ . И започващата нова студена война. Но едни може с противоракетни щитове до границите на Русия с оправдание защита , за други не може. При едните случай е защита на демокрацията и демократични принципи, при други случай борба за демокрация и демократични принципи
44
2
 
19
 
! Отговори
бг преди 9 години
Лилавият евреин се надява по този начин Русия да не може да разположи ракетни войски в Куба.
43
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Волен * му къде ще ходят на плаж?
42
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Колко ли ще трябват на хамериканците за изолацията на огромна Русия ? :)още някой месец и нещата си идват по местата - Путин и путиняците по лампите на Червения площад.
41
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Русия опрости 32 милиарден дълг на Куба това лято, заради което Куба пое ангажимент да подсигури условия за изграждане на руска военна база на кубинска територия.Няма лошо - плащате си за гяволъка. Сега първо ще забравите за Куба, после ще си разкарате терористите от Украйна, а след това и от Крим.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква нова глава,глобализация значи комунизъм
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Куба ще дръпне бързо
38
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Донякъде не добра новина. Куба беше единственото място на света където може да отидеш и да се почувстваш като човек.
37
3
 
5
 
! Отговори
шоу преди 9 години
До БГТочно така.Там всички са американци при цялата условност на понятието.Навремето Кастро играеше бейзбол като истински янки.Културните връзки между САЩ и Куба отдавна са възстановени.Логичното се случва...
36
8
 
4
 
! Отговори
Вова Диктатора преди 9 години
До С.С.С.РТъй дурак.Можеш да търсиш демони само в болната ти тиква.Зобай политически представления по телевизията.Гледай как Лавров и Кери се гледат из под вежди.Зад паравана става друго-САЩ си връща Куба а Русия влиза в Турция/икономически/.*** вперед...
35
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахаха еххх чичо Том ти маймунке *** колко си хитър усеща от къде ще завалят ракетите *** само с стратегийте ще си остане тоя пилингатур ушат.
34
0
 
19
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Сега плажовете са за кубинците и децата им.Преди 50г. Това е било достъпно само за Америка !
33
10
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До летовник Щом си стигнал дотам да ходиш на евтин секстуризъм...явно си некое партизанско дегенератче...
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Клинтон,Буш и Обама... в Гуантанамо.
31
6
 
23
 
! Отговори
летовник преди 9 години
бил съм няколко пъти в Хавана и Варадеро. Въобще не са толко бедни кубинците, колкото се опитват да ги изкарат. И никакви 19 долара не е месечната заплата, това беше до 2009, сега си има местни баровци с доста пари, хотела ми във Варадеро беше пълен с кубински семейства. Жалко, щото преди 10 години си пиех евтин ром, мацките за 5 КУК се навиваха за цяла нощ, а сега се пазарят за не по-малко от 100 КУК. Комунизма ще си иде и ще развалят всичко, Хавана е уникален град, сега ще има Мкдоналдс
30
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдааа. Краварите се опитват да проведат тотална атака срещу Русия. 56 години са на нож с Куба и сега ей така, изведнъж им хрумва да възстановят отношенията си. Повярвахме!Просто се опитват да отрежат Русия от всеки потенциален съюзник, на каквато ще да е цена.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Това безпаричие до голяма степен подхранва дребната корупция и създаването на паралелни пазари, като се отклоняват стоки от държавни предприятия и се продават "под масата" на черния пазар. За да се намали пропастта между заплатите и цените, Павел Видал препоръчва да се премахне двойната валута, а такава стъпка е труден пъзел за всеки икономист.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дядо Иван"Във всички страни по света има индекс за съотношението заплати-цени, но в Куба той е много висок и заплатите са много ниски: за храна отиват между 70% и 90% от заплатите", добавя той.