Русия покани 28 сирийски опозиционни лидери на среща в Москва

Целта е подготовка на диалог с режима
2 яну 2015 13:45, Елка Василева
13
Русия покани 28 сирийски опозиционни лидери на среща в Москва
Снимка: архив, Reuters

Русия покани 28 сирийски опозиционни лидери на среща, предвидена за втората половина на януари, която да подготви евентуален диалог с режима, предаде Франс прес, позовавайки се на опозиционен източник в изгнание.

 "28 опозиционери са получили покана за среща, предвидена в Москва", заяви пожелалият анонимност източник. Сред тях е Хади ал Бахра, лидерът на Националната опозиционна коалиция в изгнание, ползваща се с подкрепата на Запада, както и двама бивши ръководители на коалицията - Муаз ал Хатиб и Абдел Басет Сида. В списъка са и представители на толерираната от Дамаск вътрешна опозицията като Хасан Абдел Азим, Ареф Далила и Фатех Джамус. Поканен е и Кадри Джамил, бивш сирийски вицепремиер, който поддържа добри отношения с Москва.

Източникът не съобщава дали поканените са приели да отидат на срещата.

През декември руската дипломация съобщи, че Москва се надява да свика среща на сирийската опозиция към 20 януари. Като съюзник на Башар Асад Русия се надява, че "неофициалната среща" между вътрешната и външната опозиция ще създаде идеи, позволяващи да се сложи край на сирийския конфликт.

Муаз ал Хатиб, бивш опозиционен лидер и бивш имам на Омаядската джамия в Дамаск, изрази позицията си преди евентуалните мирни преговори в Москва, публикувайки изявление във Фейсбук, че няма да се стигне до решение без оттеглянето на Башар Асад, съобщава Ройтерс. Асад вече е отхвърлял призивите да се оттегли, отправяни от Ал Хатиб и други опозиционни лидери.

Опозиционните групи и техните западни и арабски съюзници заявяват, че сирийският президент е загубил легитимността си и трябва да си върви.

Ал Хатиб заяви, че изявлението му е от името на "Сирия ал Уатан" и е отправено към сирийският народ. От изявлението не става ясно дали той е лидер на тази нова опозиционна група и кои други членове се включват в него.

Муаз ал Хатиб подчерта, че всякакви преговори ще бъдат приети сериозно само ако правителството спре жестоките бомбардировки срещу сирийското население, които по думите му са "едно от най-големите престъпления в човешката история".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: опозицияРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
Помислете добре и да ми каже, кой освен Русия иска мир в Близкия изток? Никой, наистина! И който прави преврати и войни по света? САЩ, наистина!
8
9
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Да, Русия три години подържаше кланетата в Сирия и сега изведнъж се оказа, че Асад бил лошо момче. Това го писах още когато ЕС прати Путин да го е*е Ердоган.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sled sreshtata s Erdogan Putin napravo smeni kursa s 380 gradusa i za gaza i za Siria
6
0
 
2
 
! Отговори
ЛЕЛЯ преди 9 години
До вероятноИ кой ти го каза ,че е така? Така правят други!
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може. Ще даде кон, ще получи кокошка - 30 млн украинци, които не могат да ги дишат. А за нас - катарски гас...
4
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май Русия ще забие нож в гърба на поредния си съюзник, а?
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопе, ти на коя планета живееш?Русия е страната която уреди всички срещи досега между "опозицията" и представители на Сирийското правителство. В Женева през 2012 и 2013 посланникът на ОН и този на САЩ съботираха преговорите, а "опозиционните" лидери отказваха да влязът в стаята за преговори.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е добре да се лети до Русия през зимата. По летищата има снегорини.
1
4
 
24
 
! Отговори
вероятно преди 9 години
русия готви смяна на режима на асад с др.свои хора...има сериозни данни,че ръководители на щаба на въоръжената опозиция,които са бивши дезертирали сирийски военни,всъщност са хора на военната разведка на асад и руснаците и просто са пръхвърлени от др.страна на барикадата...и сега ще бъдат реактивирани в политиката...тактика,какво да се прави,след като времето на асад изтича,а москва има нужда от мири и постепенна стабилизация на страната,което искат и от иран...някои на запад вече газ пикаят..