Русия се отказала от "Южен поток" по юридически причини

Москва: Газовият хъб ще е на турско-гръцката граница
20 яну 2015 16:27, Елка Василева
303
Русия се отказала от "Южен поток" по юридически причини
Дмитрий Медведев. Снимка: Reuters

Решението на Русия да се откаже от проекта за газопровод „Южен поток“ не е по политически или емоционални съображения, а по чисто юридически причини, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

Медведев каза това в Горки на среща с министъра на енергетиката Александър Новак и с ръководителя на Газпром Алексей Милер.

Още по темата

Той поясни, че всички опити на Русия да започне работа по този проект не са дали резултат. "Принудиха ни да излезем от проекта", каза министър-председателят.

"Това е тъжно,но животът продължава, има куп нови идеи. Готови сме за сътрудничество, но при такива условия, при които ще успеем да се споразумеем", подчерта Медведев.

Той отбеляза, че „Южен поток“ е бил добър проект. "В действителност ние много сериозно работихме по него", изтъкна Медведев.

От своя страна министър Александър Новак е заявил на срещата, че съветва европейските партньори още сега да започнат да строят инфраструктурата за газово-разпределителния център на турско-гръцката граница. "Основаваме се на това, че транзитният договор (за транзит на газ за ЕС през Украйна) приключва през 2019 година и обемите на газовите доставки за европейските потребители ще бъдат осигурявани на границата между Турция и Гърция", е припомнил енергийният министър.

"Еврокомисията трябва съвместно със страните потребители да вземе в най-кратък срок решение за развиване на собствена инфраструктура, за да бъдат доставяни на европейските потребители съответните обеми газ. Според нас това трябва да стане в най-кратък срок, тъй като такива големи проекти не се изпълняват за една година, а за да се гарантира, че в средносрочна перспектива ще се получава газ, е необходимо да се започне работа", е подчертал Новак.

На 1 декември 2014 година руският президент Владимир Путин съобщи, че при сегашните условия Москва няма да осъществява проекта „Южен поток“. "Предвид това, че досега не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия при такива условия не може да продължи реализацията на този проект... Не можем да започнем строителството в Черно море, докато не получим разрешение от България", каза Путин след преговори с турския президент. Той посочи, че Москва е готова да построи още една тръбопроводна система до Турция и да създаде газово-разпределителен център, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
//България ще купува газ от Турция ако е изгодно. Ако не е изгодно - ще купува от друго място.//Това звучи добре като лозунг, но едва ли ще има друго място.:))
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИ от къде по-точно?
109
0
 
4
 
! Отговори
ставри преди 9 години
Тръбите дето ги стоварят в България за Южен поток какво ще ги правим?
108
3
 
12
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Гледам аз рейтингите на различни държави, заплащане на труда, безработица, смъртност отнесена към раждаемост, инвестици и т.н. изобщо винаги България е с най-лошите показатели, влизам в български форум и гледам само "специалисти", които знаят не само как да оправят своята страна, ами имат визия и за целия свят! Може би точно в този парадокс е отговорът за лошите показатели на България, който се опитвам сам за себе си да намеря.
107
7
 
2
 
! Отговори
до 147 преди 9 години
Леко с болоните товарищ ушанков..! Украйна е голяма държава и ще си бъде независима докато свят светува,а малко намали партенките.
106
3
 
9
 
! Отговори
hahah преди 9 години
Зад България стои икономическата мощ на целия ЕС______________________________________________Зад Бьлгария стои само голия ти гьз... Дори ББ и ЦЦ не биха си положили задните части там...
105
1
 
4
 
! Отговори
До 124 преди 9 години
До Анонимен 124 До ТурчинТи май пропускаш, че преди 'народните републики' в тези страни 'избухват' "цветни революции" , организирани от НПО, които от своя страна са финансирани от - Америка за...., Демократически институт, отворено общество и т.н.
104
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 142 окрайна може и да я няма, но Украйна ще я има !
103
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 142Няма да я има окрайна до 2 години , а окраинците си спечелиха презрението на целия свят.
102
4
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
//Зад България стои икономическата мощ на целия ЕС.//Да разчиташ на пари, които не са твои е погрешно. //Ако си мислиш, че България ще бъде зависима от Турция - жестоко се лъжеш.//Точно зависима няма да бъде. Турция ще приема газта за ЕС от Русия и ще го продава. Това е съвсем нормална търговия.
101
5
 
3
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Малко по малко ще си кажат братушките истинските причини за спирането на юп. И ще се види, че не ние сме причината. Не му прави чест на Путин да си изтрива с нас ръцете, когато просто няма пари за юп, но той е пътник, така че все тая.
100
3
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Много сте се заинтересували за другитке страни, а малко за своята. Пиша ви го защото съм благодарен на тези българи, които ми дадоха образованието. Все пак, България е моята втора родина. Чувствата са смесени, шанс за Турция за сметка на България, но както се казва в една ваша приказка"кой каквото сам си направи никой другт не може да му го причини"!
99
4
 
7
 
! Отговори
Турчин до 138 преди 9 години
Аз вече написах, синко. Турските държавнически работи има кой да ги гледа и да се грижи за тях. Съвети от чужбина, особено в такава заповедническа форма, не са приемливи. Турция бавно и постепенно гради своята икономика, с много труд и работа става всичко това. Аз те уверявам, че всичко ще бъде наред с енергийните доставки.:)
98
5
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
//Както се издъни ЮП така ще се издъни и Турски поток.//Момче, приеми един приятелски съвет от мен. Гледай си собствената страна и по-малко другите страни. Аз не коментирам и не се интересувам защо ЮП се провали, нито защо затваряте ядрени реактори, мен ме интересува, че пред Турция се открива огромна енергийна ниша, дава се шанс Турция да продава енергоносители на ЕС! А що се касае до кюрдите, също не те вълнува, турските държавнически работи има кой да ги гледа.
97
4
 
9
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
До 129 Другарю да ти кажа още нещо ,ако сега беше комунизма всички коментиращи тук щяха да са по леглата ,защото утре са на РАБОТА и нямаше да мислят за простотии,също и децата ни нямаше да са толкова разхайтени (не искам да казвам нещо друго) просто ред и дисциплина !! (И хотел Белене щеше да е отворен за някои господа)
96
3
 
12
 
! Отговори
hahah преди 9 години
Do 121Така викаха и Хитлер и Чьрчил и Наполеон и още... Ама на, тех ги нема, Германската империя, Британскта империя ги нема, Френската импрерия я нема а Русия си стои...хахаххахаххахахахаха
95
4
 
9
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Също и за цената на тока трябва да сте спокойни. Едната централа е точно на границата, ще бъде готова до 2020, когато ще затворите последните си реактори. Така че Турция се старае да снижава цените максимално, като се избягват допълните ненужни разходи по пренос.
94
4
 
5
 
! Отговори
Турчин до 127 преди 9 години
Ццените не може да бъдат договаряни колективно. В самия ЕС различните страни плащат различна цена, това зависи през колко страни се транзитира газта, зависи какви обеми заявява определената страна, винаги големите обеми се ползват с отстъпка, но ще видим. Аз вярвам, че България ще получи газ по Турски поток на не висока надценка, защото ще бъде втора държава по трасето.
93
2
 
9
 
! Отговори
hahah преди 9 години
"Това което ние построихме вие не можете да го боядисате "___________________________________Да ама може да го продадем за скрап нали??? Иначе нема какво да се яде бе бро (брато)
92
11
 
5
 
! Отговори
преди 9 години
Путин е велик политик, за няколко десетилетия върна Русия в първи клас. Ако ЕС договаря цените за доставки на газ колективно, ние ще плащаме много по малко. И така ще стане!