Русия се отказала от "Южен поток" по юридически причини

Москва: Газовият хъб ще е на турско-гръцката граница
20 яну 2015 16:27, Елка Василева
303
Русия се отказала от "Южен поток" по юридически причини
Дмитрий Медведев. Снимка: Reuters

Решението на Русия да се откаже от проекта за газопровод „Южен поток“ не е по политически или емоционални съображения, а по чисто юридически причини, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

Медведев каза това в Горки на среща с министъра на енергетиката Александър Новак и с ръководителя на Газпром Алексей Милер.

Още по темата

Той поясни, че всички опити на Русия да започне работа по този проект не са дали резултат. "Принудиха ни да излезем от проекта", каза министър-председателят.

"Това е тъжно,но животът продължава, има куп нови идеи. Готови сме за сътрудничество, но при такива условия, при които ще успеем да се споразумеем", подчерта Медведев.

Той отбеляза, че „Южен поток“ е бил добър проект. "В действителност ние много сериозно работихме по него", изтъкна Медведев.

От своя страна министър Александър Новак е заявил на срещата, че съветва европейските партньори още сега да започнат да строят инфраструктурата за газово-разпределителния център на турско-гръцката граница. "Основаваме се на това, че транзитният договор (за транзит на газ за ЕС през Украйна) приключва през 2019 година и обемите на газовите доставки за европейските потребители ще бъдат осигурявани на границата между Турция и Гърция", е припомнил енергийният министър.

"Еврокомисията трябва съвместно със страните потребители да вземе в най-кратък срок решение за развиване на собствена инфраструктура, за да бъдат доставяни на европейските потребители съответните обеми газ. Според нас това трябва да стане в най-кратък срок, тъй като такива големи проекти не се изпълняват за една година, а за да се гарантира, че в средносрочна перспектива ще се получава газ, е необходимо да се започне работа", е подчертал Новак.

На 1 декември 2014 година руският президент Владимир Путин съобщи, че при сегашните условия Москва няма да осъществява проекта „Южен поток“. "Предвид това, че досега не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия при такива условия не може да продължи реализацията на този проект... Не можем да започнем строителството в Черно море, докато не получим разрешение от България", каза Путин след преговори с турския президент. Той посочи, че Москва е готова да построи още една тръбопроводна система до Турция и да създаде газово-разпределителен център, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
8
 
! Отговори
спиро преди 9 години
А бе турчино,верно ли на границата м/у Турция,Гърция и БГ щяло да има Пъб за студен квас и кюпоолу с шам фъстъци ...?
130
4
 
10
 
! Отговори
Турчин до 197 преди 9 години
Това не е лесно, да се пише с аргументи. Тук има доста невъзпитани хора, но това не е страшно, страшното е,че не се вълнуват от България. Аз зная, че българите не са такива или вероятно тук пишат разни безделници:))
129
10
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Що ми се струва, че до 2019 г. Европа ще е намерила алтернатива на руския газ......И тогава, познайте от три пъти кой губи...ама гледайте да е на третия път, че да не буди подозрение! :D
128
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 197 Ето го този - 195 - "Не Русия, а Кремъл се отказа от "Южен поток", от "юридическа" омраза !"Какво да му отговаряш на такъв...
127
2
 
12
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Желая лека вечер на всички български приятели. Сплотете се и бъдете единни, тогава и България ще бъде добре, аз така ги виждам нещата.
126
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТурчинЖалко , ако човекът наистина е турчин,//Нищо националистическо. Имах предвид, че небългарин тук е с най-аргументираните постов. Иска ми се да има такива българи- да можем спокойно,аргументирано и уважително да разменяме мнения за събитията.
125
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не Русия, а Кремъл се отказа от "Южен поток", от "юридическа" омраза !
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** коментирай в руски форуми да видиш кво е цензура___________________Знам че в момента трябва да използвам прокси, иначе не ми се позволява да си напиша мнението, докато на такива като теб всичко им е позволено. Дори админа ще драсне некой ред в твоя подкрепа. Така де после да не ривете що пак ви били пратили по Белене.
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 181'Свободният човек"Новата утопия на либералния свят ... Повторение на 1917г., само че не Ленин, а Сорос.Разкажи за Свободата, как я постигаш , за какво я използваш, има ли я за всички или поне за повечето , справедливо ли е 1% от населнието на света,най-богатите ,да държат 48 % от световното богатство... Те ли са свободните .
122
1
 
14
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
//Жалко , ако човекът наистина е турчин,//Защо да е жалко. Аз имам много български приятели. И вие ги разбирате нещата добре, опитвам се от доста време да намеря логично обяснение за колапса на България. Някой да ви мрази не съм чул, нито в З.Европа, нито в турция, нито в Русия. Може би не вярвате достатъчно в себе си, може би прекалено разчитате на други държави, които да ви пазят и да осигурят икономиката ви. Знам ли и аз си блъскам главата...
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 180 И сега какво - да си взема багажа, на вокзала и в КНДР ? Това ли ще ме посъветваш като най-интелигентно.Прочети му постовете - той пише по темата - Тръбата за руския газ ще стига до границите на ЕС през Турция. Ще заобикаля Украйна. Вие му навирате разни забрадки от рода 'А вие защо биете не...афроамериканците"
120
2
 
9
 
! Отговори
hahah преди 9 години
//държава в която цензурират интернет, филтрират ютуб ..//___________________________________________-А каква дьржава е тази която позволява на "хамериканските" медии да цензурират каквото си поискат, в това число коментарии които не са положителни за УСА и котерията им. Аз да си напиша мнението трябва да си сменям прокси сервера всеки 20 минути... Иначе хамериканчето не ми позволява да коментирам. И Прокопи дето е на хранилка при ЦРУ не е толкова ожесточен.... Днес явно има нужда ot $$$
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тик так Хайде бе, да пристига този дефолт. Откога му броиш...От чакане ще взема да дефолтират твоите.
118
2
 
9
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
//Българските девойки сами решават какво да правят с живота си.//Ако им бяхте осигурили нормален живот в България нямаше да обслужват тираджии в Испания, Франция, Германия, Холандия, Белгаия и т.н. Всички ние, които сме пътували там сме ги виждали. И това нещо не го пиша със злорадство, а с тъга на сърцето. "Те сами решават" казваш ти, а защо взимат това решение? Само не пиши, че защото им харесва и са свободолюбиви, защото ще се изложиш!
117
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най унизителното в този форум е, че един Турчин използва езика на аргументите , а всички негови "опоненти" го обиждат и смучат от пръстите си какви ли не измислици ...Жалко , ако човекът наистина е турчин, разбира ги по-добре нещата.
116
2
 
3
 
! Отговори
тик так преди 9 години
Дефолта пристига с бързия влак ..тик так Турция мурция ,важното е че нет денги.
115
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците най-накрая се усетиха ,че ножа и хляба са в ръцете им.Лично аз се забавлявам със чудещите се бели европейски якички.
114
3
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
//държава в която цензурират интернет, филтрират ютуб ..//И какво от това? Интернет е пълен с разлагащи морала материали и това е факт. То защото в България не е цензуриран и сте "преуспели" затова половината ви девойки из западна европа скитат, наместо да стоят в България, да работят и да раждат деца.
113
3
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Какви ядрени синтези ви гонят, такива реактори не се предлагат, какво сега си мислите, че ще строите реактор на термоядрена основа ли?
112
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турчин ли си,пехливанин ли си,карагьотлек ли си,ама що не си гледаш работата бе, чоджун!Ти за България недей да дрънкаш врели-некипели.То щото има кой да ви гледа умно държ. дела,затова вашия баш беше изтръпнал след един разговор с рус. президент Путин.Най-общо му беше казано да не се меси повече в Сирия,за да не яде хурката.Анадън му!