Ще се окаже ли крива сметката на Путин?

Той дълго игнорираше икономическата цена на конфликта в Украйна
Обновена: 19 дек 2014 13:11 | 19 дек 2014 13:11, Бойчо Попов
186
Ще се окаже ли крива сметката на Путин?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Когато Русия анексира Кримския полуостров в Украйна през пролетта, западните правителства изпаднаха в яростни нападки. Владимир Путин остана обаче спокоен. Светът в крайна сметка ще се съобрази с новата граница, заяви тогава руският президент пред своите съветници. Деветата по големина в света икономика ще успее да поеме икономическите щети заради наложените от Запада санкции в отговор на подхода на Путин въпреки значителното им влияние, бе убеден тогава Кремъл.

И в продължение на няколко месеца изглеждаше, че много дръзкото начинание на Путин всъщност ще се отплати. „Неговите прогнози се сбъднаха", заяви Алексей Кудрин, бивш финансов министър и дългогодишен съветник на Путин през май. „Много хора вече са се съгласили с новото бъдеще на Крим, поне неофициално", казва Кудрин, цитиран в анализ по темата на „Уолстрийт джърнъл“.

Освен това Путин изглежда също убеден, че дълбоките взаимоотношения, които е имал през годините с основните търговски партньори като Германия, ще ограничат негативните ефекти. Така поне твърдят източници на изданието, които по това време са станали свидетели на дискусиите в Кремъл.

Още по темата

Първият кръг от санкциите беше основно срещу руски официални лица и бизнесмени, свързани с Путин. След официалното налагане руският държавен глава се срещна със своите консултанти. За възможните икономически последици от санкциите обаче той не споменава нито дума. Вместо това той се изказва за един възможен  по-бърз растеж на руската икономика. Но след като операторите на държавната телевизия напускат мястото на изявлението на Путин, правителствени служители изказват пред президента своите тревоги.

И Алексей Кудрин, бившият финансов министър и дългогодишен съюзник на Путин, участва в срещата. Той предупреждава, че санкциите, макар и ограничени до физически лица, ще засегнат растежа на икономиката. По-широкообхватни санкции срещу държавни банки, които се очакваше да последват през лятото, биха били много по-болезнени, прогнозира той. Те биха насърчили бягството на капитали, биха задушили инвестициите и биха отслабнали рублата.

Но сметката на Путин не излиза, той е направил напълно погрешни изчисления, пише още „Уолстрийт джърнъл“. Разширените санкции блокират достъпа на Русия до капитали и технологии от Запада. Руската икономика започва да се клати и да навлиза бавно в рецесия.

И тогава идва още един удар, който нито западните правителства, нито Русия биха могли да предвидят - цената на суровия петрол, живителната сила за руската икономика, се сви от средата на лятото с 40 процента. Със спада на цените се увеличава и въздействието на санкциите.

Рублата навлезе в състояние на свободно падане. Междувременно се разрази истинска валутна криза в Русия, като във вторник местната валута загуби 20% спрямо долара, преди да се възстанови отчасти.

Проблемите се задълбочават, но заради погрешните си изчисления самият Путин се лишава от някои опции. След като през цялата година той игнорираше икономическата цена на конфликта до голяма степен и отстраняваше либерално настроени съветници, които искаха да го предупредят за последиците от политиката му, сега той се опитва да обърне курса. Путин се опитва сега да спечели доверието на бизнеса и да съживи икономиката. На годишната си пресконференция в четвъртък Путин демонстративно омаловажи кризата. Русия би преодоляла сегашната криза в рамките на две години, заяви той.

Продължението на материала четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: УкрайнаРусияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
24
 
! Отговори
до Гонг преди 9 години
Не са още. Дават отчет в посолството на САЩ
5
2
 
20
 
! Отговори
Гонг преди 9 години
А какво стана с борците за свободата на тибетския народ? Отпътуваха ли за Хималаите?
4
6
 
33
 
! Отговори
mitko преди 9 години
Косово:-най-голямата амеликанска амбасада в Европа- Т.Е. НАЙ-ГОЛЯМАТА ШПИОНСКА ЦЕНТРАЛА...Такава искаха да направят в Крим,за да покриват както източна Европа,така и Русия..ДА,АМА НЕ казваше един велик новинал,който сега е на над 90 години.Путин беше и е прав с това си действие,сега ще видите как ще им припари на янките след като повече от странте ще се разплащат НЕ В ДОЛАРИ
3
3
 
14
 
! Отговори
КОШМАРА-АТАКА преди 9 години
Брюксел ще въведе общи цени и условия за покупката на руски природен газОчаква се и решение за ограничаване на руските инвестиции в европейската енергийна системаИзненадващо вчера е била прекратена сделката между Газпром и немската компания BASF, съобщи Уол стрийт джърнъл, като се позова на пресслужбата на немската компания.
2
9
 
47
 
! Отговори
Чугунена Руска Глава преди 9 години
Ей не го оставихте на мира тоя Путин бе. Пишете нещо за просперитета на България, колко сме дръпнали напред откак сме в НАТО и ЕС!Руснаците ги разбрахме вече колко са загазили...
1
5
 
40
 
! Отговори
Пак ли преди 9 години
Ако не е *** то ще е Бойко . Хора спрете с тази тема- нека руснаците, след като са толкова зле да си умират тихо, а ние като една просперираща и свободна в избора си страна, да вземем да хвърлим по шепа пръст на гроба им.