Еврозоната може да "задраска" Гърция

Германски икономисти: Валутният съюз не бива да бъде изнудван
Обновена: 29 яну 2015 14:04 | 29 яну 2015 09:39, Бойчо Попов
70
Еврозоната може да "задраска" Гърция
Снимка: Reuters

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас е достоен за своя псевдоним, който му даде фондовата борса. "Уго Чавес на Балканите" успя да унищожи при встъпването си в длъжност в понеделник пазарна капитализация от около 10 млрд. евро на Атинската фондова борса. Това изненадващо напомня на Чавес, пише германският Die Welt.

Покойният бивш президент на Венецуела бе известен с това, че със свои радикални изявления често плашеше чуждестранните инвеститори в страната му. 

Ципрас също почти веднага с поемането на властта изрече цяла армада от съобщения, които се свеждат до една-единствена цел: Гърция няма да продължи да пести и няма да спазва споразуменията с донорите. За редица известни икономисти в Германия тази нагласа може да означава само едно - вместо да се подаде на исканията и вероятно безкрайно да налива пари в Гърция, в краен случай Европа трябва да остави страната дори да фалира. Дори и с риска това да означава и излизане на страната от Валутния съюз, или т. нар. Grexit. 

Още по темата

"По принцип помагат само по-крайните изявления", казва Фридрих Хайнеман от Центъра за европейски икономически изследвания (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung, ZEW) в Манхайм. "Това вече проработи в случая с Кипър и е вероятно и този път ще е правилната стратегия".  

Според него основният лост за оказване на натиск върху новото правителство е "болната" банкова система в Гърция, каквато бе тя през 2013 г. в Кипър. Тя е зависима от Европейската централна банка (ЕЦБ) и разчита на непрекъснат приток на свежо евро. "Както и в случая с Кипър, ЕЦБ може да постави ясен ултиматум на Атина - или правителството се споразумява с кредиторите, или на страната ще ѝ бъде прекратено финансирането", казва Хайнеман.

Като се има предвид трудната ситуация, в ZEW вече е изготвен план за спешни случаи. Той предвижда европейските банкови надзорници да извършат веднага "гръцки стрес тест", при който да се симулира срив на гръцките държавни облигации и фалит на банките в страната.

Но икономистите в Манхайм в никакъв случай не са единствените, които разиграват възможните сценарии за Гърция. Така например базираният в Кьолн Институт на германската икономика (IW) изготви в дълъг 51 страници документ вариант как валутният съюз трябва да действа спрямо нежелаещите да извършват реформи страни и как чисто технически отделни членки могат да бъдат изключени от паричния съюз. При това те разчитат на историческия опит, когато Словакия и Чехия поеха през 1990 г. по различен път с техните различни валути.

Заключението на икономистите гласи, че плащанията от спасителния фонд следва да се спират постепенно, когато дадена държава не спазва значително и устойчиво свързаната със спасителния пакет програма за реформи. "В този случай – но това е краен случай, не може да се изключи, че нежеланието за реформи и спирането на помощта към страната може да доведе до излизане от еврозоната", пишат икономистите от IW с изненадваща яснота.

Ясните изводи може би са свързани и с новата ситуация на финансовите пазари. За разлика от по-рано, когато се провеждаха гръцки избори или имаше други политически вълнения в Атина, този път други държави от еврозоната не бяха повлечени в борсовия хаос. Засега Гърция вреди преди всичко само на себе си.

И това е най-ясно видимо на пазарите на облигации. От изборите насам тригодишните гръцки държавни бонове отчетоха сериозен ръст на доходността от 10 до близо 17%, най-високото ниво от преструктурирането на дълга през 2012 г. насам. Сред финансовите среди се смята, че при лихва над 7% заемите стават непосилно скъпи и страната трябва да се обърне към партньорите си и финансови институции.

Но екстремното покачване на доходността до голяма степен е изолирано събитие, което е едва забележимо на други периферни пазари от еврозоната. Доходността по тригодишните италиански облигации се повиши от гръцките избори насам умерено от 0,46 до 0,54%, а при испанските ръстът е малко по-висок - от 0,4 на сто до 0,51%.

И дори в Португалия, която между 2011 и 2014 г. трябваше да разчита на спасителния пакет на Международния валутен фонд (МВФ), Европейския съюз и ЕЦБ, доходността по тригодишните облигации се увеличи само от 0,7 до 0,84%. И кризата на Атинската фондова борса, по-специално катастрофата при банковите акции, не се разпространи на други фондови пазари в Европа.

Останалите европейски правителства може би чувстват подкрепата на пазарите за своята непримирима тактика за водене на преговори. Така например германският министър на финансите Волфганг Шойбле (CDU) ясно сигнализира още в началото на седмицата и скоро след изборната победа на Ципрас, че "почти няма място за реакция от страна на Европа". В този аспект в редиците на федералното правителство на Германия има ясно изразено единство.

Така например и министърът на икономиката Зигмар Габриел (SPD) заяви в сряда, че не може да се говори за намаляване на дълга на Гърция. "Ако Атина иска да се отклони от договорените мерки, трябва сама да поеме бремето на разходите, а не да го прехвърля на европейските държави чрез съкращаване на дълговете или други идеи", каза социалдемократът.

Тези реакции се дължат вероятно и на текущия профил на дълга на Гърция. Атина трябва да плати всяка година до 2020 г. лихви на стойност малко над 2 млрд. евро. Това представлява около 1,5% от брутния вътрешен продукт, или 3% от държавния бюджет. Натоварванията са доста под тези на други държави от еврозоната като Италия и Испания.

Допълнително удължаване на падежите също е ограничено. Въпреки че Атина трябва да върне някои кредити през тази и следващата година, по-голямата част от вече разсрочените и предоговорени гърци кредити са с падеж след 2040 г.

Въпреки шумните изявления се оказва, че Ципрас по всяка вероятност няма да може да постигне много при преговорите с европейските партньори. Германските икономисти стигат до ясен извод - „еврозоната се нуждае от ясно послание, че тя не може да бъде пресирана със заплахи за спиране на плащанията“, се казва в доклада на ZEW.

Също толкова непоколебима е и формулировката на IW: "При отказ от желанието за извършване на фундаментални реформи трябва да се помисли дали да не се спре снабдяването с капитали на централната банка от евросистемата и тя да бъде лишена от правото на глас в Управителния съвет - по подобие на изключващите клаузи на МВФ. Това би означавало де факто изключване от валутния съюз".

Изключване от еврозоната, т.нар Grexit, започва да се разиграва и от пазарите. Чрез т.нар. индекс Grexit анализаторите в Sentix изчисляват вероятността от напускане на еврозоната от страна на Гърция през следващите 52 седмици на около 22 на сто. Това е най-високото ниво от края на 2012 г.  

Oще икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много ясно -решили гърците и нямало да връщат дълг хаха нглост
53
0
 
2
 
! Отговори
petar преди 9 години
trebva6e da gi izhvarljat o6te predi 3 godini edin po dolu pisa 4e bili gordi tova sas sigurnost oba4e e edinstvenata im polojitelna 4erta koito poznava istoriata na garzia znae kakvo imam napredvid za uto4nenia na nekoi tuk 6te kaja 4e garzia vleze v evrozonata s masivni fal6ifikazii i tarikatski deistvia za5toto nikoga ne moje da pokrie iziskvaniata za priemane na evroto
52
3
 
4
 
! Отговори
гост преди 9 години
Не виждат ли,че Гърция гледа в друга посока.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои наши *** тука са по-курназ от това "маляки"!Не бързайте толкова,десет дена няма още!
50
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Тези дето наливахa безотговорно пари в "бездънната каца" Гърция /най-вече Франция и Германия/ да я отпишат, т.е. да се откажат от парите си...... нещо не е за вярване!
49
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нали задраскаха и унгария, пък тя взе да се оправя
48
0
 
10
 
! Отговори
както искат преди 9 години
След като с действията си /гласуването за Цириза/ гърците показват, че не искат да спазват правилата на ЕС, редно е да се махат от там/или да ги махнат/. Другият начин е да изгонят демагозите и популистите и да работят.
47
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няколко европуделчата обясняват, че без големият брат няма светло бъдеще. Добре, че гърците са горд народ, а не комсомолски душички, които се кланят вечно на съюзи.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАССЕЕН А тогава ще има ли евроизбори и ще ни върнат ли депутатите ?
45
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нас като не са ни задраскали сме цъфнали ивързали
44
20
 
8
 
! Отговори
ХАНС ГРУБЕР преди 9 години
ОТ СИГУРНИ ХОРА В САЩ ЗНАМ, ЧЕ ГЪЦИЯ ПО-СКОРО Е ЩАТ НА САЩ...И ЧЕ САЩ РЪЧКА ЕВРОПА. А НЕ ЧЕ ГЪРЦИТЕ МНОГО ИСКАТ ДА СА С РУСИЯ.МНОГО ВРАГОВЕ И ХЕИТЪРИ ПИШЕТЕ СРЕЩУ ГЪРЦИЯ И ГЪРЦИТЕ...САМО ЩЕ ВИ КАЖА ЧЕ ВИЕ ЩЕ ЯДЕТЕ КОРЕНИ И ТРЕВА, А НЕ ГЪРЦИТЕ.
43
10
 
22
 
! Отговори
ККК преди 9 години
Гърците си го набиха много надълбоко с тоя :):) супер, по евтини почивки на морето там :)
42
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера защо плачете на чужди гробища? Пътят по който ни водят нашите политици е в тази посока - Гърция. Заеми за самолети, за превъоръжаване. Банките дават лесно заеми - за коли, почивки. Никой не говори за откриване на заводи, да има тази държава производство,да има износ. Продават се само вносни плодове и зеленчуци. Това до кога мислите може да продължи?
41
5
 
19
 
! Отговори
... преди 9 години
До Анонимен 43,атакаджия, хващай пътя към Лугандония, стига си циврил тука като ощипана девойка. Ти, Болен Лидеров и Десислава Чуколова идете да се гушкате и топлите с рублите на ***. ***.
40
0
 
2
 
! Отговори
evgobul преди 9 години
...nqkoy znae li kolko e dalga na Garziq?
39
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами хайде де задраскайте ги откога се каните да не стане като със заканите да нападнете ИРАНН ама подвихте опашка да ви *** скапаните мошета чуфути долни.КАТО ЗАПОЧНЕТЕ ДА ДРАСКАТЕ ДРАСКАЙТЕ НАРЕД ЗАДРАСКАЙТЕ И НАС ОТ НАТО, ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ, МФВ, СВ И ВЪОБЩЕ ВСИЧКО КОЕТО Е РОБСКИ ОКОВИ СРЕЖЕТЕ ГИ ДЕ !!??ДА АМА ВИЕ СТЕ ЛИЦИЕМЕРНИ *** И СЕ КРИЙТЕ ПОД КРАСИВИ ФРАЗИ ИЗПРАЗНЕНИ ОТВСЯКЪДЕ ОТ СЪДЪРЖАНИЕ ОТ РОДА НА ЕВРОЦЕНОСТИ, ЕВРОФОНДОВЕ, РЕФОРМИ И С ВАШИТЕ ВАСАЛИ ВСИЧКИ БЕЗ АТАКА СИ ИБЕТЕ НАРОДА !
38
10
 
26
 
! Отговори
!@# преди 9 години
Когато един държавен лидер започне да защитава интересите на своя народ, моментално се брандира от 'свободните' медии като комунист, радикален националист и прочие. Когато очернящата кампания не свърши работа идват други мерки - санкции, конфликти, бомбандировки и т.н. Обаче с гърците нещата стоят различно, защото са стар член на ЕС и им знят мръсните номера. Истината е, че по-слабите икономики страдат от членството си в ЕС. Дано се спасят от 'спасителите' си:)
37
7
 
9
 
! Отговори
хацолаки преди 9 години
ибрихаки- край на вашето сиртаки !!!
36
5
 
16
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Въпросът е може ли да се справяш икомомически сам.Хипотеза-Елада спира плащанията.Това води до спиране на помощите и инвестициите отвън.Икономиката е в колапс.Париняма,а си свикнал да харчиш повече отколкото изкарваш.Какво става?Извън ЕС имащитевъзможност за инвестиции(САЩ,Китай,Япония,Ю.Корея,араби или който и да е)ще се замислят дали да наливат в каца без дъно,да дават без да чакват печалба и възвръщаемостна инвестицията.Кой дава на длъжник,който не връща?Сложен казус
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бореца Да,да, сигурно така става. Само дето кредитите вече са изпити и изядени. И пари пак няма. Дори и кредиторите да пият една студена вода сега, гърците ще я пият с години после, всеки ден.