В САЩ се питат: "Турски поток" икономически проект ли е?

"Спирането на "Южен поток" от Москва учуди мнозина"
29 яну 2015 08:09, Елка Василева
72
В САЩ се питат: "Турски поток" икономически проект ли е?
Снимка: архив, Reuters

Решението на руската страна за строителството на "Турски поток" вместо "Южен поток" предизвиква въпроси у САЩ. Това заяви помощникът на министъра на енергетиката на САЩ по международните отношения Джонатан Елкайнд в научно-изследователския център "Удроу Уилсън" във Вашингтон, съобщи ТАСС.

Още по темата

По думите му "Южен поток" никога не е бил на първо място икономически проект". "Новата идея на руската страна за строителството на "Турски поток" все още предстои да се види. Но пред нас стои открит въпросът: ако проектът, който никога не е бил икономически на първо място, се заменя с нещо друго, представлява ли тази замяна икономическо действие или нещо друго стои на първо място. Какво точно, ние не знаем", заявил Елкайнд. Той отбелязал, че "прекратяването на проекта /"Южен  поток"/ от Москва учуди мнозина".

На 1 декември 2014 г. по време на визита в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че "в сегашните условия Русия няма да реализира проекта "Южен поток", но е готова да построи още една тръбопроводна система в Турция, в допълнение към "Син поток" и да създаде газов хъб на гръцко-турската граница. Както съобщи по-късно президентът на "Газпром" Алексей Милер, "Турски поток" "представлява единственият маршрут за бъдещите доставки на 63 милиарда кубически метра руски газ, доставян сега транзитно през Украйна", припомня агенцията.

По-рано вчера председателят на съвета на директорите на "Газпром" Виктор Зубков съобщи, че решението да се пусне руски газ, заобикаляйки Украйна, по "Турски поток" е било взето от висшето политическо ръководство. "Турски поток" ще гарантира напълно същия обем природен газ, който сега се транспортира през Украйна", допълни Зубков.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 62А на теб може да ти цъфне нещо друго ама в турската баня!
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турски поток ще има, когато цъфнат налъмите на Путин в руската баня...
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПоточенАмериканеца не е европеец ама си търси "жизнените интереси" на Путин в тръбата.
48
10
 
10
 
! Отговори
Мрак преди 9 години
В щатите много бързо забравиха как техните конгресмени начело със свинчура Маккейн принудиха Орешарски да спре проекта ЮП и да си даде оставката. Ние обаче помним!
47
1
 
9
 
! Отговори
Дизинсектора преди 9 години
Въй въй какво ще прави сега Байдън?Беше уредил синчето с бизнес в Украйна, ама сега като няма връзки в Турция как ще бърка в кацата с меда?
46
2
 
16
 
! Отговори
Поточен преди 9 години
Я ми припомнете че все забравям - САЩ европейска страна ли е, че се е загрижила за потока? Русия загрижила ли се е откъде минава Мексикански поток?
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да ги светна хамериканците южен поток хем е икономически хем политически ,хем ще си пласират газа хем кат строят ще фърлят по едно око на американските бази у нас .Е сега няма да е у нас -В Турция ще киризят базите
44
0
 
18
 
! Отговори
Анон преди 9 години
Аз ще ги светна американците в САЩ, които се питат какъв е потока. Турски поток е политико-икономически. В политическата си част той заобикаля американската колония Украйна и няма да е зависим от враждебната сила САЩ , в икономическата част - лишава хрантутниците от 3 млрд годишно транзитни такси, които спестява за себе си, спестява си строежа на тръби в ЕС и чака в засада някой да докара тръби от някъде да се включи в Третия енергиен пакет.Ето такъв е проектът.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 48,в коя част на турция си ходил бе калпак.европейски истанбул не е турция.слез малко на доло или *** в азиацката част и тогава кажи че са много напред.там е истински диарбекир какъвто е бил при дедите ни.турците само приказват колко са велики ама истината е друга.упадъкът е без право на замяна.
42
1
 
7
 
! Отговори
БОЙКО ВСЕМОГЪЩИ преди 9 години
Ама Южен поток не е спрян , ей сега давме разрешителните и продължаваме по проекта
41
3
 
22
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Абе в уса 80% не знаят кой им е президент, какво остава за Русия, те въобще чува ли ли са , че съществува такава държава. Нагласена статия, само като и прочета заглавието и знам какво е съдържанието.
40
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
турската държава излезе с ясна позиция по украинскатга криза- русия трябва да се изтегли от всички украински територии и да поднесе извиненията си на украйна.
39
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия *** американци задминават с ултразвукова скорост блондинките. Не Русия спря Южен поток ха някакви никому не известни сенатори от някакъв си щат. И нашите *** които не можаха да разделят баницата. Една ***..а която беше пренебрегвана от съпруга си понеже не става за нищо наречена Хилари спря Белене за половин час и сега и патките ни се смеят да не говорим че сме в Гинес по въпроса, тия прошляци наредиха на Орешака да спре Южен заради шистовия. Въпросът е ДО КОГА...
38
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ББ да ходи да се моли Турция да вземе отново ,ходил съм в Турция ,няма да ги стигнем никога
37
3
 
33
 
! Отговори
бре преди 9 години
От 2016 Украйна няма да е транзитираща газ страна.САЩ и техните инвестиции в "Майдан" и газовата система на страната изгарят.Те, затова са на нож срещу проекти те "Южен поток" и сага "Турски поток"!
36
5
 
29
 
! Отговори
Стоименов преди 9 години
Тъпите американци го усетиха и ги заболя много. Е ще покърви малко и ще мине, не бойте се деца, чака ви и по-голям!
35
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Говедовъдско лицемерие! Само че на Путин тия не минават.Големия зор на чичо Сам за тръбите в Украйна май е напразен пред перспективата да пресъхнат след някоя и друга година.Мераклиите Путин добре ги насади на Ердогановия-да се разправят с него, а не с нашите ***, на които не им пука за интересите на България.
34
6
 
24
 
! Отговори
ОПААА!!! преди 9 години
В САЩ ТЕПЪРВА МНОГО ЩЕ СЕ ЧУДЯТ И ВАЙКАТ, И ЩЕ ГЛЕДАТ КАТО ПРЕБОЗАЛИ ТЕЛЕТА...
33
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе не знам кое какъв проект е, но едно със сигурност знам - че наш`та политическа *** пак изправи българския народ пред дилемата "секс или еб***не".
32
25
 
7
 
! Отговори
izgnannik преди 9 години
rusia-imperija na zloto