Новата “Студена война”

Руските шпиони се завръщат в Европа
25 дек 2014 19:36,
734
Новата “Студена война”
Снимка: Архив Reuters

Наскоро в Брюксел се проведе конференция под надслов “Втората Студена война: разразява ли се?”. Доста любопитен факт – организаторът на тази конференция и евродепутат от Латвия Татяна Зданока беше обвинена, че е руски агент.

Зданока, която е и председател на Съюза на рускоговорящите в ЕС, категорично отрече обвиненията с уточнението, че това е компроматна война от страна на нейни противници у дома. Криминалното разследване срещу евродепутата беше прекратено, обявиха от латвийските служби.

За сп. “Нюзуик” обаче скандалът около Зданока е поредният знак, че шпионските игри се завръщат в Европа. Разузнавателните служби отново са нащрек, а събирането на секретна информация е топ приоритет.

Според изданието усилията на Запада остават назад в сравнение с оперативната дейност на Русия. Германия и Швеция обявиха официално, че имат категорични данни за шпионаж от руска страна от началото на украинската криза. Високопоставен източник от европейското контраразузнаване заяви, че към момента 1/3 от руските дипломати са агенти.

Разбира се, дори и след края на Студената война, шпионажът не спира напълно. Миналият месец, Хайдрун Аншлаг, руски шпионин, която пристига в Германия със съпруга си през 1988-ма г., беше освободена от затвора след излежаване на 1-годишна присъда. Двамата с мъжа й шпионирали повече от 20 години преди да бъдат разкрити от германските служби.

Русия се завръща и към практиката от съветско време на “операции за влияние", ефективни, съчетаващи разнообразни методи за натиск. Огромни средства се наливат за популяризиране на руските език и култура в чужбина, но освен това се спонсорират и множество приятелски настроени към Москва чуждестранни неправителствени организации.

Пол Лашмар, ръководител на катедра “Журналистика” в университета “Брунел”, припомня: “През 50-те години, съветските служби влагаха много пари във вестници, новинарски агенции и контакти с академичните среди на Запада. Британците и американците отговориха със същото. Това продължи до 70-те. От 2000-та година насам, руското разузнаване започна да прилага същите техники, каквито съветския му предшественик”.

Москва не спира да повтаря, че някои западни неправителствени организации и медии са “агенти за влияние” срещу Кремъл. Лашмар се съмнява тези обвинения да имат почва, тъй като данъкоплатците в западните страни биха реагирали изключително остро, ако подобна подривна дейност на службите им за сигурност стане обществено достояние.

Бившият литовски министър на отбраната Раса Юкневисиене изтъква, че Русия не пропуска възможност да използва свои канали в местните медии, за да обръща общественото мнение в своя полза. Особено що се отнася до енергийните проекти.

Има няколко конкретни примера, последният от които е свързан с проекта за изграждане на терминал за природен газ в страната, който да намали зависимостта на Литва от руското синьо гориво. Не само в Литва, но и в редица други бивши съветски републики радикалните групи се радват на подкрепа от руското правителство срещу обслужване на определени интереси.

Доста често това е сериозно предизвикателство за разузнавачите – да определят дали определен субект е агент или просто симпатизира на руската политика.

Кметът на Талин, например, загуби дело срещу естонски вестник, който го набеди за руски агент. Или финландският социолог Йохан Бекман, който енергично защитава руските действия и отскоро в профила му във Фейсбук стои съобщение, че работи като представител на Донецката република.

Да обявиш някого за шпионин, защото възгледите му съвпадат с настроенията в Кремъл, е доста опасно. В определен момент, когато бройката на обвинените набъбне значително, започва да се наслагва усещането, че руските служби имат пипала навсякъде и не могат да бъдат спрени.

Всяка разузнавателна агенция би положила усилия в стратегически важни страни, като в частност за Русия такива страни са бившите съветски републики и най-вече тези с прозападни настроения и голямо руско малцинство. Пол Лашмар коментира: “Съвсем естествено е Русия да прави всевъзможни опити да влияе на общественото мнение в тези региони. В усилията си да пази руските малцинства, Москва успява много умело да прелива от защита на човешките права към геополитика”.

Не е особена изненада, че дадена държава използва шанса да провежда операции за влияние, ако такъв й се предостави. Така през Студената война радио “Свобода Европа”, което предаваше новините отвъд Желязната завеса, изигра немалка роля за падането на комунизма. “Няма никакво съмнение, че това беше операция за влияние на службите. Наистина добра операция”, счита източник от германското разузнаване.

Въпросът сега е дали усилията на Русия ще дадат сходен резултат и дали Москва разполага с потенциала да обърне мнението на света по острия конфликт със Запада заради Украйна?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


734
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента Америка разказва приказки на цяла Европа, такива които дядовците и бабите ни разказваха на нас, когато бяхме малки - " Ако не слушаш ще дойде Торбалан,Баба Яга и т.н".
30
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И къде е разликата между това, което прави запада и особено САЩ и това, което прави Русия. САЩ подслушват и тези, които са им съюзници.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много илюминати,лъжи и нов-стар световен ред.Всичко е по старому и пари и власт е най-важното.
28
3
 
27
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Малиииии, тия ни разконспирираха! Ужас, другарки и другари- всеки българин християнин е руски агент и провокатор!)))
27
3
 
20
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Някакви дървета като "Дърво за Русия" пишат тук глупости и най-интересното е, че има кой да ги одобрява! Или американските фондации са развързали кесиите, или дълбокото зомбиране и затъпяване на българския народ дава резултати!Да пишеш обаче за историята без да знаеш дори елементарни исторически факти, като това, кои са били регентите и кой е Батенберг е меко казано ***. За такива смешни писания американците си харчат напразно центовете.
26
3
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Студената война е факт !Който гледа руските телевизии знае, че руснаците вече говорят за Запада като за враг. Особено са озлобени срещу САЩ.Само Путин и Лавров още се изказват дипломатично като наричат западните държави "нашите западни партньори" ...Партньори в какво ?!В санкциите ? В съсипването на икономиката на Русия ? В анексирането на Крим ? ...От самолет се вижда, че Русия и Запада са от двете страни на бариерата.Какво по-голямо доказателство от това, че студената война е вече факт ?
25
22
 
9
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Абе Другари,защо не си хабите патроните на масата и в кревата, ами сте се разгърмели от ранна сутрин тук.
24
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че Русия да спи ли, докато се окаже в позицията на България, шантавите естонци, Румъния, Украйна и т.н. Все с правителства на американски васали -дупелизци за сметка на интересите на собствените си народи
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от 23 до 29 прав си , прав ,макар че сигурно сега седиш или лежиш
22
8
 
21
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
не е виновен Путин, виновни са вярващите в негоНикак не са малко около 110 млн. в РФ,100 млн. в Бразилия и около 2 млрд. души в Индия и Китай.
21
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
коледен поздрав за всички русофили - агенти на всеки километър... добре,че не живеете във велика Русия ...сега нямаше да сте по форумите,а щяхте да спите прави на път за работа в московското метро,облечени в дрехи,придобити преди 5 години.а милиционерът ще ви диша във врата.идете и вижте.
20
7
 
27
 
! Отговори
той преди 9 години
До за русофилитеИ през втората световна, както и сега САЩ спонсорират и агитират срещу Русия, а след това се включват в борба я с чичко Адолф, я с талибаните, я с Ислямска държава. Все произведения на САЩ, както и Ленин...Русия само се отбранява. Не мисля, че ако Северна Корея направи пуч в Мексико САЩ ще стоят безучастно. Последното е майтап, но САЩ си е от категорията на Корея, ако не въвлича със сметката корумпираните чиновници от ЕС и Саудитските мазни прасета да плащат, като балъци.
19
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната рекламно - дезинформационна статийка...Голямо чудо, че имало руско разузнаване?!?Ми какво прави ЦРУ в секретните си затвори за отвличане и изтезаване на хора от същите тези държави (примерно разкритите нелегални в Полша и Ромъния)?А Виктория Нуланд заяви, че са похарчили до сега 20 млрд долара за да подриват руската държава, с цел сваляне на властта там. Дават ги на организации, като тези в България, чрез които се бъркат във вътрешните ни работи.Няма ли да ги възмути и това нещо?
18
23
 
12
 
! Отговори
Дърво за Русия преди 9 години
Навремето *** избиха най-умните и богатите хора,заграбиха националния фонд.Изгониха Батенбергчо и др. нормални регенти.Окрадаха златото и урана на България,съсипаха хората и природата и изнасяха най-хубавото месо,мляко,мед,плодове,зеленчуци,масло от рози и др. български гордости на безценица от страната.По морето се отнасяха като с роби с магазинери и др. персонал и с цялата си наглост ни наричат "братя" .Този път Русия ще последва съдбата на Римската империя,Египет и Хитлерова Германия!
17
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не е виновен Путин, виновни са вярващите в него
16
7
 
21
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 17Стига, както днес стигнаха дъното украинците. Голямо стигане!
15
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по принцип руснаците ми са приятни, но Путин и неговите болшевики - НЕ ! те мамят собствения си мизерно живеещ народ, а какво остава за другите.
14
35
 
19
 
! Отговори
за русофилите преди 9 години
Българите са малък,но в замяна изключително *** народ!Когато целия прогресивен свят застана срещу диктатора Путин ,те се юрнаха след русия.По същия начин постъпиха и миналия век когато целия свят се обяви срещу Хитлер те тръгнаха след него.Оставете Путин да оправя сам рухналата си икономика от спадането на цените на петрола.Толкова ли е богата БГ за да храни диктаторите по света?!
13
26
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1Никой който е тръгнал срещу Русия не е стигнал далеч...-------------Но този пък който е избягал от тях стига...
12
8
 
5
 
! Отговори
Янукович преди 9 години
В Туапсе блика петрол на поразия в морето....Другари, шефовете такива новини ги забраняват, нали?