ЕС очаква пълно разследване от руските власти за Немцов

Могерини и Шулц изразиха съболезнования за убийството
Обновена: 28 фев 2015 15:28 | 28 фев 2015 15:02, Веселина Йорданова
50
ЕС очаква пълно разследване от руските власти за Немцов
Снимка: архив, Ройтерс

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази дълбокото си възмущение и печал от жестокото убийство на руския опозиционер и бивш вицепремиер Борис Немцов и призова руските власти да извършат щателно, бързо и прозрачно разследване, предаде Франс прес.

Още по темата
"Опозиционерът беше убит точно преди протеста срещу последиците от икономическа криза и конфликта в Украйна, който организираше за 1 март", посочи в комюнике Могерини. "Той беше пламенен защитник на една модерна, благоденстваща и демократична, отворена към света Руска федерация", каза тя, почитайки паметта му.

Европейският съюз очаква от руските власти пълно, експедитивно и прозрачно разследване, за да бъдат изправени виновните бързо пред правосъдието, допълни Могерини.

"Европарламентът се надява на щателно и независимо разследване на убийството на Немцов", заяви председателят на ЕП Мартин Шулц, цитиран от ТАСС. "Потресен съм от случилото се", каза той.

Британският премиер Дейвид Камерън нарече убийството на руския политик Борис Немцов "бездушно"; разследването трябва според него да е бързо и прозрачно. Това се казва в разпространено днес изявление на министър-председателя, предаде ТАСС.

Камерън посочва, че е бил "шокиран от бездушното убийство" на руския политик, когото нарича мъжествен и твърд в своите убеждения. Той изтъква, че престъплението трябва да бъде "разследвано бързо и прозрачно, а от виновниците да се потърси отговорност". "Борис Немцов е мъртъв, но ценностите, отстоявани от него, не ще умрат никога", убеден е британският премиер.

"Мъжеството, с което живя Немцов, е в пълен контраст с онази страхливост, с която бе убит", добавя Камерън, поднасяйки съболезнования на семейството и приятелите на покойния.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд призова виновните за убийството на Немцов да бъдат наказани. "Искам да изкажа искрени съболезнования на семейството, приятелите му и на всички руснаци", отбеляза в комюнике Ягланд.

"Шокиран и потресен съм от убийството на известния руски политик. Това политическо убийство свидетелства за климата на ненавист и неприемане, създаващ се днес на много места в Европа, включително в Руската федерация", посочи Ягланд.

"Длъжни сме да обединим сили, за да сложим край на тази опасна тенденция. Призовавам руските власти да направят всичко възможно убийците на Борис Немцов да бъдат изправени пред закона", добави той.

Убийството на Немцов беше осъдено от много западни лидери, сред които президента на САЩ Барак Обама, френския държавен глава Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел. Финландският премиер Александър Стуб изрази надежда, че политическото ръководство и съдебна система в Русия ще направят всичко възможно за бързото и прозрачно разследване на убийството, посочва Асошиейтед прес.

Говорителят на руския президент нарече убийството на Немцов "стопроцентова провокация".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До NeoЕстествено, че не е Путин - как ще е той?! "МАЛКИ ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТА" са виновни! Сигурно са от Марс!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоз път нигера Обама прекрачи червената линия.
35
0
 
4
 
! Отговори
Синан преди 9 години
До-ГУРБЕЧИЯТА .....Какви руснаци в Германия я влез в час недоносче.Тези са от Казакстан немци .Живея в Германия от юни 1989 , разбрали черен работник и намали малко тона явно си много комлексиран.Анадинми !a selym alekum Bulgaristan .
34
0
 
1
 
! Отговори
OLE LE преди 9 години
OSHTE CHAKAME "PALNO I PROZRACHNO "RAZSLEDVANE ZA SNAIPERISTITE NA "MAIDANA" VECHE 1 GODINADERZAITE UNION pri tova EVROPEISKI/ A DALI E TAKA/
33
2
 
1
 
! Отговори
МАНИЯК преди 9 години
Тринидат и тобаго очакват пълно разследване от руските власти за немцов
32
1
 
13
 
! Отговори
"ес" преди 9 години
къде бяха тези да кажат как загинаха хиляди руски граждани,домове разрушени от войниците на "ДЕМОКРАЦИЯТА" в Украйна.Къде бяха тези и сега,когато нямат храна бездомните граждани,къде бяха за геноцида над толкова много хора.Нека да се изясни най напред,тогава,като имат доказателства ще говорим.Те имат предвид,както при нас в РОДНАТА БЪЛГАРИЯ,ВСИЧКО е ясно,как загинаха много хора по време на "ДЕМОКРАЦИЯТА"как станаха богати,как измряха старите,за да не получават пенсии и т.н.докато свят светува.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вах, тая могерини да беше се загрижила за хилядите старци и майки с деца, които ВСЕКИ БОЖИ ДЕН вече почти година хунтата убива в Донбас! Седнала да се кахъри за едно умряло куче на опозицията. Той от 15 години се занимава с "бизнес", кой знае какви ги е забъркал, сега Путин ще го изкарат виновет. Егати ***, или по-точно подли душици са това западните клошари!
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде, помията се поля! Ами че явно затова е извършено това убийство, за да може тия "демократи" да почнат пак да лаят! В укросомалията ги бият като маче от дирек, подписаха примирие с изгледи за понататъшна децентрализация и т.н и сега им трябваше само едно такова убийство за да се направят на силни. Че на кой му пука за Немцов, той беше вече последна дупка на кавала. Путин е от 15 години на власт, тоя *** от елцинското правителство ако му пречеше, отдавна да са му светили маслото.
29
1
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
А ние очакваме пълно разследване за сваления над Украйна малайзийски самолет, в който загинаха почгти 300 невинни граждани на различни държави.
28
1
 
14
 
! Отговори
комита преди 9 години
Запада в лицето на ЦРУ е готов да ликвидира дори най големия противник на Путин и се опита по този начин да разстрои по политическия живот в Русия. Това са до болка познати трикове. Така ликвидираха и Георги Марков и обвиниха Българските власти.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ние чакаме официалните резултати за сваления малайзийски самолет.Ама от"свтовната демократична общност"нещо млъкнаха по въпроса.Ще млъкнат и по този случай,когато истината излезе наяве.Но тоя път Путин не трябва повече да ги жали.
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А как върви разследването срещу председателя на ЕК Жанк-Клод Юнкер за данъчни измами в особено големи размери? От месеци нищо не се чува за него?
25
0
 
9
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Ще има да чакате.
24
1
 
15
 
! Отговори
гражданин преди 9 години
И Русия очакваше разследване на виктория нюланд за израза й "*** the EU" в разговор с посланика на сащ в Украйна джефри пият.
23
1
 
6
 
! Отговори
Спиндерман преди 9 години
Поскам салза за Немцов ЧаУ ЧаУ
22
3
 
16
 
! Отговори
BB преди 9 години
Отиде си най големият мошенник от времето на Елцин.ПРОДАДЕ НА БЕЗЦЕНИЦА ПРАВОТО НА РИБОЛОВ В ЯПОНСКО МОРЕ и куп други големи корупционни зделки.Независимо от това сега е най големият правозащитник и оглавява финансирана от щатите партия.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самото убийство прилича на копие на майданските провокации, когато наемници-снайперисти стреляха по полицаите и протестиращите, за да ескалират напрежението и да принудят Янукович, който вече се бе съгласил на предсрочни избори, да избяга, за да се осъществи преврат.
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американски сълзи за руски ***.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** Е БЪЛГАРСКИ ТУРЧИН ИЛИ ***
18
10
 
2
 
! Отговори
Ами сега ? преди 9 години
Интересно, какво отношение към тази загуба на Русия ще вземат пламенните радетели на русофилството у нас ?