"Европа готви газов заговор срещу Русия"

"Комерсант": Подходът на ЕК към Русия в газовата сфера е все по-твърд
Обновена: 19 дек 2014 14:06 | 19 дек 2014 10:26, Елка Василева
143
"Европа готви газов заговор срещу Русия"
Снимка: архив, Reuters

Създаването на енергиен съюз в ЕС става реалност, поне що се отнася до политиката и регулирането. Това пише в."Комерсант" под заглавие "Газов заговор". Според изданието планът, изготвян от Европейската комисия, може да бъде представен през януари и ключов елемент в него щели да бъдат общи покупки на газ от европейски компании. Според изданието вече става дума и за налагането на нови ограничения върху инвестициите на руски компания в европейския енергиен сектор.

"Комерсант" твърди, че се е сдобил с чернова на плана на ЕК за работата й по енергийния съюз за периода 2015-2016 г. Документът бил описателен, подобно на много други европейски документи, но в него се съдържали нови важни сведения относно руските доставки на газ.

Първо, предвиждало се на еврокомисарите по енергетиката, търговията, промишлеността и конкуренцията да бъде възложено да разработят догодина подробна схема за съвместни покупки на вносен газ. Тоест страните от ЕС да могат да се обединяват за съвместни преговори с външни доставчици на суровината. Голям привърженик на тази подход бил настоящият председател на Европейския съвет Доналд Туск, но сред лидерите от ЕС нямало единно мнение по въпроса, пише руският вестник.

Второ, на същите тези четирима еврокомисари може да бъде възложено да обсъдят инвестициите на трети страни, вкл. на Русия, в европейския енергиен пазар (инфраструктура, разпределение, доставки на газ и електроенергия) в контекста на енергийната сигурност. Според "Комерсант" този пункт е пряко насочен към руската компания "Газпром", която притежава различни транспортни и разпределителни активи в страни от ЕС, а и очаква да придобие още активи.

Ако ЕС наистина реши да въведе единни покупки на вносен газ, тогава европейците ще трябва да забравят за пазара, казва пред вестника съпредседателят на консултативния газов съвет Русия-ЕС Владимир Фейгин. По думите му тази идея е още слабо разработена, но ръководителите на ЕС трябва да покажат единство на фона на усложняването на политическите отношения с Русия.

"Общо взето идеята за съвместни покупки се ползва с подкрепата на малките страни от ЕС и не мисля, че големите компании искат това", смята Фейгин. Той обаче отбелязва, че подходът на ЕК към Русия в газовата сфера става все по-твърд, а и "Газпром" променя отношението си към инвестициите в Европа.

Другият съпредседател на газовия съвет, Джонатан Стърн, припомня, че съвместните покупки на газ са възможни само при доброволното обединяване на вносителите. Стърн допуска, че даже и да е така, съвместните покупки биха противоречали на правилата за конкуренция, така че предстои да се изяснят практическите аспекти на енергийния съюз, пише руският делови вестник "Комерсант".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: природен газРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
10
 
9
 
! Отговори
Abramoveo преди 9 години
До Anonymous Работа в Русия много. Не искаш ли да получавате помощи - *** на работа! В Русия мигранти идва на 12 милиона евро на година (официално). Украинци, узбеки, таджики, беларуси и т.н... Който иска да работи - всеки намира. Защо потомството тунеядцев и мокасини.
88
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв заговор. Просто украинците завъртат крановете на газа и руснаците да си го пълнят в ушанките и да го инасят в Китай.
87
8
 
13
 
! Отговори
Abramoveo преди 9 години
До Що така ,бе братушкиЗащото Германия искаше Северен Поток и обстрелването с Газпром съвместно разпределение на газ с немски хранилища. Както с българското правителство не може да говори. Тя не е независима и Брюксел с българи командва. Русия дълго уговаривала България. Дълго време стоеше пред затворени врати. България не е искала. По договора за "Южен Поток" България получи ли газ по $320. НЕ искаш - не трябва.
86
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 102...Китай Среден доход на глава от населението: 6 500 долара на година Данъци: 5-45% Пенсиониране на: мъже - 60 г., жени - 50 г. Работни часове на седмица: 44 часа Отпуск: 21 дни
85
6
 
10
 
! Отговори
дим дири дам преди 9 години
До 102Браво приятел.Ти си само за полит офицер да поддържаш пропагандата.То след 10 години ок ама до тогава???Хайде да мислим в по близко бъдеще за след 2-3 месеца че за след 10 години я камилата я камиларя.Те сега са вече в нокдаун и само от хуманност не им нанасят нокаутиращия удар ти за след 10 год.То и Бай тошо обещаваше като теб след 2 петилетки пари няма да трябват всичко ще има.Попитал го журналит та ние сега нямаме как ще дочакаме.Бай тошо отогворил аз за изпът храна не съм обещавал
84
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ЕС наистина реши да въведе единни покупки на вносен газ, тогава европейците ще трябва да забравят за пазара..Баси наглостта!!!!! Значи може да продават руснаците на Германия и Англия по 300 долара, а на нас по 600 долара? Че по целия свят дори колите и компютрите са с еднаква цена и разликата идва само от мито или ддс ставка. Къде са пазарните принципи, другари от газпром? май ви е сладко да сте монополист в изт. европа? кой нормален бизнес се оплаква от покупка на едро от целия ес?
83
6
 
28
 
! Отговори
до Новината е преди 9 години
Вярно е-Джордж Сорос е предложен за шеф на Украинската национална банка.Сега ясно ли ви е,каква е целта на американците-*** и наглетците са тия кравари.....Синът на Джо Байдън шеф на най-голямата нефтена компания в Украйна.Американска гражданка е министър в правителството на Киев..............е това е ЯКА демокрация и суверенитет......
82
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 102Бедните в Китай са около 130 млн. Беден в Китай означава с под 30$ на месец доходи. Средните доходи в Китай са около 3000 *** годишно. Толкоз в САЩ вземат на месец :)
81
5
 
6
 
! Отговори
за 102.. преди 9 години
...айде мъжки ...бегай за китайска храна ...!Тъкмо ше бъдеш на "първа пазарна линия".....с твойто готино дупе !Големо "търсене" ще имаш там!!!!!!!
80
10
 
7
 
! Отговори
102 преди 9 години
от което следва,че Сибир скоро ще стане първо китайска икономическа зона,второ,етническа зона и трето ще принадлежи на китай
79
1
 
11
 
! Отговори
корупцията в Бг преди 9 години
газови концесии в румъния - тотал франция (96.000 служители); shell, дания (87.000 служители); exxon,сащ (76.000 служители). в украйна точно преди 'събитията' shell' китайската национална компания добиха концесии, но опитът на chevron завърши с революция и вбеси газпром. къде сме ние? концесии: газпром почти навсякъде + petroceltic, ирландия (160 служители), direct petroleum, турция-сащ (32 служители); има и още 2, чиито служители по света са по-малко от шивашки цех! Хайде замислете се!
78
3
 
35
 
! Отговори
102 преди 9 години
Най-голямата световна новина за 2014 г. е, че Китай надмина по обем на производство САЩ и стана първа икономическа сила в света. Оттук нататък ще последва преместването на центъра на света от Европа в триъгълника Китай- Корея - Япония. След 12-15 години, когато Китай ще произвежда 2 пъти повече от САЩ, това ще стане очевидно. Пренасочването на Русия към зоната Китай-Япония-Корея (включително на доставките на газ и нефт) ще донесе на Русия огромни икономически и бизнес изгоди. Така че след 10 години Европа ще е второстепенен пазар за Русия.
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Богомил ОхридскиГлупости.
76
11
 
6
 
! Отговори
Що така ,бе братушки преди 9 години
На фашистите от Германия---продавате газта по 300-дол.....а, НА НАС "ПО БРАТСКИ"...ЗА ПО 600-дол./куб.Защо така бе , Другариииииииии.....лошо ли "дупе" даваме...??!
75
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помощите са безработни в Русия за 2015 г. ще бъдат средно 50 долара. Тоест, между 30 и 130 лева на човек. 7 милиона руснаци ще живеят с по 80 лв на месец (ако рублата си запази това ниво)
74
3
 
13
 
! Отговори
Богомил Охридски преди 9 години
До 76Абе, май ти нещо си се объркал! Това, че българските "политици" не могат да отстояват националните ни интереси не е проблем на Европа или Русия-то си е български казус, но тъжното е, че българите търпят социално-икономически лишения заради некомпетентността на управляващите. Относно "натиска на Русия"-той ще бъде имагинерен, ако България има ДОСТОЙНИ политици да не го допуснат! Впрочем, РУСИЯ е най-близък, верен, искрен и лоялен ПРИЯТЕЛ на България, така че глупаво е да я сравняваш с ЕС
73
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България има газ за 300 години напред в Ч.море.Срамота е да не си разработваме находищата , а да пълниме джобовете на руските пиянки!България---КУПУВА ОТ РУСИЯ , НАЙ-СКЪПАТА ГАЗ!!!/..хем по братски/
72
6
 
16
 
! Отговори
НОВИНАТА Е преди 9 години
Без майтап---Сорос ще оглави националната банка на Украйна.......................сега вече и кожа няма да остане на гърбовете на украинците..........
71
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама че смешна статия е публикувала как ***. Наистина ме разсмива тази женица, която между другото припечелва някоя стотинка от такива дете пишем по форумите.***, остави Русия .Тя ще се справи, че и с нас /за съжаление/Ние нямаме ефективна икономика, а се занимаваме само с глупости. Гледай България. Русия е велика сила, каквато ние не сме за жалост
70
6
 
7
 
! Отговори
до 78 преди 9 години
Ще ти задреме, като скочат цените на всичко. А газ се използва от почти всички предприятия както в България, така и в ЕС.