Русия може да скъса непоправимо връзките с НАТО

Ще отвърне адекватно, ако Украйна стане член на Алианса
24 дек 2014 20:46, Александър Попов
629
Русия може да скъса непоправимо връзките с НАТО
Снимка: Reuters

Русия ще прекъсне връзките с НАТО, ако Украйна стане член на Атлантическия съюз, заяви руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от Ройтерс.

Ние ще отвърнем адекватно, ако Украйна се присъедини към НАТО - ще прекъснем изцяло връзките с Атлантическия блок и това няма да е поправимо, заяви той.

Отказът на Украйна от статута на извънблокова държава изостря ситуацията в страната и извън пределите й. Това е контрапродуктивно решение и Киев е бил подтикнат към него от НАТО, заяви днес руският зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

"Решението на Върховната рада да анулира извънблоковия статут на Украйна само влошава бездруго трудната ситуация. И това вече не е предизборно изявление, а решение на парламента. Контрапродуктивно решение, към което Киев е бил подтикнат от натовските страни в опит да превърнат Украйна в предна линия на противопоставянето с Русия", каза Антонов пред журналисти.

По думите му Русия не може да не вземе предвид това решение, посочва агенцията.

НАТО активизира дейността си край границите на Русия и това тревожи руското военно ведомство, каза Антонов.

"Под лозунга за руска заплаха се засилва военният потенциал на НАТО в Балтика, Полша, България и Румъния", заяви той.

Рязко е нараснала според него активността на натовската авиация. Тази година тактическата авиация на НАТО е осъществила над двойно повече полети близо до руските граници и те надхвърлят 3000. Почти двойно по-често летят над Баренцово и Балтийско море и разузнавателни самолети на алианса, каза Антонов.

Русия използва разширяването на взаимодействието между отбранителните ведомства от Азиатско-Тихоокеанския регион с цел да прокарва идеите си за създаване на нова архитектура за сигурност и сътрудничество, посочи Антонов.

Военнотехническото сътрудничество между Русия и Китай тази година видимо се активизира и добива ново измерение. Същевременно Пекин все повече разбира пагубното влияние на американската система за ПРО върху сигурността в региона, подчерта руският военачалник.

Русия ще засилва военнотехническото сътрудничество с Латинска Америка - Венецуела, Куба и Никарагуа, където ще изгражда пунктове за снабдяване на свои кораби и ще използва местни летища, заяви Антонов.

Той направи обаче уговорка, че не става дума за никакви бази.

Русия и Египет създадоха специален механизъм за сътрудничество във военнотехническата сфера, организираха редовен обмен на делегации, напомни той.

Идната година е планирано официално посещение на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Делхи. Голямо значение придобива днес и съвместната дейност на военните ведомства от страните в Шанхайската организация за сътрудничество - ШОС, при все че тя не е военен блок и е създадена с други цели, каза Антонов.

Франция е длъжна да изпълни условията от договора за доставка на хеликоптероносачи тип "Мистрал" на Русия или да върне получените пари, заяви руският зам.-министър на отбраната.

Франция се включи в санкциите срещу Русия и в момента двустранното военно сътрудничество е замразено.

"Колкото до мистралите, тук действа договор. Там е записано всичко - условията за доставка, глобите, процедурите как може да настояваме за връщане на парите. Няма ли мистрали - връщайте парите. Нищо лично няма тук, това е бизнес", подчерта Антонов.

По-рано днес вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви пред телевизия "Русия 24", че Москва не приема аргументите на Париж, според които няма условия за доставка на двата поръчани кораба.

"Не смятаме това за форсмажор, какъвто е предвиден в договора. Франция просто демонстрира геополитическа слабост. Тя днес се поддава на натиска на колегите си от НАТО. Генерал Де Гол според мен сега се обръща в гроба", добави  руският вицепремиер.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


629
Още по темата: НАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИЯ НАД раша ПОМНЕТЕ 1917
319
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TE SA ....VECHE, USA ORGANIZIRA IZOLACIA NA RUSIA SAMO I SAMO DA PRODAVAT GAZ NA EVROPA ? AKO IMAT TOLKOVA MNOGO GAZ ZASHTO NE Q PODARQVAT NA STRANI KOITO IMAT NUGDA ? ZAD PRAVITELSTVOTO NA USA STOQT CHASTNI ORGANIZACII S LICHNI INTERESI KOITO VODQT SVETA KAM VOINA NO, USA SHTE TRQBVA DA SE BIQT SRESHTU RUSIA, KITAI, IRAN,KOREA ! USA SHTE ZAGUBQT VOINATA A EVROPA RAZRUSHENA ! EC DA SPRE DA VODI EVROPA KAM VOINA INACHE SHTE SMENIME XORATA ZAEMASHTI VAGNI POZICII V EC ZA DA PROMENIME KURSA !??!
318
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КИТАЙ И РУСИЯ ЩЕ СА НОВИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ НА СВЕТА. САМО ЧЕ НИЕ ПАК СМЕ ОТ ГРЕШНАТА СТРАНА НА БАРИКАДАТА. КАКТО ВИНАГИ ОТ КАКТО СЪЩЕСТВУВАМЕ.
317
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя монголоид на снимката е азиатски сатрап. Личи си татарската кръв.
316
4
 
16
 
! Отговори
Смолян преди 9 години
Направо и ние да излизаме и дасъздадем един българо-руски съюз.
315
16
 
3
 
! Отговори
ррррр преди 9 години
До искандер мХе ти голяма новина каза.Та ние всички знаем че ако Русия реши за часове ще ни изпепели всички. И това е повод според теб да им се позволява всичко да правят и да преразпределят сета ли?Та те държави с военна мощ да изпепелят света има и други не са само Русия
314
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До искандер мтя също литва при това още по бързо стига с този ядрен шанташ куче което много лае не хапе
313
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До шумкарче кой нормален ще си купи руско уръжие особено с сегашното качество дето и най лоялни руснаци го псуват как е паднало спрямо това на ссср а ссср сички го знаем колко го биваше на тема качество
312
6
 
16
 
! Отговори
искандер м преди 9 години
относнозаглавието за голямо съжаление на част от пишещите тук русия ако се наложи може за по малко от половин час да изтрие фатално цялото нато със сащ включително имаите го в предвид
311
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
393 ти си едно ЗКПЧ от трудови войски ко се правиш на рамбо
310
18
 
4
 
! Отговори
До 322 преди 9 години
На теб ти се полага уан уей тикет към москва, а не да ръсиш простотии в един сайт ,хостван в европа,чието население не желае да става васал на агресивните,азиатски племена,населяващи териториите на запад от урал,живеещи още със съзнание и манталитет от родовообщинния строй.
309
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен399 и за това западните армий винаги бият въшкарите по источен образец има само един случей армия на НАТО да загуби от комунистическа и то червените дадоха 10 пъти повече загуби
308
4
 
11
 
! Отговори
куче на войната преди 9 години
НАЙ презряното нещо в БНА Българската народна армия бяха ЗКПЧ зам командир по политическата част Нищо не разбираха и пълни кр-т-ни офицерите бяха комунисти нямаха и избор БЕШЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НО се гнусяха от ЗКПЧ направо не ги смятаха за хора
307
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХА ХА ХА това значи,че страхливците от НАТО остават сами срещо Ислямска държава-жална им майка на западняците,като гледам западните армии от наемници и страхливци.
306
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво сте зачесали Путин и Турция. Колко години РФ трябва да чака докато БГ роди нещо ясно. Кви траби ще строим, та ние правителство не можем съберем като хората. Колко години трябва да минат още? Или руснаците продавали скъпо уж братя... Уж братя пък по морето що не им правим 50% намаление? Или като трябва да лапаме братя, а когато трябва да даваме, няма братя, *** до кокал...
305
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 393Войската ще гърми натам, накъдето каже главнокомандващия армията. Не забравяй, на кого служат военните. Не на Русия !
304
16
 
4
 
! Отговори
евразиец преди 9 години
стана ясно защо волен е комунист с фес защото рашия и турция Ще са вечна дружба в Евразия с доминирашта религия Ислям дали Путин ще се обреже или вече го е направил
303
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БрaнникБегай да спасяваш вашата Меркел, че е станала любовница на американското Бонго Бонгои това нарушава вашите възгледи
302
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Брaнник1923 виж как се процедира *** не е от меките тогавашните зелени човечета за 1 седмица доло Че и Хоро ги КАРАМЕ ДА играят върхо обезвредените буквално то ИЗРАЗА и ХОРО ЩЕ ИГРАЕШ точно така се появява
301
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като военен мога да ви кажа че при едни военни действия ще бъдете изненадани накъде ще гърми войската.Не на страната на която каже неслужилия президдентнито както си мислят промиттите от пропаганда и айфонинапушени младежи, незнаещи какво е военна служба.Приятен ден троловеживотът не е фейсбук и компютърните ви игри с оръжие