Нарушила ли е Хилари Клинтън федералния закон?

Въпрос, който тормози американците преди президентския вот
21
Нарушила ли е Хилари Клинтън федералния закон?
Снимка: Reuters, архив

Нарушителка на федералния закон ли е Хилари Клинтън? Това е въпрос, който тормози американците в навечерието на президентския вот, пише френският в. "Фигаро".

Докато Клинтън поддържа все още съспенса около евентуалната си кандидатура за демократическата президентска номинация, преди два дни в. "Ню Йорк таймс" разкри, че когато е била държавен секретар през първия мандат на Барак Обама от 2009 г. до 2013 г., тя е използвала изцяло личната си електронна поща, за да изпраща свързани с работата си съобщения.

Освен това нейните асистенти не са предприели никакви мерки по онова време, за да защитят и архивират съобщенията от личната й електронна поща върху сървърите на Държавния департамент, както го налага федералният закон за архивите.

Кореспонденциите на държавните секретари трябва да бъдат съхранявани в архивите. Така те после могат да бъдат използвани и анализирани от историци, журналисти или членове на Конгреса.

Преди няколко месеца, за да се присъедини към новите усилия на Държавния департамент за архивиране на съобщенията съветници на Клинтън все пак са прегледали десетки имейли, идващи от личната й електронна поща и са прехвърлили около 50 000 страници на департамента.

Говорителят на Хилари Клинтън - Ник Мерил, заяви още преди два дни, че Клинтън винаги се е съобразявала с законите.

Анализатори обаче смятат разкритията на в. "Ню Йорк таймс" за обезпокояващи. Няколко въпроса се пораждат и те са свързани със сигурността на кореспонденцията на държавния секретар, предвид това, че несъмнено личният имейл на Клинтън е много по-малко обезопасен от служебните имейли на американската администрация.

Бивши служители на Клинтън разказват, че това, че тя е ползвала личен акаунт за служебна кореспонденция по онова време не е било тайна за никого. Сътрудници на Клинтън твърдят, че тя дори е използвала за целта обезопасен срещу кибератаки домейн на нейно име - clintonmail.com. Този домейн и имейлът на него тя използвала и да общува с приятели и семейството си.

Това обяснявало защо тя не е прехвърлила всички си имейли на архивите. Клинтън обаче избрала да използва личния си акаунт поради желание за по-голяма ефикасност, защото по онова време Държавният департамент нямало да й разреши да има няколко електронни пощи на личния й смартфон, твърдят сътрудници на Клинтън.

Сега критици на Клинтън спорят дали тя е нарушила действително федералните закони. Пред в. "Фигаро" Томас Блантън, директор на асоциацията Архиви на националната сигурност, пледираща за прозрачност на правителството Клинтън е нарушила закона, защото в началото на 90-те години принципът за архивиране на кореспонденцията на американските високопоставени представители бил всеобщо възприет.

Но от друга страна законовите разпоредби, които задължават служителите да използват само служебни имейли за служебната си кореспонденция, датират от август 2013 г., когато Клинтън вече не е била на поста си.

В действителност Джон Кери, който стана държавен секретар след Клинтън, е първият топ дипломат на САЩ, който използва единствено акаунта state.gouv за служебната си кореспонденция.

Така че дори и принципно Клинтън да е сгрешила, тя не е направила нищо незаконно, посочва Блантън. Той припомня, че тя дори е приела, без да бъде принуждавана, да сподели електронните си съобщения с Държавния департамент. В други случаи трябва правосъдието да се намеси, за да застави някои бивш служител да сътрудничи по този начин.

Най-големият проблем в цялата история е въпросът за сигурността, казва Блантън. Тоест как може Хилари Клинтън да е използвала личен акаунт за професионалните си задължения, когато всички знаят, че Обама използва криптирано и високо обезопасено срещу кибератаки Блекбъри, посочва Блантън.

Иначе по въпроса за архивирането на имейлите на държавните секретари в полемиката се намеси и потенциалният съперник на Клинтън на президентските избори - републиканецът Джеб Буш. Той заяви в Twitter, че прозрачността е от значение и че е направил обществено достояние хилядите съобщения, които е пратил, когато е бил губернатор на щата Флорида.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: САЩХилари Клинтън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
д-р Енчев преди 9 години
Да доиде да и оправя лицето малко Ботокс .....
14
0
 
2
 
! Отговори
ръф преди 9 години
До АнонименЧакай аз да ти обясня за *съспенса*, той значи идва от пенс /не ***, моля/ и иска да ни покаже, че за Българията и всички останали без US-а, се полага да въртят опашки, да четкат /по козината/ *** и репто-евреите и да чакат да им подхвърлят някой пенс /не *** моля/, за труда! Хеле, пенс със пенс се събира и става долар!А на Крюела-Клинтънова, направо да и подарим пура за един пенс /не ***, моля/, че да си активира одъртялото тамагочи, по примера на Мониката!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мале, какъв стрес. А представи си, че ги ръководят Бойко, Волен или Сокола.
12
1
 
3
 
! Отговори
Моника Люински преди 9 години
Да им имам проблемите!
11
1
 
3
 
! Отговори
Спеца преди 9 години
И с Хилари и без нея , а с друг кандидат , демократите падат от власт поради тъпата външна политика и загуба на стратегическите добри връзки с Русия и Китай !Но най - боли загубата на мястото на първа икономическа сила !Затова и без тая к..у..ч..ка , демократите ще загубят!
10
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен1. няма нова рентабилна ядрена електоцентрала освен ако централат не е предназначена за Сибир или Аляска /Канада - където не могат ефективно да рабоят ВЕИ. Задайте си въпроса Google, Yahoo, AMD, Apple и други защо по дяволите влагат МИЛИАРДИ $ във ВЕЙ проекти що не си купят някоя от плаващите ядрени енергостанции на Уестингхауз? Имат парите.2. централизираната разпределителна мрежа вече е оживелица. един трафопост/кабел да падне и няколко хиляди са без ток. Няма в случая алтернатива
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам за американските, но наруши българските закони като накара ББ да спре Белене. Методите не са ясни, но явно си я бива след като за 15 минути убеди ББ да спре мега проект в България. Не станахме 16 република на Русия, но сигурно вече сме 50 щат на САЩ. Тъй като е некадърна и стара нека ни посети Моника. Кобилкина сигурно е била на стаж при нея, повече такива кадърни кадри ни трябват.
8
1
 
13
 
! Отговори
Драматург преди 9 години
Каква драма, другарки и другари! Някой е изхабил поне половин час време, ресурс и т.н. за да ни информира за поредния световен американски проблем.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия пъ все под вола теле търсят.
6
3
 
11
 
! Отговори
Мислителя от Българи преди 9 години
Едно е да искаш второ е да можеш а трето и четвърто е да го направиш ... акъл от далечна България ! Тази краварска баба не можа да понесе че мъжа и изневери с по-млада от нея краварка вероятно и тя е *** и сега ще показваме желание ... ама можеш ли ??? Не става само с желание бабке !И всичките масони и извънземни няма да компенсират малоумието ти...
5
1
 
21
 
! Отговори
Фалшив герой в измис преди 9 години
Тази краварка я гласят за заместник на Обонго Банана . Сега показват на света как ще и дърпат конците сиреч казват - манипулируема е и ще я използваме ... нарушила закони демек гузна е и се чуства задължена ... жидов хумор :)
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"съспенса" авторката ако може да обясни на български тази дума моля
3
2
 
18
 
! Отговори
бг преди 9 години
Обецата май е шестоъгълна звезда.
2
1
 
17
 
! Отговори
бг преди 9 години
Хилари Клинтън не е нарушила закон,тя е ешкиназка еврейка.
1
3
 
23
 
! Отговори
АНТИЦИОНИСТ преди 9 години
Евреите нищо не нарушават!Тя просто го е заобиколила закона...