Меркел с надежда: Дано Русия не е взела на прицел Молдова

Тази страна е наш близък партньор, отбеляза германският канцлер
26 фев 2015 21:35, Красимир Ангелов
138
Меркел с надежда: Дано Русия не е взела на прицел Молдова
Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че Русия няма да опита да приложи към Молдова същата стратегия, която използва в Украйна. Канцлерът изрази и подкрепа за усилията на Молдова да изгради по-здрави връзки с Европа, предаде Ройтерс.

Запитана на пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис в Берлин, дали според нея има опасност източната съседка на Румъния да е в полезрението на Москва, Меркел каза: "Надяваме се, че не".

Германия и членуваща в ЕС Румъния се чувстват много тясно свързани политически с Молдова и ще подкрепят новото проевропейско правителство на премиера Кирил Габурич, продължи тя.

Молдова е една от най-бедните страни в Европа. Тя е вклинена между Украйна и Румъния и ратифицира политическо и търговско споразумение с ЕС, загърбвайки бъдеще в оглавен от Русия митнически съюз, припомня Ройтерс.

"Множество малки стъпки показват, че Молдова е наш близък партньор", отбеляза Меркел, цитирайки усилията на ЕС да компенсира влиянието върху молдовската икономика на въведената от Русия забрана за внос на вино и хранителни стоки от Молдова заради преговорите й с ЕС.

Според румънския президент, който е на посещение в Берлин, за момента няма индикации, че Москва може да се намеси вМолдова.

Меркел и Йоханис отбелязаха по време на срещата си, че кризата в Украйна е насочила вниманието върху положението в Приднестровието - район с отцепнически настроения в Молдова, със силни връзки с Русия.

Британският премиер Дейвид Камерън каза тази седмица, че Русия може да се опита да дестабилизира и други страни в Източна Европа, ако не бъде санкционирана за действията си в Украйна. "Следваща ще бъде Молдова или някоя от балтийските държави", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
24
 
! Отговори
Тесни ... преди 9 години
... приятелски отношения м/у Германия и Молдова!? С визи!?
63
19
 
15
 
! Отговори
скраб преди 9 години
До ЧугунитеСкоро у нас в БГ идва шефа на ФБР,колкото и да ривете нямате шансове ,плете се плет дебелс/у зелени човечета и буйни *** от две три агитки.Тролете си спокойно ,пускайте в сайтаБулави и Тополи на където душа ви сака,но забравете за Евразийския съюз БГ е твърдо в ЕС иНАТО и те така ,нема мърдане !
62
7
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
Меркел ако не знае голяма част от руските ракети от време оно са взели на прицел доста градове в Германия
61
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 9 години
Не сте приемайте Путина. Приемайте сте руснаци))
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен номер 39'Русия си е бананова република с едно безлично диктаторче начело.'Горе цитираният коментар странно как е събрал 421 харесвания и 21 нехаресвания... тука започват да пипат като в дневник хахах
59
3
 
12
 
! Отговори
муспи преди 9 години
И всичките усилия да се разпадне Русия се правят без участието на евреите?! Колко толерантно, колко хитро! Става въпрос само за правата на украинския народ, на молдовския... А и руския народ си има права, ще му дойде времето.
58
6
 
3
 
! Отговори
во! преди 9 години
И Хората в Приднестровието обичат политиката на *** и затова населението се намалявам там.
57
4
 
14
 
! Отговори
Следва ... преди 9 години
Да се готвят балтийските джуджета ... ЕС и НАТО ще им помогнат с доставка на индустриални количества ... вазелин.
56
7
 
20
 
! Отговори
Футуролог преди 9 години
Ха дано, ама надали ...Путин ще си прави каквото си иска и в Молдова и в Приднестровието, а Меркел, Оланд, Камерън и Обама ще продължат да си *** в кочинките и да пълнят памперса.
55
0
 
3
 
! Отговори
чудно преди 9 години
Защо Румъния не иска възсъединяване с Молдова? Наистина не разбирам. За КНДР и ЮК аз зная, обаче тука, без да водят агресивната политика...
54
2
 
25
 
! Отговори
BaHKaTa преди 9 години
Разговарят Обама и Меркел. Обама казал на Меркел:- Виждаш ли тия 3 копчета като натисна първото Африка изчезва, второто Азия изчезва, третото Русия я няма.Меркел му казала:- Дядо ми имаше под леглото 3 гърнета, но като дойдоха Руснаците напълни гащите...
53
2
 
11
 
! Отговори
РУСОФИЛЪ преди 9 години
Фрау, геносен Меркел- бабичката от ГДР!
52
0
 
4
 
! Отговори
до василев преди 9 години
Вашите агенти беше подкупени от Антарктида. Защото са замразени.
51
1
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Ганди, ако искаш да прочетеш нещо донякъде стойностно, прочети свободната преса в България -вестник Строго Секретно!Е, въпреки че е с русофилски наклон, мисля, че все пак има какво да научиш!Мое мнение разбира се.
50
0
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Браво Ганди !Браво!Опитваш се да мислиш!Мисленето не е лесно, но си на прав път!ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЕВАЛА МЛАДЕЖ!
49
5
 
4
 
! Отговори
балистична ракета преди 9 години
Я колко ми харесва Ню Йорк! Брей че грее!Я ДА ПИЙНА ЕДНО УИСКИ В БАРА НА ПЕТО АВЕНЮ!
48
9
 
7
 
! Отговори
ща преди 9 години
Гледайте сами. Мариупол, Запорожие, Одеса, Николаев. Това, примерно, е 800 км. Не съм уверен, че Путин може да предприеме такъв скок като Хитлер. Тъй като финансовата криза е буйствува в Русия и армията не е подготвена. И Путин сега не искат вече това. Защото това е край не само на Украйна, но и на Русия.
47
2
 
19
 
! Отговори
дън сяо преди 9 години
какво да прави русия като нато сащ и сателитите му правят военни бази по границите и и са надали неистов вои че не позволява демократично да я колонизират като нас ах колко нагло недават да ги колонизират радваите се че лошият путин все още не ги е опекъл и препекъл
46
1
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
До ГАНДИГЕОПОЛИТИКАТА Е НАУКА МЛАДЕЖО, но разбирам, че не е за теб!Ако имаш желание да научиш за вечния конфликт между сушата и морето, напиши в търсачката едно име: ХАУСХОФЕР!
45
2
 
8
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Daaaaaaa.... lo6ata Rossiq...Ne i se per4ete, 4e da ne vi vzeme vas na pricel, tolerasti grozni!