Мюсюлманите са първите жертви на фанатизма, заяви Оланд

"Французи и араби - "единни сме в борбата срещу терора"
15 яну 2015 14:52,
20
Мюсюлманите са първите жертви на фанатизма, заяви Оланд
Снимка: Reuters

Мюсюлманите по света са "първите жертви на фанатизма, фундаментализма и нетолерантността". Затова е необходима трезва преценка, трябва ясно да се разграничават екстремистките идеи от традиционния ислям, подчерта днес френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.

В реч в Института за изследвания на арабския свят в Париж Оланд отбеляза, че "радикалният ислям се е подхранил от всички противоречия, всички влияния, всички беди, всички неравенства, всички неуредени от много дълго време конфликти".

Във Франция мюсюлманите ще получат цялата необходима защита, също както и представителите на всички останали религии, подчерта президентът. "Франция е страна на ценности, които не подлежат на обсъждане. Сред тях са свободата и демокрацията. Мюсюлманите тук имат същите права и задължения като всички граждани, за което съдейства принципът на светската държава", увери той, цитиран от ТАСС.

"Антимюсюлманските деяния, както и антисемитизмът, трябва да бъдат не само осъдени, но и строго наказани", добави Оланд. Той спомена разпространена в социалните мрежи снимка, показваща сирийската журналистка Заина Ерхаим, вдигнала сред руините в Алепо плакат с надпис "Аз съм Шарли" и знамето на сирийските въстаници. Лозунгът "Аз съм Шарли" стана емблематичен за демонстрациите във Франция след вълната от атентати, отнел живота на 17 души, 12 от които работеха в сатиричния седмичник "Шарли ебдо".

Французи и араби - "единни сме в борбата срещу терора", заяви Франсоа Оланд, коментирайки тази снимка. "Има ли по-красив символ, олицетворяващ тази солидарност в бедите и съпротивата, изразена в нея, за да вдъхнеш нова надежда", добави френският лидер.

Надписът "Всички ние сме Шарли" бе изписан с червени букви на френски и на арабски на фасадата на Института за изследвания на арабския свят.

Световната общност "прекалено закъсня с решенията", не успя да реагира по подходящ начин на конфликта в Сирия и не си взе необходимите поуки от тази трагедия, каза Оланд пред представителите на исляма.

Същевременно френският президент изтъкна, че Париж се възприема като съюзник на целия арабски свят и смята "да гради бъдещето" заедно с хората от арабските страни. Сред приоритетите тук Оланд посочи международното сътрудничество в Средиземноморието, добавя ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
petel преди 9 години
iskazvaneto na freskia prezident e trezvo i madro.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кои са тези мюсюлмани? Досега в Европа само немюсюлмани загиват.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
pirvo palqt oganq posle obesnqvat koy kutuk po dobre gori cirkadjiyski nomera
11
2
 
3
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Оланд откри топлата вода . Трябвало да се наказват антимюслюманските деяния и антисемитизмът. Една фалирала редакция излива помия на всичко човешко. Защо досега не е взела мерки държавата. Сега казва че трябва да се защитава всички религии. Защо ги ликвидираха тези хора. Защо ги погребаха в Израел. На гърба на оплюването на една религия искат да печелят. Лъжат хората.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО ОЛАНД!
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО! Няма богоизбрани. Аре ходете да квичите в ***.
8
2
 
5
 
! Отговори
Прорицател преди 9 години
След някоя и друга година Франция ще е мюсулманска страна а някъде в Алпите жалка френска съпротива " льо резистонс" ще получава помощи по въздуха (от самолети както сега снабдяват ИД)... светлото близко бъдеще !
7
2
 
7
 
! Отговори
Мангализатора преди 9 години
Само че помолим като стане Франция там халифат, емират, ни нам си къф ***, да ми се позволи да предам за скрап Афеловата кула. И от Лувъра това онова, че да не иде зян. Щото ония нищо здраво не оставят.
6
1
 
7
 
! Отговори
Мк преди 9 години
Освен това когати излязоха карикатурите протестираха по цял свят....даже в Пакистан. А сега никакви ги няма. Типично мюсюлманско ливемерие.
5
1
 
7
 
! Отговори
Мк преди 9 години
Те са "жертви" само дето като се напълни един квартал с такива жертви после вече не става за живеене. Ислямът е един това даже и Ердоган го каза...
4
0
 
3
 
! Отговори
А българите? преди 9 години
Те са жертви на американо-фашистките формирования за унищожаване на българите!
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБСОЛЮТНО ТОЧНО ГО Е КАЗАЛ! БРАВО ОЛАНД! АРАБИТЕ И МЮСУЛМАНИТЕ СА ЖЕРТВИ НА ФАНАТИЗМА НО НЕ НА ИСЛЯМСКИЯ.
2
3
 
8
 
! Отговори
Gtnmj-Еврей преди 9 години
Лъжец
1
5
 
11
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Оланд е ясен! Ама така като гледам той сигурно и сюнет вече си е направил. Дано Льопенката вземе властта да оправи Франция! Че иначе тоя гъдулар и подобни като него скоро ще допуснат Айфеловата кула да стане минаре на джамия, а и ще обясняват колко велико би било това!