Часове преди да бъде убит, Немцов критикува Путин в радиоинтервю

Работел върху доклад за руски войски в Украйна, според руски опозиционери
Обновена: 28 фев 2015 07:30 | 28 фев 2015 07:30, Веселина Йорданова
476
Часове преди да бъде убит, Немцов критикува Путин в радиоинтервю
Моосковчани положиха цветя на мястото на убийството. Снимка: Ройтерс

Само няколко часа преди смъртта си руският опозиционен политик Борис Немцов остро критикува президента Владимир Путин затова, че с "безумната си, агресивна и смъртоносна политика на война срещу Украйна" е въвлякъл Русия в криза, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
"Страната има нужда от политическа реформа", казва Немцов за радио "Ехото на Москва". "Когато властта е концентрирана в ръцете на един човек и този човек управлява вечно, това ще доведе до абсолютна катастрофа, абсолютна", изтъква той.

Немцов призовава руснаците, които са "за спиране на руската война с Украйна, за спиране на агресията на Путин, да дойдат на шествието "Пролет" в Марино", район на Москва, което беше насрочено на 1 март.

След като беше застрелян, руски опозиционери казаха, че Немцов е работел върху доклад за присъствието на руски войски в Украйна, предаде Ройтерс.

Организаторите на протестното шествие в неделя съобщиха, че го отменят заради смъртта на Немцов и ще организират проява, която нарекоха "траурно шествие". Тя не е свързана с погребението на политика.

Този месец в интервю за вестник "Собеседник" Немцов каза, че 86-годишната му майка се страхува, че Путин може да иска да го убие заради опозиционната му дейност. Запитан дали той самият се страхува, той отговаря: "Ако се страхувах, нямаше да ръководя опозиционна партия".

Убийството на политика Борис Немцов е стопроцентова провокация, подчерта Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, съобщи ТАСС. В интервю за англоезичната руска телевизия "Раша тудей" той каза, че още е рано да се правят каквито и да е изводи, но още сега може да се заяви, че това е стопроцентова провокация. Песков припомни думите на президента Владимир Путин, който каза, че това прилича на поръчково убийство, което "има всички признаци на провокация".

В интервю за радио Комерсант ФМ Песков каза, че вижда провокация в убийството - било то организирано, или не - защото Немцов е бил в опозиция на правителството, а опозицията е планирала свои мероприятия в близките дни. Песков спомена и "като цяло много емоционалната, наситена обстановка" във връзка със събитията в Украйна. Разбира се, това напълно може да изглежда като провокация, каза Песков.

Говорителят на президента каза също, че Немцов е имал "достатъчно тесни връзки с различни хора в Киев, често е пътувал дотам" и това не е тайна. Песков посочи, че в политически план Немцов не е представлявал никаква заплаха за Путин, чийто рейтинг е несравнимо по-висок от този на опозиционера.

Веднага след като полицията се изтегли от мястото, където малко преди полунощ бе застрелян Немцов, московчани започнаха да носят цветя на лобното му място, на моста близо до Кремъл, съобщиха информационните агенции.

Немцов е бил убит с четири изстрела в гърба, докато се е разхождал с позната, пристигнала от Украйна, която не е пострадала, съобщи говорителка на вътрешното министерство. Стреляно е от бяла кола, марката е известна, но не се съобщава. На мястото са намерени шест гилзи.

Според руската телевизия НТВ политикът е бил с 24-годишната киевска манекенка Анна Дурицкая. Имало е и други свидетели на покушението.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


476
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
0
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен---------------Немцов никога не е лаел срещу страната си жалък ***,Немцов беше един смел руски патриот,който виждаше как едно болно джудже КГБ-истко влачи Русия към пропасти направи всичко възможно да го спре !!!
251
0
 
0
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 9 години
Още една хипотеза за убийството на Немцов! Дойде време да се дигат санкциите! Бандеровците трябва да изтеглят тежките оръжия извън демилитаризираната линия! Русия може би никога не е била така сплотена, както сега! СБУ и всички секретни служби на САЩ са в една сграда в Киев! Немцов беше най-явен защитник на Украйна, ЕС и САЩ сред рускоговорящите! Дали истината за това убийство няма да е повече от прозаична! Не случайно непрекъснато се доказва, че Политиката е много *** работа!
250
1
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 9 години
До АнонименА къде ти е на теб висшата логика, *** - западняците да устроят убийство баш на пъпа на Москва - на крачки от Кремъл ?!! Как мислиш, дали биха си заложили цялата репутация, и биха ли рискували огромния международен скандал, ако това се разкрие ?!!! Писна ми от промитите ви путинофилски мозъци ! То бива простотия и демагогия, но това вашето прехвърля всякакви граници ! И само да те осведомя - аз никога не съм бил русофоб, но мразя мръсната агресивна политика на болшевиките !
249
0
 
1
 
! Отговори
Един преди 9 години
Това е Червената мафия - вари ги, печи ги, все са си долни комунисти-терористи, дори и да се облекат в агнешки кожи !
248
3
 
1
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"НЕ виждате ли агресивната политика на диктатора *** спрямо Украина"Ти не виждаш ли агресивната политика на НАТО спрямо Русия?
247
2
 
1
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Не сравнявай България с Русия, там е диктатура, еднолична власт."А тука какво е, бе? Демокрация ли?Последните избори бяха пълен фарс, и малките деца знаят, че бяха подправени.
246
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Не сравнявай България с Русия, там е диктатура, еднолична власт. Русия не е България.
245
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен И Тодор Живков имаше 99%, така е при всяка диктатура. Дай Боже по малко ***.
244
2
 
0
 
! Отговори
распутин преди 9 години
Немцов може да е разстрелян и по женска линия-бил е плейбой,има 4 деца от 3 жени,сега е бил с млада украинска манекенка.Всичко е възможно щом е бил повече люляч,отколкото опозиционер
243
0
 
2
 
! Отговори
пепи преди 9 години
рубладжии нагли родоотстъпници за вас Раша е над всичко .НЕ виждате ли агресивната политика на диктатора *** спрямо Украина .Те рашките имали интереси в Украйна. Питам ви рубладжии какви интереси имат рашистите в независима Украйна .Украинците не са им нито васали нито роби. А за разстрела на опозиционера Немцов е виновен агресора *** .Казах
242
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютна провокация. Путин има 86% подкрепа, а тоя бивш олигарх и пишман опозиционер, платен от Сатанинските Щати да лае срещу страната си и тези, които я пазят, никой за нищо го няма. И каква е логиката Путин да отстранява такъв "противник"?
241
2
 
10
 
! Отговори
бг преди 9 години
Удобен момент вината да бъде прехвърлена на Путин.
240
9
 
23
 
! Отговори
qw преди 9 години
Западната пропаганда на спира пред нищо! Всички знаем че Русия е силна с президента си. Затова се опитват да го злепоставят
239
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Соросидите стават все по отчаяни, в copy-paste.Нищо, те са свикнали, да им го подават, на минуси и на ганг-бенг.Добре, че поне им плащат.
238
16
 
11
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 9 години
Патриоти. Не слушайте западната пропаганда. Слушайте путиновата. Ясно е на всеки че немцов просто се е самозастрелял в гърба с четири куршума за да може да злепостави и провокира нашия любим вожд, другаря Путин.
237
25
 
14
 
! Отговори
UKRAINEC преди 9 години
Това убийство си е типично за психо-джуджетоТо така застреля 300 деца в Беслан,така остави 130 моряци от Курск да се задушат,така отрови 200 човека в Норд-Ост театъра,така свали полския самолет с цялото полско правителство,така застреля Политковская ит.н. и т. Пред очите на целия свят,нагло и безочливо-Демек вижте ме-аз съм джуджи от кремал-владетеля на света !!!
236
11
 
7
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Да не говорим, че Путин всеки ден го критикуват поне по 10 пъти. В Русия има повече свобода на словото даже отколкото в България!
235
6
 
19
 
! Отговори
МАНИЯК преди 9 години
Много удобно нали , вчера критикуваш днес те убиват ...много удобно . но за кой ...не и за путин ...всичко е поръчково за дестабилизация на държавата
234
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие нормални ли сте, защо му е на запада да го убива преди да е написал становището за руски воиски в Украина?! Ако беше провокация, нямаше ли да изчакат ден два и тогава?Наивници.
233
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин си вкара автогол.