Опитват се да изтръгнат и зъбите, и ноктите на руската мечка!

Защитаваме своя суверенитет и отстояваме правото си на съществуване, заяви Путин
18 дек 2014 15:52, Елка Василева
294
Опитват се да изтръгнат и зъбите, и ноктите на руската мечка!
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин обвини Запада в посегателства над руския суверенитет и добави, че украинската криза е само претекст за западните действия, предаде Асошиейтед прес. Според руския президент санкциите, наложени от САЩ и ЕС на Русия, след като тя анексира Кримския полуостров, са част от историческа борба за отслабване на Русия.

Русия все по-твърдо и по-твърдо защитава своите национални интереси, но никого не напада, каза Путин на ежегодната си пресконференция в Москва пред акредитираните за пресконференцията 1259 журналисти от цял свят. "Именно това поражда недоволството на нашите западни, преди всичко американски, партньори, а не се дължи на това, че в сферата на сигурността ние предприемаме някакви действия, които провокират напрежение", отбеляза той.

Още по темата

Путин продължи в образен стил, използвайки традиционния руски символ - мечката в тайгата. "Понякога си мисля, че може би най-после ще оставят мечо на спокойствие да си похапва ягодки и медец в гората. Но не, не го оставят на мира. Винаги се опитват да го вържат с верига, да му изтръгнат и зъбите, и ноктите. В днешното разбиране това са (руските) сили за ядрено възпиране", посочи Путин, цитиран от ТАСС, разкривайки смисъла на метафората си.

Президентът напомни също, че нерядко на Запад звучат твърдения, че Сибир "несправедливо принадлежи" на Русия. "Да отхапят Тексас от Мексико е справедливо, а това, което ние правим на собствената си земя, е несправедливо, - възмути се Путин. - И след като изтръгнат зъбите и ноктите на мечката, тя повече няма да им е необходима. Ще я превърнат в чучело."

"Ние защитаваме своята самостоятелност, своя суверенитет и правото си на съществуване, това трябва да се разбере. Сегашните проблеми в икономиката на 25-30 процента се дължат на санкциите и ние трябва да преминем през това. Ако не искаме да окачат кожата ни на стената. Ето пред какъв избор сме изправени и въпросът тук не е Крим", подчерта той.

Путин обърна внимание,че Русия не е нахлула в никоя друга страна и има само две военни бази в чужбина, докато САЩ имат такива бази по цял свят.

"И вие искате да кажете, че ние водим агресивна политика? Има ли тук здрав смисъл или не? Ние ли придвижваме своите въоръжени сили към границите на САЩ или на други държави? Кой приближава към нас базите и военната инфраструктура на НАТО? Нас слуша ли ни някой, води ли диалог с нас? Не, никакъв изобщо.
В отговор винаги чуваме едно и също: не е ваша работа, всяка страна има право да избира свой начин да гарантира сигурността си. Добре. Но тогава и ние ще правим същото, защо на нас да ни е забранено?" Така разпалено Путин отговори с контравъпроси на питане на кореспондента ни Би Би Си.

Путин припомни, че САЩ едностранно излязоха от договора за системите за противоракетна отбрана, който бе ключов елемент на цялата система за международна сигурност. А сега създават заплаха за Русия, разгръщайки елементи на стратегическа ПРО не само в Аляска, но и в Европа - в Румъния и Полша.

Говорейки за отношенията на Русия със съседите си, той ги призова да изоставят фобиите си и да развиват съвместно сътрудничество.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако русия и иран свалят цената на петрола на 25 долара какво ли ще стане с американската икономика
25
2
 
15
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
9-е августа 2014 г. Глава МИД РФ А. Лавров передал госсекретарю США Дж.Керри ответ России: В этом случае, мы: 1. Опустим нефть со $60 до $40 и убьм ваши проекты по сланцевой нефти и альтернативной энергетике. 2. Поднимем курс рубля за доллар с 45 до 60 и сделаем наши предприятия ещ более рентабельными и конкурентноспособными на внешних рынках; 3. Опустим индекс РТС с 900 до 600 и по дешвке выкупим акции наших предприятий у западных инвестфондов.
24
2
 
26
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Скоро четох някъде в НЕТ-та че руснаците имали с-*** информационна ракета която ще излети дори и американците да направят изпреварващ ядрен удар щото тея няма да се поколебаят [правили са го вече 2 пъти] То дори да няма и един жив руснак ракетата излита и започва да изпраща автоматично кодове до всички силози с ядрени ракети тотален старт........На село в мазето ще изкарам до 3 месеса ама после.........
23
4
 
11
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
27-го июля 2014 г. Госсекретарь США Джон Керри передал главе МИД РФ Сергею Лаврову ультиматум США: В случае несогласия на американские условия по Украине, мы: 1. Опустим нефть со $100 до $60 и убьм источник доходов вашего бюджета 2. Поднимем курс рубля за доллар с 30 до 45 и понизим уровень жизни россиян 3. Опустим индекс РТС с 1500 до 900 и разрушим ваш фодновый рынок акций
22
16
 
7
 
! Отговори
Говедарин преди 9 години
до 24Аааа не си прав! И сектата на чугунените глави у назе подкрепя лилиПутин
21
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВсички държави се обявиха против присъединяването на Крим към Русия!------------70% от българите подкрепят присъединяването на Крим към Русия. Така е и сред другите народи.
20
37
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слушах пресконференцията на Путин и смело мога да заявя, че по смешна едва ли е имало. Изглеждаше жалък....Вероятно осъзнава какво се случва с икономиката му...
19
32
 
11
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Единственото лошо нещо за Русия е , че другарят *** ще живее само 1000 години и няма да може да продължи великото си дело , а без него Русия е загубена !!! Без другаря *** нямаше да ги има Чайковски, Гогол, Толстой, Менделеев, дори и Смирнов нямаше да има кой да го учи да вари водка :))) Другарят *** е наследник по права линия на Чингис хан и Монтесума !!! Всеки , който говори срещу другаря *** , говори срещу човечеството и цялата органична материя , както и срещу неорганичната !!!
18
26
 
8
 
! Отговори
TPE3BEH преди 9 години
...Бившите държавни служители вече са мултимилионери, под зоркия поглед на другаря путин.Бил Броудър наема руски адвокат да преследва тези престъпници, но скоро се озовава зад решетките. Системно пребиван и измъчван, той умира след едногодишен престой в затвора, без съд и присъда...Това е реалността в путинова Русия. Да ви звучи познато?За повече подробностти потърсете в Youtube: "American's fight to expose corruption in Russia"
17
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички държави се обявиха против присъединяването на Крим към Русия!Само фидел Кастро, Иран, Сирия и вероятно Северна Корея подкрепят Путин!
16
4
 
13
 
! Отговори
Света е Полудял! преди 9 години
Сега Запада ще пробва друго! Кавказ!Грузия ще бъде приобщена против Русия ракети ПВО... Въпрос на време е да запукат оръдия!
15
8
 
37
 
! Отговори
киро преди 9 години
Путин казва самата истина ае платени американски *** начело с тиквата Бойко ся ходи му се моли за газ ***.
14
4
 
37
 
! Отговори
Васил преди 9 години
А нас някой пита ли ни да ли искаме в е.с.
13
30
 
9
 
! Отговори
TPE3BEH преди 9 години
Русия е ядрено въоръжена страна, която се управлява от банда престъпници...Това са думите на Бил Броудър, американски бизнесмен, който инвестира в руски предприятия и разчиства крадливите управници от администрацията. След наколко години по-времето на управлението на путин, бива депортиран от Русия и собствеността на неговите предприятия бива прехвърлена на структора от местната престъпна власт (следователи, полицаии и прокорори). Бившите държавни служители вече са мултимилионери, под...
12
33
 
8
 
! Отговори
Чибурашка преди 9 години
Путин и комунистическата му партия нямат никакво право да анексират Крим без да са провели референдум Руския народ иска ли да бъде присъединен към Русия!Тъй, че Путин си е диктатор и терорист и това цял свят го знае!
11
9
 
43
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Не харесвам нито Русия ,нито САЩ, но тук Русия си има право според мен. Двете съвременни велики сили искат да им е мирно на границата, но САЩ със своите бази прекаляват малко. Кубинската криза показва това. САЩ не искат нищо до тях, но те да са до всички. Малко прекаляват според мен.
10
9
 
59
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Омръзнаха ми идиотските въпроси на лицемерните западни медии.Очевадно е, че агресия има към Русия, не от Русия...Човекът защитава държавата си. Това е.И всяка негова дума е истина.Каквото и изкривено огледало да слагат пред него...
9
28
 
14
 
! Отговори
Говедарин преди 9 години
Абе дали искат да изтръгнат и зъбите и ноктите на руската мечка не знам, ама че са я фанале за мъдете е ясно...
8
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
джуджи разбра че е настъпал мотиката
7
14
 
52
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
ОООООО , това болеше много , искам сега да чуя какво ще кажат американските проскубани хрътки , а Путин - молодец !!!