Военната доктрина показа, че Русия си е взела поуки от Украйна

Тя отговаря на реалностите, пише руската преса
29 дек 2014 09:12,
192
Военната доктрина показа, че Русия си е взела поуки от Украйна
Снимка: Reuters, архив

Отбранителното съдържание на руската военна доктрина остава без кардинални промени и в новия вариант на документа. Променен е обаче "характерът на военните опасности и заплахи" за Русия, пише "Независимая газета".

Новата редакция на доктрината, одобрена от президента Владимир Путин на 26 декември, изброява 14 външни опасности за сигурността на федерацията - на първо място разширяването на военния потенциал на НАТО и разширяването на алианса на Изток. В документа се появяват нови постановки и термини, свързани най-вече с експанзията на НАТО, стратегията за "глобален удар" и събитията в Северна Африка, Сирия, Ирак, Афганистан и Украйна. Руският Съвет за сигурност подчертава "необходимостта от поддържане на равноправен диалог с ЕС и НАТО, от съдействие за изграждане на нов модел за сигурност в Азиатско-Тихоокеанския регион, отбелязва "Независимая газета".

Като основни партньори на Русия са посочени другите страни от БРИКС - Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка, а в колективната отбрана - членките на Организацията на Договора за колективна сигурност. В новата доктрина е отразен и стремежът към създаване на обща отбрана и сигурност с Абхазия и Южна Осетия, както предвиждат договорите с тях, сключени от Москва тази есен. Въвежда се ново понятие - "неядрено възпиране", с оглед да се поддържа висока степен на бойна готовност на конвенционалните въоръжени сили, цитира вестникът коментар на федералния Съвет за сигурност.

В тази връзка според "Независимая газета" доктрината разглежда и вътрешните военни рискове - от насилствена промяна на конституционния строй, етнически и религиозен тероризъм, рушене на историческите и духовните традиции чрез типични "непреки действия". Текстът уточнява, че има опасност с тази цел да се използват "протестният потенциал на населението, радикални и екстремистки организации, частни военни компании". Вестникът допуска, че тези трактовки се дължат на събитията в Украйна.

Също като в предишния документ обаче се изтъква, че е малко вероятно да започне мащабна война срещу Русия.

Без промяна остават принципите, определящи използването на въоръжените сили, и редът за употреба на ядрено оръжие.

Според високопоставен служител от администрацията на САЩ, цитиран вчера от медиите, "Белият дом споделя позицията на Русия по повод заплахата от екстремизма и оръжията за масово поразяване, но не е съгласен с оценката на евентуалните заплахи от страна на НАТО", пише "Независимая газета".

"Тази доктрина на Путин не е съвсем ново явление" - разработвана е три години, коментира Ерик Ширяев, експерт от САЩ. "Заплахата от световна ядрена война намаля, но Русия се изправи пред нови опасности и други конфликти", добавя той. "Всяко силно правителство трябва да има ясно формулирана и точна военна доктрина, но от друга страна знаем колко е тежко тя да бъде следвана", допълва политологът.

"Нашата доктрина отговаря на реалностите, в които живеем. Смятам, че нашата и международната общественост ще съзре нови смисли в уточнената военна доктрина на Руската федерация", казва пред "Независимая газета" армейски генерал Юрий Балуевски, разработвал и предишния, и новия вариант на документа.

Авторите му са взели предвид дискусиите сред руски експерти от последните години за "поуките от примера на Сирия и Украйна, където уличните протести прераснаха във въоръжена гражданска война", заявява пред "Свободная преса" Олег Владикин от редакцията на в. "Независимое военное обозрение", организирал подобни дебати.

Военната доктрина на Русия заявява, че държавното й ръководство има готовност да води бойни действия въз основа на нови принципи, включително чрез тотална мобилизация на страната, нейната икономика, нейния политически и културен живот. Тази готовност обаче буди сериозни съмнения. Превъоръжаването на армията се вижда от всички, но управленският корпус едва ли е готов да премине към мобилизационен стил в управлението, добавя Владикин.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на 146--вече си каза тежката дума ха-ха-ха-ха
135
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пенко В какъв Китай е била изобретена хартията, смешнико? Каква база може да бъде някакво случайно откритие преди 3000 години? Се едно някой да има претенции, че предците му са открили колелото или топлата вода.
134
2
 
5
 
! Отговори
Минувач преди 9 години
Во второй половине дня в Донецке вновь начала работать тяжелая артиллерия. Как сообщили жители шахтерской столицы, мощные залпы слышны в Киевском и Куйбышевском районах, которые прилегают к аэропорту, где сегодня произошел бой."Атака была отбита усилиями наших военных, трое погибли", рассказал на пресс-конференции Петр Порошенко.По его словам, на украинских военных напало несколько десятков боевиков, 14 из них погибли, а один был захвачен в плен. Донецкий аэропорт находится под полным контрол.Карта на военните действия за деня:segodnya.ua/img/forall/users/2305/230563/29-
133
4
 
4
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Странно ,колко по -*** е човек / незнаещ/толкова по-често казва "източни диваци" ! Да оставим настрана постиженията на руските учени/Менделеев и сие/, а да вземем за база изобретеното в Китай !!! Еми *** си 147 -*** си и тези, които плюят като теб са елементарни мозъчета ! Хартията бе "човек" с индианско име: "ИЗСРАН ОТ МАЙКА СИ".
132
4
 
27
 
! Отговори
поп преди 9 години
Не забравяйте ,че Русия не е продажна Бя!!!!~Не виждатели ,че Америка е жандарма на света.Търси НЕФТ при всяка намеса в страните.
131
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дОБРЕ, А ВИЕ КАКВО ИСКАТЕ ОТ пУТИН - ДА КАЖЕ "еЛА Вълчо яш ме" Това ли искате ?РУСОФОБИЯТА ЩЕ ИЗЯДЕ ГЛУПАВИТЕ ГЛАВИ НА МНОГО ХОРА МРАЗЕЩИ РУСИЯ. НЕ СЕ ЗАКАЧАЙТЕ С МЕЧКАТА, ЗАЩОТО ЩЕ ВИ ГАЗИ.
130
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
минаха десетки и стотици години от историята, през които западът не можа да разбере че с русия шега няма. всеки който се е опитал да нанесе удар по русия, е бил жестоко наказан.затова не се опитвайте да подценявате тази велика държава. РУСИЯ Е БИЛА, Е, И ЩЕ БЪДЕ.НО ЗАПАДЪТ ГО ЗАПЛАШВА ГИБЕЛ, ЗАЩОТО ТАМ УПРАВЛЯВАТ ЕДНИ *** ЧИНОВНИЦИ И БЮРОКРАТИ - ЕДНИ ***.
129
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СВОБОДА ЗА Казан и КАБАРДИНО БЪЛГАРИЯ вън на крадливите кгб олигарси СЛАВА НА ГЕРОЙТЕ НА КАБАРДИНО вън путлеристите
128
11
 
49
 
! Отговори
До 123 преди 9 години
"защо тогава се меси Путин в украйна , кво прави там"123 ти изобщо следиш ли събитията в Украйна? Чувал ли си руски дипломат или държавен секретар, демек - външен министър да ходи по антиправителствени протести в страни от ЕС или в Америка? Знаеш ли, че в Киев се осъществи насилствено завземане на законно избрана власт?Знаеш ли, че когато Радата "избираше" Тучринов и Яценюк нямаше кворум?Знаеш ли , че синът на вицепрезидента на щатите стана шеф на нефтена компания в Украйна?
127
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ЖИВЕ Е БОЙКО какъв путин БОЙКО БОЙКО
126
1
 
9
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Тук освен ненормални б р ъ т в е ж и на луди фантазиращи си хора друго няма.То бива невежество ама чак пък толкова, и маи за това държавата ни е на това дереже.
125
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕМО зимай си надника от кутев и бегом в лукоил зареждай помогни на другарите продаси и къщата за тях таквизи хора ни трябват умни милеещи за Банковата сметка на Путин
124
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
доктрината води до пълния крах на запада.мечката все повече се засилва ;руснаците разбраха че демокрацията е пълна измама и цели само руските ресурси.но от русия никой нищо не може да вземе насила,затова западът в този му вид е обречен
123
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СВОБОДА ЗА КАЗАН И КАБАРДИНО БЪЛГАРИЯ там има много нефт за всички Българи ТАМ е БЪЛГАРИЯ не путлерленд
122
29
 
9
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Доктрината на *** ще доведе до много руски вдовици.....оха..оха...
121
10
 
30
 
! Отговори
емо преди 9 години
до пълна победа.да живееРУСИЯ
120
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
крадлив си е мечока
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А 95 е 1.23 евро за литър в австрия пускаш гугал и излиза
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a be kwi gre[ki prawq zlagam se kato kifladvq da se ète 2.28
117
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 130грешка да се чете 1,1 евро , тва ми направи впечатление че заредих у нас соледно ден преди това за 2.80 ,а в Авсстрия винаги бензина е бил по скъп е не колкото в Грмания но винаги малко по скъп от нас и все пак е АВСТРИЯ , плащай да пълниш гушата на мечките и си трай