Президентът на Афганистан осъди новата карикатура на "Шарли ебдо"

Той я смята за обида към мюсюлманския свят
Обновена: 17 яну 2015 10:24 | 17 яну 2015 10:24,
35
Президентът на Афганистан осъди новата карикатура на "Шарли ебдо"
Снимка: БТА

Афганистанският президент Мохамад Ашраф Гани определи като "безотговорно" публикуването на нова карикатура на пророка Мохамед от френското сатирично издание "Шарли ебдо" в сряда - седмица след ислямисткото нападение, при което бяха убити 12 души в редакцията на вестника в Париж, предаде Франс прес.

Още по темата
В съобщение на президентството в Кабул се казва, че президентът Мохамад Ашраф Гани "твърдо осъжда карикатурата на пророка Мохамед, публикувана наскоро в "Шарли ебдо", и я определя като обида за свещената ислямска религия и за мюсюлманския свят".

Според комюникето президентът окачествява публикуването на тази карикатура като "обиден" и "безотговорен" акт. "Президентът Гани подчертава, че свободата на словото би трябвало да се използва по конструктивен начин, за да се насърчава мирното съвместно съществуване на религиите", заключава комюникето.

Афганистанските талибани в четвъртък също разкритикуваха новата публикация на "Шарли ебдо", която според тях е оскърбителна за близо милиард и половина мюсюлмани.

Гани обаче миналата седмица осъди нападението срещу "Шарли ебдо", като изтъкна, че "да се убиват беззащитни хора и цивилни е терористичен акт на омраза".

Новото издание на "Шарли ебдо", изготвено от "оцелелите" във вестника, не предизвика особено големи протести в Афганистан, както през септември 2012 година, когато 200-300 души демонстрираха срещу публикуваните тогава карикатури с пророка Мохамед в "Шарли ебдо".

В съседен Пакистан обаче хиляди демонстранти се събраха вчера, за да протестират срещу новата карикатура на Мохамед. Протестите прераснаха в сблъсъци пред френското консулство в Карачи, при които фотограф на АФП беше тежко ранен с огнестрелно оръжие.

Пакистан - втората най-гъсто населена мюсюлманска страна с близо 200 милионно население - миналата седмица осъди нападението срещу френския сатиричен вестник.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Президентът на Афганистан осъди ли убийствата на журналисти и полицаи. Или това по ислямските закони е позволено, не само позволено, ами и желателно, за да идат при 70 и нам колко си там девици в рая, а!!!! Защо не отговорихте на карикатурите с карикатури на Христос, а !! Ама то затова се иска да имаш мозък и поне малко интелект. Двулична долна религия, имате мозък само да държите оръжия и да чукате малолетни.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тоя свят все трябва да остане нещо свято. Как ще ви изглежда. ако Ш. Е. пусне карикатури с Левски и Ботев, гушкащи се страстно под един юрган в оная самотна мелница през зимата във Влашко? Тези карикатури са ненужно предизвикателство към мюсюлманския свят. Ами те били задръстени и не разбирали. нали умният трябва да отстъпи? Смъртта на онези хора беше изпросена. И какво от това, че умряха? нали сега Ш. Е. отбелязва нечувани тиражи и прави невиждани пари?
14
3
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Аз честно казано не виждам как в една такава драсканица разпознаха Мохамед, но...всеки луд с номера си. И какво трябва да го интересуват някакъв Афганистански козар вестниците във Франция? Той се намира на 20 000 км от Европа? Какво беше - защо Щатите си защитавали интересите на другия край на света, където лудите сглобяват междуконтинентални ракети? А защо афганския *** трябва да се интересува от едно парче хартия в някакъв друг свят?
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разврата е преди всичко в отделния човек и главата му. Като покриеш една жена от главата до петите с чаршаф, не я правиш морална нито нея, нито мъжа. Като ги разделиш да нямат контакти, мръсните мъжки мисли пак си остават в главата. Въпросът е във възпитанието на главите, не в лъжливите външни прояви. Исляма с браковете си за един ден прикрива проституцията и още много, много може да се говори за действителното положение с морала в мохамеданските страни.
12
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само дълбок атеист и безродник може да роди подобни рисунки! Страната на богохулството и разврата си го търсеше от край време!
11
0
 
1
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Доигрались, дебилы! Най-малко две църкви са били изгорени в Нигер, на фона на протестите срещу френското сатирично списание Charlie Hebdo, чийто нов брой излезе в тираж от 7 млн.Оригинал новини RT на руски:russian.rt/article/69476 Някои пидорасы рисува грозни картинки, други пидорасы излизат на митинги, а страдат храмове и църкви, християнски. В името на какво? За следните пидорасы може да е още повече разпали омраза между народите?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не разбирате! Всичко е точно - те имат право да колят неверници, защото са единствените истински божи поклонници, като неверници нямате право да осмивате господарите! Техния начин на живот, хранене и обличане са единствено правилните, тяхното разделение на половете на един суперкачествен и един полуживотински е правилното, мъжът е умен, жената е глупава, а преди 1 300 години един *** е казал цялата истина за живота и света и времето трябва да спре в ранното средновековие...
9
4
 
5
 
! Отговори
морски преди 9 години
Аз НЕ съм Шарли.А франсетата отново си го търсят.
8
5
 
12
 
! Отговори
Гого преди 9 години
Значи според тях клането на хора е съвсем нормално нещо,а карикатурите не са.Толкова са примитивни горките,че никаква интеграция не може да ги оправи.Не можаха да разберат ,че по-ценно от човешкият живот няма.
7
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предпочитат да ги обидят отзад, вместо да обиждат порока им.
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ядоха мръвките се не сърдеха,на тия само им дай да се сърдят,от стола до масата/яденето/,от мястото до присъствието,от заведението до предлагането,от отношението до разбирането,разбрахме ги,не им харесва разбирането им,хайде тия не са истински и туй ги сърдело,вай-бай на тия все не можеш да им угодиш.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гуши- гуши- гуши, къде се скри бе, влечуго?
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гущер, ти ще се окажеш някой рептил бе!)))
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сравни думите на афганеца и си спомни, какво направиха афганците в Косово като част от натомците, как *** и разрушиха стотици християнски храмове на по хиляда години и как разстрелваха сръбското население. Мерзост на пустотата!
2
13
 
21
 
! Отговори
!!! преди 9 години
А в същност мюсулманският свят е обида за света...
1
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много обидчиви тия мюсюлмани бе!