В САЩ се питат: "Турски поток" икономически проект ли е?

"Спирането на "Южен поток" от Москва учуди мнозина"
29 яну 2015 08:09, Елка Василева
72
В САЩ се питат: "Турски поток" икономически проект ли е?
Снимка: архив, Reuters

Решението на руската страна за строителството на "Турски поток" вместо "Южен поток" предизвиква въпроси у САЩ. Това заяви помощникът на министъра на енергетиката на САЩ по международните отношения Джонатан Елкайнд в научно-изследователския център "Удроу Уилсън" във Вашингтон, съобщи ТАСС.

Още по темата

По думите му "Южен поток" никога не е бил на първо място икономически проект". "Новата идея на руската страна за строителството на "Турски поток" все още предстои да се види. Но пред нас стои открит въпросът: ако проектът, който никога не е бил икономически на първо място, се заменя с нещо друго, представлява ли тази замяна икономическо действие или нещо друго стои на първо място. Какво точно, ние не знаем", заявил Елкайнд. Той отбелязал, че "прекратяването на проекта /"Южен  поток"/ от Москва учуди мнозина".

На 1 декември 2014 г. по време на визита в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че "в сегашните условия Русия няма да реализира проекта "Южен поток", но е готова да построи още една тръбопроводна система в Турция, в допълнение към "Син поток" и да създаде газов хъб на гръцко-турската граница. Както съобщи по-късно президентът на "Газпром" Алексей Милер, "Турски поток" "представлява единственият маршрут за бъдещите доставки на 63 милиарда кубически метра руски газ, доставян сега транзитно през Украйна", припомня агенцията.

По-рано вчера председателят на съвета на директорите на "Газпром" Виктор Зубков съобщи, че решението да се пусне руски газ, заобикаляйки Украйна, по "Турски поток" е било взето от висшето политическо ръководство. "Турски поток" ще гарантира напълно същия обем природен газ, който сега се транспортира през Украйна", допълни Зубков.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
38
 
! Отговори
Европеец преди 9 години
САЩ се били питали... Не си спомням някой европеец и руснак да коментира тръбите между САЩ и Канада, САЩ и мексико и т.н. Никой европеец не коментира официално шистовата индустрия на САЩ. Къде си вре гагата Обонго? Знам къде ги стяга чепика. Някои сенатори купиха, или ще купят тръбите на Украйна, но след 5-6 г. ще могат да ги ползват само да прекарват украински въздух. САЩ с тези изявления официално си признаха геополитическите интереси.
30
4
 
26
 
! Отговори
#$& преди 9 години
И в заключение:Ако беше успял благотворителният проект 'майдан' щяха да изгонят руснаците от базата им в Крим и тук чашата преля!
29
4
 
22
 
! Отговори
Фък Дем Ол преди 9 години
А ГМО проекта в Украйна какво е?
28
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зад "потока", южен, турски, друг винаги стои нещо друго. Но за това да питат американците, които придобиват преносната мрежа на Украйна, направо е смешно. Какво ли стои зад придобивките на янките?!
27
10
 
32
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Интересно , а какво се питат в Москва за България , американска пионка ли е или е колкония на САЩ?
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво не знаят пък тия?Целта на Южен поток беше да провали Набуко.Целта на Турски поток е да провали ***.Това е всичко! Иначе газ така или иначе си тече достатъчно и сега.
25
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турски поток ще има, когато цъфнат налъмите на Путин в руската баня...
24
2
 
20
 
! Отговори
а преди 9 години
Не ме интересува какво се питат в САЩ, а какво се питат в РБ ако Русия спре доставките на газ по тръбите през Украйна. Какво ще праим ние? Въпреки, че се досещам за отговора /ще се хванем за палците/ все пак трябва да има и някаква официална позиция за алтернативни доставки, нали?.
23
26
 
5
 
! Отговори
izgnannik преди 9 години
rusia ke padne
22
2
 
21
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Бе я си гледайте кравите !!
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Хъб ще има на турско-гръцката граница"===След победата на Сириза вече не можем да сме сигурни в това. Представете си, че Гърция спре да плаща по дълга и напусне ЕС и тогава няма да се подчинява на изискванията на 3-я енергиен пакет и Турски поток може да продължи през Гърция, Македония, Сърбия и т.н.
20
3
 
33
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Да допълня само, че Джо Байдън набута сина си в борда на най-голямата украинска компания за добиване и проучване на нефт и газ, точно така.. И за шистов газ също щяха да дупчат, но нещо забравиха за интересите на Русия там..
19
2
 
37
 
! Отговори
Някъв от България преди 9 години
Войните на САЩ по света икономически проект ли са?
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До izgnannik--освен изгнанник,си и ***.
17
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американчета , войната в Украйна , икономическа ли ви е ?Ще увиснете на празни тръби ! И политическа ... Където минете все базички .. престрелки .
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То си тяхна работа да се питат. Безспорно ще си направят анализа. Нещо като игра на шах е. И в Русия и в САЩ си анализират всеки ход под лупа на противника. Не виждам нищо странно.
15
16
 
2
 
! Отговори
izgnannik преди 9 години
napusnah bg 89-ta.omrazata kam rusija e velika dobrodetel.
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ,напълно иконимически . Хъб ще има на турско-гръцката граница , и се оправяйте , да си изграждате тръбите !Ще снабдяваме с таковА количество газ, каквото през Украйна , а украинските доставки ще спрем !
13
0
 
16
 
! Отговори
Б.Дом преди 9 години
Ку-ку...ку-ку...
12
1
 
31
 
! Отговори
#$& преди 9 години
САЩ имаха други планове т. е. Да усвоят участъка на газопреносната съатема, който преминава през Украйна и ЮП много им пречеше, защото кървавата им 'инвестиция' ставаше безполезна.. А, ние, украинците и всички останали сме просто средства..