"Шпигел": Берлин обмисля нов спасителен пакет за Атина

Засега обаче от Атина идват противоречиви сигнали
Обновена: 31 яну 2015 17:48 | 31 яну 2015 14:07, Бойчо Попов
134
"Шпигел":  Берлин обмисля нов спасителен пакет за Атина
Снимка: архив, Reuters

Правителството на Германия ще се съгласи на Гърция да бъде предоставена и при управлението на премиера Алексис Ципрас нова спасителна програма в рамките на спасителния фонд на еврозоната. Това пише обичайно добре информираното германско списание „Шпигел“. Новият спасителен план трябва да бъде с обем до 20 млрд. евро, посочва изданието, цитирайки източници от правителството.

Говорителят на Министерството на финансите Мартин Йегер обаче отрече информацията. „Няма планове за нова програма". По думите му първо настоящата програма трябва да бъде завършена, а и от спекулации за конкретни суми няма никакъв смисъл, каза Йегер, цитиран от ДПА.

Преди няколко седмици експертите все още са очаквали, че страната ще има нужда от „само“ около 10 млрд. евро, пише „Шпигел“. Междувременно обаче приходите от данъци спадат, приватизацията се стопира. Изискването за нова помощ  обаче ще е Ципрас да се съгласи на изискванията за реформи и надзор от страна на донорите - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, пише списанието.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц бе в Атина още в четвъртък. Той отхвърли искането на страната за допълнително намаляване на дълга, но се застъпва за нови кредитни линии.

"За ново подстригване на дълга в момента няма да има мнозинство в Европа", каза Шулц пред „Шпигел“. Той обаче се застъпва за разсрочването на дълговете към Европейския спасителен фонд. „В момента последното погасяване трябва да се състои през 2057 г. Едно разтягане на този срок с десет години не е кой знае колко съществена разлика. По-важното е обаче, че Гърция ще бъде в състояние да изплати всичко, което дължи".

Засега обаче от Атина идват противоречиви сигнали. В петък при среща на Йерун Диселблум - ръководителя на Еврогрупата, неформалната организация на финансовите министри от еврозоната, и новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис се стигна до срив в отношенията на Гърция и Тройката.

„Нашата страна отказва да сътрудничи с Тройката", заяви Варуфакис. Атина няма да иска разширяване на изтичащата през февруари програма за помощ. Страната иска да поддържа диалог с ЕС - но не с "нестабилната Комисия (на делегацията) на Тройката".

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като им спре Меркел субсидийте, ще си лижат шишарките за сол.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото пожелаваш на българите, да ти го върне Бог лично на тебе!
50
2
 
1
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
A tam deto mine rusnak nishto nemoi se zavudi! Aii siktir
49
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вън Гърция от ЕС!
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Там където мине грък, за еврея нищо не остава.руска поговорка
47
0
 
0
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Matrialee, kat gledam kvi gi brushtolevish, mi e qsno, che oshte ne si razbral kak te grabqt...matrialee..Moe li da ste tolko prosti be?Pa edin sredno statisticheski indiec e po-inteligenten ot vas be pleme!
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От гърците хора няма да стане, дай им евракис за узакис и сиртакис и не ги търси за работакис. Да бачкат булгаракис и албанакис.
45
2
 
5
 
! Отговори
ставри преди 9 години
Гърция влезе с измама в ЕС,издърпа доста заеми и когато дойде време да ги връща-взе да се измята.Докато не им се налагаше да си връщат заемите-всичко беше наред.
44
0
 
4
 
! Отговори
банкерь преди 9 години
"Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц бе в Атина още в четвъртък. Той отхвърли искането на страната за допълнително намаляване на дълга, но се застъпва за нови кредитни линии."Имах си аз да не натиска за отпускането на нови кредити, с подходяща лихва разбира се.
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По отношение на гърците--долно е да обвиняваш други за собствената ни неспособност да се държим като нация. Трънчаните имат една колосална поговорка: На лош к-р и вуната му пречи! Гърците са нация! Сърбите и руснаците също.Но ние нямаме тези качества. Ние сме марионетки. Да не ти споменавам отново колко господари сме сменили и за колко време.Всички знаят на кого се кланяме сега. Докато гърци и сърби са се противопоставяли на агресорите, българите са трупали състояния като са слугували на Хитлер. По същия начин много българи викаха ура, когато новите фашисти засипваха Сърбия с уран. Срам ме е о
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС го създадоxа големите акули за да се xранят с древните цаци като нас. И сега ще се изпотрошат да им измислят "спасителни пакети" да не ги изтърват, не че много са се загрижили за Гърция.
41
0
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
До 50С тези пари купиха апартаменти в Бургас или София, а останалите пари изядоха и изпиха. Броените пари бързо свършват. Някои тарикати направиха хотелчета - повечето от тях фалираха.--Да мамините синчета на фалираха, но не пенсионерите повтарям ти!
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДИВИ БАБАЙТИ ОТ ПАМИР, НЯМА ДА СТАНЕ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ОТ ВАС, ИДИОТО СЕ РАЖДАТЕ, КАТО *** УМИРАТЕ!
39
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мързеливите Гърци имат 23 милиона туристи, а като минеш границата Гърция грее като слънце, чисто, подредено, бяло, докато при нас навсякъде цари разрухата, мизерията, дупките , простотията!
38
2
 
6
 
! Отговори
до 49 преди 9 години
По крайбрежието има пенсионери гърци с много пари!След като продадоха земи само с лихвите си докарват по нЕколко пенсии отгоре!--С тези пари купиха апартаменти в Бургас или София, а останалите пари изядоха и изпиха. Броените пари бързо свършват. Някои тарикати направиха хотелчета - повечето от тях фалираха.
37
1
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Не се излагай!По крайбрежието има пенсионери гърци с много пари!След като продадоха земи само с лихвите си докарват по нЕколко пенсии отгоре!
36
1
 
6
 
! Отговори
#$& преди 9 години
В момента последното погасяване трябва да се състои през 2057 г..ВаруФАКИС : Нашата страна отказва да сътрудничи с тройката.. Точно нататък отиваме и ние!
35
6
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 9 години
"и си търсят интереса и не им пука"Е това хубаво ли е? Да се държиш в ЕС като слон в стъкларница? Да набиеш брат си, за да наложиш волята си в семейството? ЕС е създаден на базата на разбирателството и европейските ценности от Френската революция, не на базата на Ганьовските ценности от Делиормана!
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Извода след като прочетох коментарите е че сме ***, *** и дълбоко комплексиран народ и за това сме бедни, мизерни и последната дупка на кавала в Европа!
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяко ново евро дадено на заем на гърците е още един гвоздей в ковчега на Гърция!