Експерти от Баку: Връщане към Набуко не е целесъобразно

Оценяват изявлението на Борисов като политическо, не икономическо
6 мар 2015 16:33, Елка Василева
50
Експерти от Баку: Връщане към Набуко не е целесъобразно
Снимка: архив, Reuters

Осъществяването на проекта за газопровод Набуко не е целесъобразно от икономическа гледна точка, тъй като Азербайджан няма проблеми с износа на газа си, а допълнителната ресурсна база вече е резервирана за други маршрути. Това посочват азербайджански експерти пред електронното издание "Кавказки възел".

"Страните от Източна Европа след изграждането на ценово изгодни интерконектори (съединителни тръбопроводи между газопроводните мрежи на отделните страни) от 2020 г. ще могат да получават азербайджански газ по Южния газов коридор - газопроводите ТАНАП (Трансанадолски газопровод - TANAP) и ТАП (Трансадриатически газопровод - TAP). При това количествата азербайджански газ за Европа ще бъдат много ограничени", посочва Илхам Шабан, ръководител на азербайджански център за петролни изследвания Caspian Barrel.

Няма никакъв смисъл, особено при сегашните ниски цени на въглеводородите, огромни средства да бъдат влагани в строителство на газопровода Набуко-Запад с дължина 1300 километра, посочва той.

Според експерта не е реално също така проектът Набуко да бъде възобновен с перспективата за осигуряване на газ от Туркменистан, Иран или Ирак.

Още по темата

Азербайджанският газ ще стигне едва за частично покриване на нуждите на страните от Югоизточна Европа, отбелязва той, допълвайки, че в близко бъдеще ключовият играч на газовия пазар ще остане Русия, въпреки че вероятно пазарният й дял постепенно ще намалее.

По думите му изявлението на българския премиер Бойко Борисов /за това, че България иска да размрази Набуко в частта му, засягаща нашата страна/, направено по-рано тази седмица, е по-скоро политическо, отколкото икономическо.

В момента няма източници за запълване на Набуко с необходимия газ, според Тогрула Джуварли, член на Азербайджанския национален обществен комитет за евроинтеграция.

Азербайджан има ангажименти за увеличаване на доставките по тръбопровода ТАП, който по същество спечели в конкуренцията с Набуко-Запад. Акционерите на ТАП са проектирали съоръжението така, че да има възможност за постепенно увеличаване на капацитета му. Азербайджанският газ едва ще стигне за напълване на ТАП. Други източници на газ за Набуко към момента и за идните 10-15 години просто няма, казва експертът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: НабукоАзербайджан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
След като се издъни слугувайки на чужди интереси Б. Борисов започна да фантазира - тук хъбчета, там газопровод... Откри газ в Черно Море, чакаме такъв и от Марс... Всички тези борисови излияния самo и само да баламосва и отклонява вниманието от собствения си образ на "куче на каишка" придърпвано ту от САЩ, ту от ЕС изпълняващо само техни команди. Всичко друго но не и политик защитаващ български интереси.
30
0
 
3
 
! Отговори
газпром преди 9 години
До Анонимен 32Добре, че има умници като теб да разкажат на експертите как стои въпроса с газа!България няма да пропадне с такива като теб!
29
1
 
6
 
! Отговори
Az преди 9 години
Ах, и тези ли ? Имайте милост към НЕГО, той толкова се старае .... в лъжите си.
28
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-рентабилният гагопровод на руски газ е този, който минава през Украйна. Всички други руски "патоци" родени в мъртва утроба от КГБ злоба са икономически нецелесъобразни.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВИНЕТУ ЗНАЕ ВСИЧКО
26
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко това са брътвежи на прокремълски "експерти". И вчера имаше такива мнения в някакъв гръцки *** - "Етнос". Истината е, че руснаците остават без пари, заради което са вдигнали ограниченията за износ и цената на газа франко Баумгартен, Австрия е паднала до $250. Благодарение на мъдрите решения на Р.Овч и Ко, ние я плащаме по $480. Газта ще си продължава да тече по украинските тръби, цената ще падне и няма да има нужда от никакви други потоци.
25
0
 
23
 
! Отговори
Не е Боко преди 9 години
..."Осъществяването на проекта за газопровод Набуко не е целесъобразно"... Това е казано на език, ползван от възпитани хора. А казано по Боковски, изявленията (излиянията, изхвърлянията) Борисови винаги са пълен идиотизъм! Изберете Го пак да ви "спасява"! Некадърник, заобиколен от славещи Го по-големи бездарници и престъпници!
24
2
 
25
 
! Отговори
НАЙДЕНОВ преди 9 години
ХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ КАРАМЕ С ГАЗА ОТ ГЪЪЪЪЗЪ НА БАТЕ ВИ БОЙКО- УМНИКА!!!!!
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BOIKO BORISOV MOGE DA IZLEZE PO- GLUPAV OT ROSEN PLEVNALIEV--SAMO GLUPOSTI GOVORIAT
22
1
 
22
 
! Отговори
непукист преди 9 години
И каква стана работата сега от къде ББ ще докара газ за мечтания хъб хеле пък и от три източника за да има конкуренция.Трябваше да дойдат експерти от Азербайджан за да му кажат да не приказва глупости относно Набуко и да го осведомят ,че ключовия играч е Русия.Сега на ББ не му остава нищо друго освен да поплаче при Юнкер и краварите та белким го утешат че има "спасение" като понадупчат малко житницата ни.
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Болното его и тъмното минало и настояще на нашия премиер го държат в зависимост от чуждите служби. Нарочно избират такива, за да са послушковци. Така че той и да иска да направи нещо различно, не може.
20
2
 
33
 
! Отговори
Отказали преди 9 години
Да откажеш на Баце си е просто престъпление! Тези не знаят с кого си имат работа....Сега ще ги критикува и уволни.
19
1
 
33
 
! Отговори
ами сега преди 9 години
Нашият човек от банкя,няма ли икономисти,които да му кажат какво да говори,до бива бива ама как ще иска газ от друга държава,като тя не знае и няма възможност.Въпреки това има дрисирани кученца пак лаят срещу Руския газ.Абе таранкоолу ние в момента използуваме всеки ден тази газ и бензин,нафта.Ние просто не можем да дишаме,без тези горива и разно потурнаци пак си знаят същото.А бе те Турция ни взеха двата потока и еврогейците пак си знаят същото,не от ,русия, а бе вие нормални ли сте бре хора.
18
2
 
39
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Не ги е срам! Нашият *** е безгрешен СПЕЦИАЛИСТ ПО ВСИЧКО.Най-вече по сипене на идиотщини и изцепки пред камери и микрофони на пикливи журналистки от продажни медии.
17
2
 
27
 
! Отговори
bojinkata преди 9 години
Това недоразумение - прИмабалерина не спря да се излага!? Докога бе?
16
2
 
42
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Вече и Азербейджан са по-напред от нас и разбират популизма на Бойко ,който изпусна ЮП а сега се прави за загрижен за България !
15
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе друго си е от Баку да ти кажат, че си Куку.
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОКО НЕ ОБЯСНИ, ГАЗОПРОВОДА ТАНАП ЛИ ЩЕ ПРАВИ ИЛИ ГАЗОПРОВОДА ТАПАН? МАЙ ВТОРОТО.
13
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целувките на разни баби и дедовци от Запад са целувки на Юда, запомни го Боко. Само на Брежнев струваха милиарди !!! Само от там имахме полза.
12
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забиха ти го всички Бокооо, а ти тикво зелена ни го заби на нас.