Комисията в ЕП обсъди случай с осиновено насилствено на Острова българско дете

Евродепутати изказаха възмущение от действията на британския съд
28 яну 2015 12:52, Елка Василева
11
Комисията в ЕП обсъди случай с осиновено насилствено на Острова българско дете
Снимка: Фейсбук

Комисията по петиции в Европейския парламент обсъди българска петиция относно нарушаване от страна на британските органи на основните права на едно българско семейство, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Майката на Меган - Елисавета Попова, представи пред европейските депутати съдебната несправедливост, която тя и бабата и дядото на Меган са претърпели в Англия.

През 2013 г. британски съд нарежда да се отнемат родителските права на бащата (британски гражданин, склонен към насилие) и майката и отсъжда Меган да бъде дадена за осиновяване.

Бабата на Меган - Марийка Попова също заявява своето желание да получи попечителство върху детето, което да отгледа в България. Британският съд най-грубо потъпква нейните основни права по време на процеса, като не й дава възможност да се изкаже, не предоставя преводач по време на процеса и не й дава превод на документите по делото.

Още по темата

В същото време английският съд явно нарушава и разпоредбите на регламента Брюксел II относно компетентността по делата, свързани с родителската отговорност и произтичащото от тях задължение за съдебно сътрудничество между компетентните органи на държавите членки.

Конкретно в случая британска служителка на социалните власти е била изпратена да събира доказателства, свързани със случая на територията на България, без да уведоми за това определените по регламента централни органи, а именно българското министерство на правосъдието.

Европейските депутати изказаха своето възмущение от действията на британския съд и съществуващата порочна практика да се дават насила деца за осиновяване без съгласието на родителите и при пълно безразличие към интересите на детето.

Трима български евродепутати защитиха позицията на българското семейство, докато колегите им от Великобритания отсъстваха, въпреки че бяха уведомени за разглеждането на случая.

Мария Габриел, Светослав Малинов и Емил Радев от ЕНП/ГЕРБ осъдиха остро поведението на английските съдилища и социални служби в този случай.

"Не можем да останем безучастни към тази човешка драма, а като европейски законодатели трябва да отстояваме спазването на регламента Брюксел II от съдилищата в Обединеното кралство", заяви Мария Габриел, председател на българската делегация в ЕНП.

Светослав Малинов зададе въпроса възможно ли е да останем безразлични към практиката на насилствено осиновяване на деца в ЕС, още повече, че не става дума за единичен случай. Той призова петицията да остане отворена и да се събере още информация по случая.

"България често е критикувана относно своята съдебна система. Но след като се запознах с казуса Меган, бях изненадан от английското правораздаване. Добруването и бъдещето на едно дете са пренебрегнати без никакво спазване на процедурите, установени от европейското законодателство по този въпрос", коментира Емил Радев, член на Правната комисия на Европейския парламент.

Комисията по петиции остави петицията отворена и ще обсъди изпращането на писмо до Европейската комисия. Българските евродепутати настояха да бъде изпратено и писмо до Европейския съд за правата на човека в Страсбург с молба делото да бъде придвижено по спешност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на евродепутатите!
8
2
 
0
 
! Отговори
777 преди 9 години
Във Великобритания и гейовете могат да осиновяват деца, така че е по закон детето може да бъде дадено и на гей двойка.
7
4
 
0
 
! Отговори
Защото е българка! преди 9 години
В случая майката българка се стреснала, че мъжът ѝ англичанин гледа детско порно и споделила с англичанка. Тя веднага донася и извеждат детето и майката в отделно социално жилище. Той започва да реве на българката по телефона, че станала грешка, че страда, че ще се самоубива и тя от наивна жалост отива (без детето) да го разубеждава. С това нарушава забрана да се среща със съпруга си и ѝ отнемат родителски права! На нея, щот той гледа порно! На българската баба пък не го дават, щот тъй!
6
3
 
3
 
! Отговори
Не разбирам защо преди 9 години
някои са против така нареченото насилствено осиновяване?То трябва да се прилага тогава, когато здрави млади хора правят деца като на конвейр, задържат у дома си толкова, колкото са им нужни, за да им носят надбавки и помощи, та родителите да живеят без да работят. Останалите си деца изоставят по соц.домове и ако изобщо някога се сетят за тях, то е за да ги продадат - момичетата за булки, момчетата за просия и кражби. Защо държавата да не ги дава за осиновяване?!Случаят в Англия не е такъв.
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MAIKATA AKO BESHE MNOGO STOKA STESHE DA SI GIVEE V BALGARIA,A NE DA HODI DA PROSI PO ANGLIA.
4
15
 
8
 
! Отговори
потресен преди 9 години
Мале колко злоба има в българите! За това сме на това положение!
3
4
 
12
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Лошо за майката и още по лошо за детето...За майката такъв като мъжът и можеше да го намери и тука но поне щеше да има баби и дядовци които щяха да се грижат и мило и драго ще дават за внука, а там.... МЪКААма жената е намерила каквото е търсила - детето, детето обаче ще расте без баба и дядо и без роднина.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се ли убедихте досега с оня урунгел Шийдс ли беше, какъв беше. Наште го осъдиха с пълно основание, ония умрели в кожата си англичани го пуснаха ?!
1
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"... практиката на насилствено осиновяване на деца в ЕС"?Ами хората са патили, за да стигнат до извода, че и това трябва да се практикува!Английският съд може да е сгрешил в случая с детето на тази българка, но колко ли пъти преди това е имал работа с родители, които зарязват нежеланите си деца в социален дом, а след като детето отрасне, отгледано за сметка на данъкоплатците, просто отиват да си го вземат!Хиляди момиченца у нас растат така, докато им дойде времето за "Пазара на булки"!