САЩ блокираха $640 млн. в банки на "приятели на Путин"

Банка "Россия" и "СМП Банк" са в американския черен списък
6 мар 2015 09:50, Елка Василева
128
САЩ блокираха $640 млн. в банки на "приятели на Путин"
Снимка: архив, Reuters

Американските власти са блокирали в САЩ активите на две банки на „приятели на Путин“ на обща стойност 640 милиона долара, съобщи „Уолстрийт джърнъл“, като се позова на финансовото министерство.

Според изданието под удара са попаднали банка „Россия“, основана от Юрий Ковалчук, и „СМП Банк“ на братята Аркадий и Борис Ротенберг.

Тези банки се оказаха сред първите руски компании, вписани в американския черен списък. След налагането на санкции, които засегнаха Юрий Ковалчук, Генадий Тимченко, Аркадий и Борис Ротенберг, руският президент Владимир Путин на два пъти публично заяви, че се гордее с приятелството си с тях.

„Уолстрийт джърнъл“ е получил данните за размера на блокираните средства, след като е изпратил запитване до финансовото министерство. Според публикацията най-силно е пострадала банка „Россия“, където са били замразени 572 милиона долара. По оценка на изданието това са 10% от всичките й активи по данни от 2013 г., но предвид днешния валутен курс. В „СМП Банк“ са блокирани 65 милиона долара, което е около 2% от активите.

И двете банки са в списъка на руските предприятия и финансови институции, срещу които САЩ наложиха икономически санкции. „Уолстрийт джърнъл“ нарича основателя и главен акционер в банка „Россия“ Юрий Ковалчук предполагаемо „портмоне“ на господин Путин.

След като банката беше вписана в черния списък, Путин нареди там да бъде превеждана заплатата му. Там започнаха да прехвърлят свои сметки и някои държавни корпорации. Това обаче не спаси банката от отлив на клиенти: в края на 2014 г. тази банка беше сред лидерите по спад на депозитите, пише NEWSru.com.

Наказателни мерки действат и срещу "Сбербанк", "Банка на Москва", "Газпромбанк", "Росселхозбанк", "Внешекономбанк", ВТБ и редица отбранителни предприятия, припомня ТАСС. Санкции са наложени и срещу някои нефтогазови компании като "Газпром", "Газпром нефт", "ЛУКОЙЛ", "Сургутнефтегаз" и "Роснефт". На тях американските компании нямат право да продават стоки, услуги и технологии, необходими за добив на петрол в дълбоководни участъци, арктическия шелф и шистовите пластове.

„Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че макар и санкциите да допринесоха за плъзгането на руската икономика към рецесия, политическата цел – а именно промяна на политиката на Русия по отношение на Украйна, не е постигната. Изданието определя финансовото въздействие като ограничено предвид огромните богатства, натрупани от хората от близкия кръг на Путин, попаднали под удара на санкциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: САЩРусиябанка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Сталин преди 9 години
Ами, бе хора, кои им е казал да влагат пари в американски банки? Значи, просят си го и го заслужават.
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия и Китай вече заявиха че спират да купуват държавни ценни книжа на САЩ и спирт да търгуват с долари. Краха на долара е НЕИЗБЕЖЕН. Скоро американците ще си палят печката с зелени хартийки. Дори фалшивите рейтингови агенции няма да могат да спрат срива. Да ви припомням ли че САЩ е най-задлъжнялата държава в света.
82
2
 
1
 
! Отговори
batmario преди 9 години
Какъв е проблема ако Путин просто реши да напечата 100 милиарда евро---истински от всякъде---и залее Европа със тях??? Дали някой някой може да му се скара?Навремето санкциите срещу Ирак накараха Садам да направи същото...Тази схема РАБОТИ и после кво?
81
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 100Идиот - ако един тон въглища ти струват 1000 рубли сега колоо ще туи струват след една година? Пак 1000 рубли защото толковя е цената на труда и режимните в РФ. Ако тон въглища струва 100$ днес утре на пазара ще струва 98$ но реално ако днес един долар е 30 рубли а утре 60 утре за този тон ще получат почти 2000 рублиПравете разлика между защитени пазари - Пазара в РФ и сие е различен от Китай и е различен от Хамерика Силен $ може да купиш много с него но със санкции = ГЛУПОСТ
80
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова бързо обезценяване на рублата предполага огромни рискове за китайските компании подписали договори в рубли, но за щастие те са много малко. Проблем има и за компаниите подписали договори в долари и юани (RMB), защото поради бързото обезценяване на рублата, руската страна по договорите няма да е в състояние да ги изпълни.
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според китайски експерт цитиран във вестника, бързото обезценяване на руската валута носи рискове не само за Русия, но и за Китай, който изнася огромни партиди различни продукти за северния си съсед. Изчисляването им в рубли на фона на гмуркането на руската валута би създало сериозни проблем за китайските производители и износители. За Централната Банка на Русия, ще бъде много трудно да обърне тенденцията за обезценяване на рублата казва анализаторът по държавни рискове и кредити Ли Хайшан за вестника - Силата на световния пазар е колосална и опитите на Руската Централна Банка да се противо
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБ браво пич ,тва е решението.Китайска народна република отказва преход на търговските отношения с Русия към рубли в международните разплащания. Руската валута се нарича "твърде нестабилна и рискова" в главния държавен вестник на Китай Женмин жибао.14 12 2014г
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби ...имаше един Боби дето можеше да мисли ама май не си ти..Първо най-важният критерий е СИГУРНОСТ.Затова ЧАСТ ОТ руските банки си държат паеите в САЩ.Второ ,когато дължиш пари и не ги връщаш,влизаш в режим "наказателни лихви"и "неустойки" и никой не се интересува от това,че имаш пари в банката които не можеш да получиш.Т.е.не можеш да плащаш с тези пари ...и губиш.
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подобни акции на Обама, не само, че няма да навредят на Путин и обкръжението му, но ще накара мнозина да побързат да върнат парите си в РФ.псАбе, Обама да не би да е агент от тайните служби на РФ?????
75
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До скрудж 93Инвестиционно злато и т.н. други подобни неща измислени за да си ги купиш и след това сложиш в трезора. Като го извадиш от трезора и го дадеш на коя да е банка веднага ти брои кеш. Заради предстоящата криза златото все повече се търси и съответно цената му се качва. Китай РФ и Бразилия със сигурност само купуват на свободния пазар.Злато Ценности и имоти това се купува по време на криза
74
2
 
7
 
! Отговори
100 преди 9 години
До Лаврентий БерияАбсолютно съм съгласен. Такова търпение изкараха Руснаците, шапка им свалям. Някой ще го отнесе...
73
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 89Валутата се нарича Злато и ценни метали
72
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Леле колко *** новина и как велико е представена.Една банка да дъжи парите си в друга чуждестранна банка има само 2 варианта. Чуждестранната банка дава добри дивиденти или парите са залог за някаква сделка. Ако парите са залог за някаква сделка съдът ще ги разблокира моменталически защото парите не са на банките, а те са само посредници. Ако са оставени за лихви то блокирани или не лихвите си вървят. Просто американците за пореден път се изкарват ***
71
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изхвърляне на долара ?Хахаха, а приятелите на *** в каква валута си държат париците?
70
3
 
20
 
! Отговори
Егати преди 9 години
Решават и КРАДАТ пари на някого, защото били ПРИЯТЕЛ на някой друг ? Как се нарича това ? Демократия ? Разбойничество ? Струва ми се, че това е чисто разбойничество, и няма нищо общо с международното право.
69
4
 
22
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 9 години
САЩ дърпат опашката на дявола ...... лошо мн лошооооо...
68
6
 
21
 
! Отговори
Ноком преди 9 години
Щом щатите са я закъсали до там, че да конфискуват безпричинно авоари на така наречените"приятели на Путин",явно, че управляващия елит е изгубил всякаква правдива оценка за сегашния свят."A la guerre,com a la guerre",но при подобно поведение на "световния жандарм",с кутията на Пандора се отключват всички презрени "качества" на доминиращата световна сила, като в ни най-малка степен обаадминистрацията не може да претендира за почтеност , демократичност и адекватност?
67
5
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До Анонименизхвърляне на долара като световна валутабойкот на американските стоки
66
3
 
22
 
! Отговори
ivo преди 9 години
Значи ако не съм послушен ми блокират сметката която имам законно и умирам от глад. Това нова демократична ценност ли е?На къде отива света?
65
3
 
30
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Нека говорим трезво..... Американците се опитват по всевъзможен начин да вдигната руснаците на крак чрез протести само и само за да падне това толкова неудобно за тях управление. Предполагам че у Путин няма да се даде без бой, а и нека да си говорим реално всички големи сили имат изгода от това Русия да е наведена и да и източват ресурсите и да продължава част от населението да живее в бедност. Всичко е власти и пари...... за съжаление. Бъдете позитивни :)