Обградени: Атентаторите от Париж са взели заложник

Напрежението расте, братята Куаши са готови да умрат като мъченици
Обновена: 9 яну 2015 17:05 | 9 яну 2015 10:58, Елка Василева
336

Снимка: Reuters

Eдин човек е взет за заложник от братята Шериф и Саид Куаши, извършили нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж.

Двамата братя са се барикадирали в сградата на печатницата CDT в промишлената зона на градчето Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от френската столица. Не са известни подробности за взетия за заложник в сградата, която е обкръжена от силите за сигурност. Според някои информации това е жена. По информация на телевизия Франс2 обаче заложникът е мъж на 26 години.

Над градчето кръжат най-малко пет полицейски хеликоптера, съобщи Ройтерс. В района са разположени хиляди полицаи и униформени от спецчастите.

Водят преговори с братята Куаши. Двамата са заявили, че са готови да умрат като мъченици.

Депутатът Ив Албарело, който е бил в командния център на операцията по залавяне на заподозрените, каза пред местна телевизия, че двамата братя декларирали, че "желаят да умрат като мъченици".

Представител на властите в Дамартен ан Гоел каза, че е установен телефонен контакт с двамата мъже, който са под обсада в печатницата в града. С тях били водени преговори за евакуация на учениците от близкото училище и те се съгласили, след което децата са били евакуирани.

По-рано беше съобщено за престрелка, станала в индустриалната зона на град Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от френската столица.

Прокурорът на Париж обаче опроверга съобщението, че един човек е убит в престрелка преди вземане на заложници в индустриалната зона на града, съобщи Ройтерс.

По-рано радио Ер Те Ел съобщи, че един човек е убит и няколко са ранени в престрелката, а Le Parisien съобщи за двама загинали и 20 ранени.

Предиобед беше съобщено, че френската полиция преследва заподозрените терористи братята Шериф и Саид Куаши на 40 км северно от Париж.

Според досегашната информация двамата са отвлекли автомобил в градчето Дамартен ан Гоел.

В участъка по магистралата 2, в който става преследването, се е чула стрелба, предаде ТАСС.

Още по темата

Френският вътрешен министър Бернар Казньов обяви, че е в ход операция по залавянето на двамата братя, съобщи Асошиейтед прес. Операцията се провежда в градчето Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от Париж, потвърди Казньов след спешна среща с президента Оланд, премиера Валс и полицейски началници.

Въздушното пространство над мястото на операцията е затворено. Маршрутите на самолетите, които трябва да кацнат на намиращото се наблизо летище „Шарл де Гол“, се отклоняват от опасната зона.    

Властите в Дамартен ан Гоел са помолили жителите на града да не излизат от домовете си, а учениците да не напускат училищата.

Жител на градчето разказа пред Би Би Си Radio 5: „По улиците има полицаи. Всичко е блокирано. Казаха ни да не излизаме от домовете си. Това е като на кино, като във филм за война. Навсякъде има хеликоптери“.

От френското вътрешно министерство заявиха, че приоритет е кризата да бъде решена по възможно най-спокоен начин, което означава без насилие.

Говорителят на министерството каза, че опитите да бъде установен контакт и да започне диалог с двамата братя, обсадени в печатницата, може да отнеме време.

Той обаче предупреди, че полицията е готова за всички възможни сценарии, включително щурм на сградата, ако обстоятелствата се влошат.
 


Следете на живо драмата през YouTube канала на Sky News:
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
75
 
! Отговори
Оги преди 9 години
Не , не бива така," Хелзинския комитет" да се самосезира и да защити правата на мюсюлманите терористи...ама как така, ще стрелят по тях???!!!!
5
3
 
48
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Както винаги сме големи специалисти по форумите. Добре, че франсетата си нямат Св. Лазаров като главсек на МВР, защото тогава не им завиждам на командосите им. Тук един пенсионер направи за резил цял отряд на СОБТ, а с тези двамата не ми се мисли. Но иначе както винаги сме много печени и даваме акъл на франсетата, а не си гледаме собствената помийна яма.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато всичко приключи, може и да има инфо по въпроса (евентуално) до тогава всичко са медиини спекулации ала "едно врабче ми каза", видели си колона спец части да спира да пикае на 40 км от Париж, значи са там
3
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До :)КОЙ ТИ КАЗА КАКВИ СА?
2
14
 
85
 
! Отговори
:) преди 9 години
Сега разбирам как Хитлер е превзел Франция за една седмица :) Две *** с 2 автомата си правят 2-3 дни каквото си искат и цялата им полиция, спец части и армия са безсилни. Ако бяха 1000-2000 сигурно Франция щеше да капитулира !
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКого да не пипат? Двете имена от медиите ли? Полицията нищо не е казала.