Днес в Минск може да се реши съдбата на Донбас

Има само два изхода: мир или война, пише руско издание
11 фев 2015 09:16,
121
Днес в Минск може да се реши съдбата на Донбас
Снимка: Reuters, архив

Тази вечер в Минск може да бъде решена съдбата на Донбас, пише "Независимая газета" по повод насрочените преговори между ръководителите на Германия, Русия, Франция и Украйна за уреждане на кризата в размирния украински регион.

"Ако срещата между Путин, Порошенко, Меркел и Оланд не се провали в последния момент, лидерите от "нормандската четворка" (. . .) ще представят ефективен план за уреждане. Иначе военният сценарий ще достигне ново равнище", обобщава вестникът. Той представя "позицията на Киев, съгласувана през последните дни със западните лидери" и описана от украинския президент Петро Порошенко в разговор по телефона с полския му колега Бронислав Коморовски.

Порошенко заяви, че е необходимо незабавно спиране на огъня, изтегляне на тежката техника от разделителната линия между киевските и сепаратистките сили и изтегляне на чуждестранните войски от Донбас. Киев има предвид руските войски без отличителни знаци, чието присъствие в Донбас Москва категорично отрича. Освен това, за начало екипът на Порошенко настоява да бъдат освободени всички пленници. Украинската власт държи освен това да бъде взета под контрол украинско-руската граница - под егидата на ОССЕ. Киев подразбира да спрат доставките на оръжия и техника от руска територия в Донбас и да се премахне възможността през тази граница да минават доброволци. След това украинската власт смята да организира в Донбас местни избори според украинските закони и под контрола на международни наблюдатели.

"Пътищата са само два: мир или война. По кой от тях ще се развият нещата, зависи от това какво ще донесе в Минск президентът на Русия - те или ще престанат да подкрепят (сепаратистките, б. р.) Луганска и Донецка народни републики, или ще вземат решение да стигнат докрай", коментира украинският експерт Володимир Горбач. Според него "екипът на Порошенко няма да се откаже от искането Крим да бъде върнат на Украйна и руските войски - изтеглени от Донбас. Но точно това е проблемът, че руската страна все още не признава нито незаконността на анексията на Крим, нито своето участие в конфликта".

Източник на "Независимая газета" от Киев заявява, че украинската делегация в Минск няма да взема никакви "извънредни решения - капитулация, отказ от суверенитета, от независимостта, отстъпване на територии. Няма да има нищо подобно" - Украйна може да направи отстъпки само по тактически въпроси, добавя той.

Според говорителя на външното министерство в Киев Евген Перебийнис, "Западът все още се надява на някакво конструктивно решение. Готви се обаче и за лошия сценарий". По думите на украински аналитици, лошият сценарий означава провал или анулиране на днешната среща в Минск. Което би предизвикало очаквано влошаване на ситуацията в Донбас и вероятно разрастване на конфликта, допълва "Независимая газета".

Вчера в Берлин разговаряха заместник-външни министри на страните от "нормандската четворка". Междувременно в Минск пристигнаха двама членове на контактната група за Украйна, а според източник, близък до Кремъл, и Владислав Сурков - помощник на руския държавен глава. По думите на друг източник от руската президентска администрация обаче вчера вечерта все още не е било решено Владимир Путин да отпътува за Минск, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си. Резултатите от берлинската среща не бяха огласени, посочва всекидневникът.

По думите на човек, близък до сепаратисткото ръководство, спорни остават и въпросите за линията на допир между войските, и за контрола по границата с Русия, и за вдигане на икономическата блокада. Но всички споделят мнението, че на първо място трябва огънят да бъде спрян, констатира "Ведомости".

Основна роля в днешните преговори ще играят Русия и европейските участници, смята московският наблюдател Константин Костин. Според него не бива да се очакват конкретни решения, каквито се разработват дълго време, но при известни условия "има шанс най-накрая да влязат в сила" миналогодишните мирни споразумения от Минск.

В навечерието на срещата бяха засилени бойните действия в размирната Източна Украйна, отбелязват изданията. Според цитиран във "Ведомости" източник, близък до президентската администрация в Киев, "става дума за игра с оглед провал на преговорите, но ще издържат нервите и на украинците, и на европейците". Москва използва военен натиск, за да направи Киев по-сговорчив, и Русия явно не се страхува от нови санкции, добавя той.

Дори ако днес в Минск бъде договорено спиране на огъня, това ще е трудно за преговарящите страни, казва пред "Новие известия" украинският коментатор Вадим Карасьов. "Няма как да се върнат ей тъй към предишните договорености от Минск, защото ситуацията вече е различна и броят на жертвите - по-голям. Значи са необходими нови условия и най-вече някакви гаранции за неподновяване на бойните действия. Ако няма такива гаранции, мирното споразумение тъй ще си остане само на хартия", предупреждава аналитикът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
я от северозападо преди 9 години
До кратко и яснои ти си *** като този дето е коментирал. кой ще върне крим бе?:)))
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НИЩО НЯМА ДА СЕ РЕШИКолкото и да те обиди човек ,ще ти е малко,за това ще ти говоря без имена местоимения .-Ти ненормален ли си бе ? Какви,агресори?Какви убийци?Какви комунизъм те гони бе?... Ти въобще бил ли си В Крим,Донецк,Луганск и където и да е от изброените?Ако не си аз съм бил не мога да кажа че съм Русофил а съм обикновен човек и не взимам ничия страна,но преди месец се върнах от там и съм видял с очите си какво е ! Въобще имаш ли представа какво правят Украйнците?
84
5
 
3
 
! Отговори
НИЩО НЯМА ДА СЕ РЕШИ преди 9 години
ТРЯБВА ДА СЕ ВОЮВА С РУСКИТЕ АГРЕСОРИ И УБИЙЦИ!СВОБОДАТА ---ИСКА ЖЕРТВИ И КРЪВ!НЯМА "ПОДАРЕНА СВОБОДА" --ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ ....!ТОВА Е САМО --ДРУГОТО ИМЕ НА--- "КОМУНИСТИЧЕСКОТО РУСКО РОБСТВОТО" И "ПЪЛНОТО ЗАКРЕПОСТЯВАНЕ".. КЪМ РУСИЯ!САМО С МЪКИ КРЪВ--СЕ СТАВА "СВОБОДЕН"----А ,НЕ "РОБ НА ТРУДА" ЗА ЕДИНИЯ ХЛЯБ!ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА УКРАЙНА!
83
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 9 години
Тия *** украинци с покрепата на САЩ ще докарат световна война, която не е нужна на никой, освен на Америка да си пласира застоялите оръжия. Страшно е как Светът се управлява от лични интереси и не им дреме за простия народ. Тоя нарастващ като снежна топка национализъм не е на добро!
82
0
 
0
 
! Отговори
Колева преди 9 години
До Анонимен Залогът е толкова голям, че само Бог може да отсъди и да застане на правилната страна, но трябва да го повикат. А това за горделивците е много много трудно.
81
0
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Украинските власти са задържали жител на Краматорск (руснак), който насочвал артил. стрелба на руснаците. Да припомним, че в града загинаха граждани- предимно руснаци от неточната стрелба на сепаратистите които се целеха в щаба на украинците, намиращ се на летището. Сценарий за филм на Гай Ричи. Човека им е спасил живота, а те го арестуват.
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До BulgataniА убитите от руска артилерия в Мариупол и Краматорск? Те какво?
79
1
 
1
 
! Отговори
щабов преди 9 години
Всичко е така "добре"планирано години назад и изработено,че обикновенните граждани във случая руските граждани са жертви на глобалната "политика".Според мен всичко се е знаело от разузнавателните служби и сега всеки се прави на ни лук ял ни лук мирисал.Никой не е победил Русия,но защо това се забравя,защото военните комплекси трябва да работят и да имат работа за сметка на кръвта на обикновенните хора.Това е демонкрацията,едни живеят богато за сметка на живота на другите /РЕГИОНАЛНИТЕ ВОЙНИ/УВИ.
78
1
 
6
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
Малко момче Ваня е бил убит в Донбас. В последния момент от живота си каза той: "Аз ще кажа на Бога за това, което се случва тук".
77
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато путин печели, РУСКИЯ НАРОД губи
76
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разцепването на Украйна ще доведе до нацепването на Русия - това е толкова логично, че само нашите рубладжии не го проумяват
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе така или иначе Путин печели ....ЕС и США разбраха че не става нищо стези санкций и този петрол ...това не вие 1980-та...А укрите ще теглят тегло !
74
0
 
1
 
! Отговори
Rado преди 9 години
Няма да се учудя, ако всичко тръгне на война ... пък и едва ли американците ще останат на страна, просто това е не възможно ! Все пак там са главно техни интереси и руското население едва ли ще остави да бъде командвано ....
73
0
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Украйна явно отива към разделяне. По-добре да го договорят сега (някаква форма на федеративна държава) отколкото това да стане след месеци сражения, след много повече жертви, и когато вече няма да има друг изход. Ако сърбите се бяха съгласили на това навреме когато беше конфликта в Косово, сега там нямаше да има отделна държава.
72
0
 
0
 
! Отговори
до от разговора преди 9 години
Ти сам разбра ли какво написа?
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 93Агресора е във Вашингтон и Брюксел....ако не си рабрал ...Майдана беше един преврат направен от Америка и Европа....а сега не искат да пуснат кокала ...Украинския парламент и правителство са на конци ....ако не се съгласят с Руссия ...до един месец ще фалират държавата !
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля че мирът в Донбас не зависи от тази четворка. Те се опитват да намаляват напрежението, но за съжаление не успяват. Мирът зависи от тези, при които отиват парите от използваните оръжия.И тук е като в ИД. Говорят за унищожението й, но купуват евтиният й петрол и й продават оръжие.
69
15
 
1
 
! Отговори
От разговора: преди 9 години
Порошенко към Путин: Путин малай, почему ти очень алчной за чуждой териториии и так безсърдечнай към смерти тъйсячи невиннъй людем! А наканец тъй хочеш несколька килотонов по голой галавой, а?!
68
1
 
8
 
! Отговори
добре бе,Мария преди 9 години
като даваш източници,дай малко и от Германия,ФранцияРусия.Не само украинската гледна точка.Ние да преценим.
67
1
 
12
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Пак сте изостанали!:))))))))) Порошенко е съгласен на АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, с изключение на независимост!!!!!!!!! .............А вие сте изписали 15 условия:)))))))))))) Обкръжени са 6-9 хиляди фашонги!!!!!