"Шпигел": Берлин обмисля нов спасителен пакет за Атина

Засега обаче от Атина идват противоречиви сигнали
Обновена: 31 яну 2015 17:48 | 31 яну 2015 14:07, Бойчо Попов
134
"Шпигел":  Берлин обмисля нов спасителен пакет за Атина
Снимка: архив, Reuters

Правителството на Германия ще се съгласи на Гърция да бъде предоставена и при управлението на премиера Алексис Ципрас нова спасителна програма в рамките на спасителния фонд на еврозоната. Това пише обичайно добре информираното германско списание „Шпигел“. Новият спасителен план трябва да бъде с обем до 20 млрд. евро, посочва изданието, цитирайки източници от правителството.

Говорителят на Министерството на финансите Мартин Йегер обаче отрече информацията. „Няма планове за нова програма". По думите му първо настоящата програма трябва да бъде завършена, а и от спекулации за конкретни суми няма никакъв смисъл, каза Йегер, цитиран от ДПА.

Преди няколко седмици експертите все още са очаквали, че страната ще има нужда от „само“ около 10 млрд. евро, пише „Шпигел“. Междувременно обаче приходите от данъци спадат, приватизацията се стопира. Изискването за нова помощ  обаче ще е Ципрас да се съгласи на изискванията за реформи и надзор от страна на донорите - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, пише списанието.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц бе в Атина още в четвъртък. Той отхвърли искането на страната за допълнително намаляване на дълга, но се застъпва за нови кредитни линии.

"За ново подстригване на дълга в момента няма да има мнозинство в Европа", каза Шулц пред „Шпигел“. Той обаче се застъпва за разсрочването на дълговете към Европейския спасителен фонд. „В момента последното погасяване трябва да се състои през 2057 г. Едно разтягане на този срок с десет години не е кой знае колко съществена разлика. По-важното е обаче, че Гърция ще бъде в състояние да изплати всичко, което дължи".

Засега обаче от Атина идват противоречиви сигнали. В петък при среща на Йерун Диселблум - ръководителя на Еврогрупата, неформалната организация на финансовите министри от еврозоната, и новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис се стигна до срив в отношенията на Гърция и Тройката.

„Нашата страна отказва да сътрудничи с Тройката", заяви Варуфакис. Атина няма да иска разширяване на изтичащата през февруари програма за помощ. Страната иска да поддържа диалог с ЕС - но не с "нестабилната Комисия (на делегацията) на Тройката".

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
6
 
7
 
! Отговори
Вива Елада! преди 9 години
НАЦИОНАЛЕН ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ. Световни биткии военни походи, Храбрите 300. Битката при Термопилите през 480 г. пр. н. е.. Даниел Иванов: Стрелите ни ще засенчат Слънцето. Толкова по-добре. Ще се бием на сянка! "Персите преминали Термопилите. Там обаче свободолюбивият дух на гърците и любовта им към родината написали най-величавата епопея на Гърция." Древногръцкия поет Симонид гласи: Странниче, *** и разкажи на лакедемонците, че верни на техните завети, ний тук сложихме кости.
71
10
 
10
 
! Отговори
Хитър грък преди 9 години
Много хубави български момицета в Гърция, заработва яко.
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците Погребиха Македония, ако не сте разбрали още! Скоро ще има и панахида!
69
8
 
22
 
! Отговори
Тихо, тихо, тихо, преди 9 години
да не събудум българите!...Нов демократичен вятър вее в Европа!Събуждайте сеееееее!Днес лявата партия "Подемос" събра на митинг в Мадрид няколко хиляди души.
68
4
 
23
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
С един намек за залитане към Русия гърците яко изпотиха Брюксел и Берлин!Веднага омекнаха!Това е то-старата Магнаурска школа,хитрост и коварство.Евала на гърците-те са всичко онова,което ние не сме!Едно футболно сравнение-гърците с всякакви номера се задържат в "А" група,а ние колкото и да се мъчим не можем да излезем от селските дивизии на Европата!
67
2
 
13
 
! Отговори
До всички икономисти преди 9 години
продължениеоскъдни цени експлоатацията на находищата на природни богатства." Може с основание да се твърди,че Гърция има едни от най-големите запаси на суровини в Европа.Потенциала за приходи от природен газ и петрол само в района,южно от о-в Крит могат да достигнат за няколко години от порядъка на 427милиарда евро. ... Заемите,които се даваха на Гърция бяха с огромна лихва,само от лихвите Германия спечели 80милиарда от Гърция от началото на кризата.Нааливане на пари в един варел без дъно.
66
3
 
17
 
! Отговори
До всички икономисти преди 9 години
писали коментари по-долу!Аз не съм икономист,но малка извадка от книгата"Showdown"на герм.икономист и експерт по финансови пазари Дирк Мюлер,известен като Mr.Dax,който изразява мнение,че кризата в ЕС е създадена изкуствено от САЩ,за да спрат повишаването на еврото спрямо доларът."Ролята на МВФ е да доведе до срив гръцката икономика,за да обвинят гръц.правителство,че не изпълнява програмата за стабилизиране на икономиката и да го принуди да предаде на мултинац.компании на
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до2057 европа ще стане халифат от африканци и други и няма да има нужда да връща дълга затова че наи добре да се анолира
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще им санират безплатно панелките.Ама ще трябва да почакат.// Да не са баламурници като нас.//
63
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия гадняри от Запада не могат да спят вече цяла седмица откак СИРИЗА спечели. Те са свикнали да им мълчим, да се съгласяваме с всичко, което ни наредят. А ако някой западен посланик се оплаче от нас, нашите политици ги втриса. Гърците си имат достойнство и го показват. Едно е да викаш: аx, те са мързеливи, те са грозни.
62
1
 
0
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Sluchaino da vijdate kak upravnicite rabotqt za horata, a ne sreshtu tqh?Znaete li zashto e taka, zashtoto horata sa regulator na upravnicite, te im durjat smetka. A vie..vie ste bezotgovorni, togava zakakvo revete - za sobstvenata si bezotgovotnost?
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елементарно е. Те направиха завой към Русия точно за да изнудват ЕС и да му извиват ръцете за още пари. Ако не го разбират от ЕС, то значи нищо не разбират.
60
1
 
4
 
! Отговори
до банкеръ 57 преди 9 години
"Имах си аз да не натиска за отпускането на нови кредити, с подходяща лихва разбира се."Глупости, лихвите са им направо нулеви в момента, и сроковете им удължиха до безкрай, но те искат и последното, което могат да получат - пълно опрощение! Въпросът е какво дават срещу това и как може подобно нещо да бъде справедливо!? И какви ще са последиците при други такива случаи...
59
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен, че са грозни са и много миризливи! А колко са мързеливи- аууууууу!
58
1
 
5
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Aiide, pochna se. Ma bili grozni, ma bili edi kakvi si, hahahanhaAma ne sa gladnii, iurode..
57
1
 
5
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Mai mai nqkoi zavijda na gurcite, hahahahaha
56
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гръкините са толкова грозни, че нямат конкуренция в световен мащаб!
55
0
 
2
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Ne e istina kak moje da hulite tolkoz drugite, a da ne poglednete vaz si. Ai sravnete edna selska grucka kushta s edna ot vashte...Matrialee
54
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То Гърция е вече германска собственост.
53
4
 
1
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Dokato se karate kato babi prez selska ograda, mladichkite vi hubavki dushteri vurvqt kum tursko arabsko snoshenie. Vie ste glupaci!