Обградени: Атентаторите от Париж са взели заложник

Напрежението расте, братята Куаши са готови да умрат като мъченици
Обновена: 9 яну 2015 17:05 | 9 яну 2015 10:58, Елка Василева
336

Снимка: Reuters

Eдин човек е взет за заложник от братята Шериф и Саид Куаши, извършили нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж.

Двамата братя са се барикадирали в сградата на печатницата CDT в промишлената зона на градчето Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от френската столица. Не са известни подробности за взетия за заложник в сградата, която е обкръжена от силите за сигурност. Според някои информации това е жена. По информация на телевизия Франс2 обаче заложникът е мъж на 26 години.

Над градчето кръжат най-малко пет полицейски хеликоптера, съобщи Ройтерс. В района са разположени хиляди полицаи и униформени от спецчастите.

Водят преговори с братята Куаши. Двамата са заявили, че са готови да умрат като мъченици.

Депутатът Ив Албарело, който е бил в командния център на операцията по залавяне на заподозрените, каза пред местна телевизия, че двамата братя декларирали, че "желаят да умрат като мъченици".

Представител на властите в Дамартен ан Гоел каза, че е установен телефонен контакт с двамата мъже, който са под обсада в печатницата в града. С тях били водени преговори за евакуация на учениците от близкото училище и те се съгласили, след което децата са били евакуирани.

По-рано беше съобщено за престрелка, станала в индустриалната зона на град Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от френската столица.

Прокурорът на Париж обаче опроверга съобщението, че един човек е убит в престрелка преди вземане на заложници в индустриалната зона на града, съобщи Ройтерс.

По-рано радио Ер Те Ел съобщи, че един човек е убит и няколко са ранени в престрелката, а Le Parisien съобщи за двама загинали и 20 ранени.

Предиобед беше съобщено, че френската полиция преследва заподозрените терористи братята Шериф и Саид Куаши на 40 км северно от Париж.

Според досегашната информация двамата са отвлекли автомобил в градчето Дамартен ан Гоел.

В участъка по магистралата 2, в който става преследването, се е чула стрелба, предаде ТАСС.

Още по темата

Френският вътрешен министър Бернар Казньов обяви, че е в ход операция по залавянето на двамата братя, съобщи Асошиейтед прес. Операцията се провежда в градчето Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от Париж, потвърди Казньов след спешна среща с президента Оланд, премиера Валс и полицейски началници.

Въздушното пространство над мястото на операцията е затворено. Маршрутите на самолетите, които трябва да кацнат на намиращото се наблизо летище „Шарл де Гол“, се отклоняват от опасната зона.    

Властите в Дамартен ан Гоел са помолили жителите на града да не излизат от домовете си, а учениците да не напускат училищата.

Жител на градчето разказа пред Би Би Си Radio 5: „По улиците има полицаи. Всичко е блокирано. Казаха ни да не излизаме от домовете си. Това е като на кино, като във филм за война. Навсякъде има хеликоптери“.

От френското вътрешно министерство заявиха, че приоритет е кризата да бъде решена по възможно най-спокоен начин, което означава без насилие.

Говорителят на министерството каза, че опитите да бъде установен контакт и да започне диалог с двамата братя, обсадени в печатницата, може да отнеме време.

Той обаче предупреди, че полицията е готова за всички възможни сценарии, включително щурм на сградата, ако обстоятелствата се влошат.
 


Следете на живо драмата през YouTube канала на Sky News:
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия двамата няма да излязат живи от ситуацията. Дано не загинат още от заложниците и полицията.
25
6
 
29
 
! Отговори
Филип преди 9 години
Пак нарисувайте карикатура с най-святото и скъпо нещо на тези психичноболни хора с промити мозъци... Пак нарисувайте - нали ще ви е "свободно словото". Свобода на словото не е да се подиграваш на религията на другия. Още повече, че този "друг" не е със всичкия си.
24
2
 
10
 
! Отговори
Новината преди 9 години
До ВъвНовините в БГ-медии долитат след 2-3 обиколки на Земята. Търси навън. Най-бързи и достоверни са руските. Провери!
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко за пострадалите и техните близки.При такава ситуация, у нас биха се организирали "спонтанни" и нестихващи протести и искане на оставката на цялото правителство и всички ръководители на специални служби и тотална реорганизация на същите(разбира се от умни и красиви граждани от различни неправителствени организации опониращи на властта).
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия два керпедена направиха на луда цяла Франция...Да им имам и полицията и жандармерията и разузнаването... те също толкова калпави като нашите!
21
2
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
До морскиНе *** цинизъм, а *** ционизъм е по-големия проблем!
20
1
 
21
 
! Отговори
Пророк Мунчо преди 9 години
Тази криза показва какво ще се случи, ако мюслитата във Франция огладнеят и направят едно погромче. Няколко милиона са и не са по-малко опасни от тези две братчета ***. Ако Европа изпадне в по-тежка икономическа криза, там ще е страшно. Засега мюслитата траят, защото има какво да ядат, но скоро няма да е така. Ако предвижданията за промяна на климата се верни, до 10-20 години западняците ще искат БГ визи. Помнете ми думата.
19
1
 
4
 
! Отговори
Новината преди 9 години
До Анонимен 19Съгласен съм. Обикновено виновните се назначават.
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
90,000,000 hildi policaq spec 4asti voiska nemojaha da zalovqt dvama terorista kakva franciq
17
1
 
30
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Трябва да сме толерантни с мюсюлманите, не бива да стреляме по тях! Да ги поканят на кафе, да си поговорят...
16
1
 
6
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Ще ги хванат и ще настъпи всеобщ мир по света!
15
4
 
17
 
! Отговори
Гого Идиото преди 9 години
Повечето тук като пишат за френската полиция си представят това, което са гледали във филмите на Луи дьо Финес и "Такси"...
14
9
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Атаката срещу рублата не успя, атаката срещу свободата на словото не успя. Много слаби терористите, демокрацията ги бие както си иска.
13
0
 
1
 
! Отговори
Във преди 9 години
До НовинатаКъде го четеш това?
12
9
 
67
 
! Отговори
Честно мнение преди 9 години
Категоричен съм за едно: САЩ с тяхната терористична политика спрямо останалия свят са първопричината за ескалацията на ИСЛЯМСКИЯ тероризъм. Ненаситния ламтеж за природните ресурси на суверенни държави и желанието за ЖАНДАРМСКА роля провокират такива религиозни *** като тези убийци във Франция. Къде ли по света американците не избиват мирни жители? И все в името на "демокрацията".Ама става дума за ТЯХНАТА, АМЕРИКАНСКА демокрация.Така че хора , да осъдим и САЩ че са провокатори.
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 12Предложените варианти водят до скорошна гибел. Според мен има и трети - съюз с Русия, икономически алианс от Владивосток до Лисабон.
10
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НовинатаНЕ Е ЯСНО ДАЛИ ТЕРОРИСТИТЕ СА ВЪПРОСНИТЕ ДВАМА БРАТЯ И ДАЛИ СА ИСЛЯМИСТИ.
9
2
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Сертов франкофона там ли е на секретна мисия!
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Франция е няколко пъти по-голяма от България. Това да не е само една магистрала като тука, че да ги хванат за един ден. Те нашите Сертов го дирят цял месец, а двамата главорези щяха да ги гонят няколко години.
7
0
 
10
 
! Отговори
Новината преди 9 години
Блокирани са в типография. При атаката са убити двама и ранени 20 човека. Не е ясно дали точно терористите са убити.