"Шарли ебдо" защитава свободата на религията

Бог не трябва да е публична, а лична фигура, заяви главният редактор на изданието
Обновена: 18 яну 2015 10:05 | 18 яну 2015 07:40,
179
"Шарли ебдо" защитава свободата на религията
Снимка: Reuters, архив

Главният редактор на "Шарли ебдо" Жерар Бияр заявява в интервю, че с публикуването на карикатури на религиозни фигури френският седмичник всъщност защищава "свободата на религия", предаде АФП.

Още по темата

"Всеки пък, когато рисуваме Мохамед, независимо дали това е рисунка на Мохамед, или на Бога, ни защищаваме свободата на религия", казва Бияр чрез симултанен превод на английски в интервю за американския тв канал Ен Би Си Нюз.

Той пояснява, че това е така, защото карикатурите "обявяват, че Бог не трябва да бъда публична или политическа фигура, а лична фигура".

По думите на французина религията не трябва да бъде политически аргумент, защото "ако излезе на политическата арена, ще стане тоталитарен аргумент". "Секуларизмът ни защищава от това, секуларизмът гарантира демокрацията и осигурява мира. Секуларизмът позволява на всички вярващи и невярващи да живеят в мир и ето това защищаваме ние", заявява Жерар Бияр в предаването "Срещни пресата" на Ен Би Си Нюз.

Интервюто идва на фона на масови протести на мюсюлмани срещу новите карикатури на пророка Мохамед в новия брой на „Шарли ебдо”. Вчера най-малко 7 църкви бяха подпалени в Нигер. В официални съобщения правителствата на Нигер, Мароко, Афганистан осъдиха карикатурите. Карикатурите бяха остро осъдени от мюсюлмански религиозни лидери.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агресивни отрицатели на религията пазят свободата и? Все едно мутрите да почнат да ви пазят от беззаконие.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам каво доказват точно тия от вестника, но очевидно ,като си играеш със огъня - може да се изпепелиш.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 55ИМА ДА, ОРГАНИЗИРАНА ИСЛЯМОФОБСКА КАМПАНИЯ КОЯТО ДА ОТВЛЕЧЕ ВНИМАНИЕТО ОТ ДРУГИ ПРОБЛЕМИ И ТЕХНИТЕ ПРИЧИНИТЕЛИ.
12
1
 
4
 
! Отговори
Матей 6 преди 9 години
И когато се молиш, не бъди като лицемерите; защото те обичат да се молят стоящи по синагогите и по ъглите на улиците, за да ги виждат хората. Истина ви казвам: те са получили своята награда.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези упорито не си вземат поука, и това неизбежно ще доведе до нови атентати.Да не ми реват после...
10
1
 
6
 
! Отговори
анти преди 9 години
Тоя път гламавите западни политици яко се ос*ха със защитата на идиотчетата от "шарли ***". Ега ти и "свободата на словото" - свобода на извращенията - това са т. нар. "европейски ценности" !!!... "против" - абсолютно си прав!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до часовникадо 42 Не е важно колко нефтени компании ще фалират в САЩ!Важното е кои ще останат-само евр.ейските!После те ще изкупят фалиралите фирми(заедно с концесиите) и ще вдигнат цените!Точно това стана с банките-малка и неевр.ейска банка в САЩ вече НЯМА!
8
0
 
7
 
! Отговори
анти-шарлитан преди 9 години
Ционостите усърдно подклаждат войната между християни и мюсюлмани! И доволно трият ръчички ... ХЕ ХЕ ХЕ ХЕ ХЕ!!!
7
0
 
5
 
! Отговори
против преди 9 години
те така защитиха религията,че да ви е честита третата световна война-глупоста е най-масовата професия,особенно на запад...
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чиста проба *работа си е "Шарли"-то!Първо наводниха Европа с всякакви *,а сега ги бунтуват!Изобщо целта на евр.еите е глобална несигурност-необходимо условие за да постигнат крайната си цел-пълен световен контрол(и намаляване на човешката популация до 1-2млрд.)!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това турско "сайтче " ежедневно удря дъното
4
1
 
13
 
! Отговори
анти-шарлитан преди 9 години
Шарли защитава свободата на религията, като се подиграва с нея! И аз искам да защитавам Холокоста, като се подигравам с него, но не мога! ЗАБРАНЕНО Е СЪС ЗАКОН!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докажи или поне дай обосновки!
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чарлито е някой проект на откачалките от ЦРУ.Войни, убийства, контролиран тероризъм и тотален контрол.1984 написана по нов начин.11/09 и Чарлито имат едни и същи ръководители,а те със сигурност не са мусли.
1
3
 
16
 
! Отговори
Чарли преди 9 години
Това така наречено Шарли трябва да се забрани със закон ! Но някой има интерес да запали война и да подържа огъня топъл между религиите и цивилизациите, който не е съгласен с мен погрешно живее и се надява че скоро ще настъпи Мир на земята.