Русия очаква в ЕС да вземе връх здравият разум

Нормалните отношения са от общ интерес, смята Лавров
10 мар 2015 13:00,
139
Русия очаква в ЕС да вземе връх здравият разум
Сергей Лавров Снимка: БТА

Руската федерация очаква в Европейския съюз да вземе връх здравият разум, тъй като нормализирането на двустранните отношения отговаря на интересите както на Русия, така и на ЕС, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

В началото на разговорите си в Москва със своя испански колега Хосе Мануел Гарсия Маргальо Лавров приветства "премерената позиция на Испания, в едни нелеки времена, за отказ от безкрайната санкционна инерция". Той изрази увереност, "че в крайна сметка здравият разум ще надделее, тъй като нормализирането на сътрудничеството отговаря на интересите на народите на Русия и ЕС".

В същото време Лавров подчерта след срещата си с Маргальо, че "засилването на военната активност край руските граници не помага за възстановяването на доверието в Евроатлантика". "Убедени сме, че проблемите трябва да бъдат решавани чрез равноправен и взаимноуважителен диалог", отбеляза той.

Руският външен министър призова за изпълняване без изключения на споразуменията от Минск за уреждане на конфликта в Украйна. Той обвини украинските власти в Киев, че не спазват договореностите, и иронично призова САЩ и ЕС да им наложат санкции.

Лавров и Маргальо се съгласиха, че няма военен изход от украинската криза и че е необходим политически диалог. По повод западните критики във връзка с Украйна, руският външен министър увери, че страната му не е била обвързана от Будапещенския меморандум да приема действията на украинските радикали, които, по думите му, са подкопали суверенитета на тази държава. Лавров освен това призова Запада да обръща внимание на бомбардировките в бивша Югославия, едностранното обявяване на независимост на Косово без какъвто и да било референдум, нападението срещу Ирак под измислен предлог и злоупотребата с мандата на Съвета за сигурност на ООН за Либия, а не само на руската анексия на Крим.

"Очевидно отношенията между РФ и ЕС не преживяват най-добрия си момент", призна испанският външен министър и отчете спора по повод Украйна. Той призова да бъдат взети предвид интересите на Русия що се отнася до споразумението за асоцииране на бившата съветска република с Европейския съюз.

Възстановяването на Украйна без участието на Руската федерация е невъзможно, подчерта Маргальо, цитиран от ТАСС. Той отчете, че споразуменията от беларуската столица се спазват, и заключи, че няма основания за разширяване на санкциите срещу Русия.

Испанският външен министър призна, че икономиката на страната му, особено селскостопанският сектор, понася сериозни щети от антируските санкции.

Посещението на испанския външен министър в Москва е рядко за западен държавник след началото на украинската криза. През последната година отношенията между Русия и Запада са в най-ниската си точка след края на Студената война.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Историческа справка за Крим:Крим е подарен през 56-та година от СССР на УСРСъщо така СССР подарява през 86-та година на УСР Чернобил с над 300млрд. долара щети
56
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста платени пишещи *** се наблюдават тук. Другари направете добро на България, сложете край на жалкият си живот, бъдещите поколения може и да ви направят герой.
55
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Русия има здрав разум и осъзнава, следното:а) 3/4 от износа й са енергийни носителиб) цените на енергоносителите които изнася Русия са паднали под себестойността имби трябвало да се подготви да посрешне сериозна криза
54
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори това, че си взеxа половината мюсюлмани да живят при тяx е достатъчно доказателство, че Западът не са довре с главите. Сега пък Русия им пречела.
53
0
 
7
 
! Отговори
ДО 70 преди 9 години
Пропускаш Чембърлейн и Даладие.Мюнхен.
52
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само наивник може да си мисли, че държава, която и днес произвежда лада и москвич, прозивежда най-добрите оръжия.
51
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като разпалиха братоубийствена война в Украйна, мужиците се сетиха че имало и здрав разум - по-добре късно отколкото никога
50
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо СССР не плаща репарации на Полша както Германия?И двете страни избиват милиони поляци и разоряват Полша.
49
14
 
5
 
! Отговори
ни лук ял ни мирисал преди 9 години
ЕС да се прави, все едно, че Русия не е заграбила крим и не води война с Урайна.Просто върховна руска наглост и подигрвка с жертвите в Украйна (и от двете страни - те са жертви на руската еспанзионистична политика)
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно ли е ,че хитлеровите войници и сталиновите такива са се срещнали и марширували заедно в Брест-Литовск след окупацията на Полша или пакта ***-Рибентроп не е истина,както и приятелската среща между фашисти и комунисти,Тубата сигурно лъже?Може ли окупацията на Крим да е продължение на тази политика?
47
5
 
16
 
! Отговори
До справедлив 61 преди 9 години
Че си е така, така си е! Същото го направиха и в укруината и затова възпитаха там малките бандеровчета! Но там са хвърлени цели 5 млрд., затова и пораженията са по-големи.А на нашите соросчета подхвърлят малки сумички, явно и ние сме по-евтини (за съжаление). Макар че сумата няма значение, всяко нещо (има се в предвид човешко същество), което може да се купи, обикновенно НЕ СТРУВА НИЩО!
46
30
 
5
 
! Отговори
факт преди 9 години
Природата го е измислила - противните физионимии са външен израз на една уродлива вътрешност. Справка: Путин, Лавров и онзи, как се казваше шефа на Газпром, няма значение...
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
koi ste doide sled ispaneca- predpolagam Portugalskia , posle Italianskia, sled teh frenskia i do tuk sas sankciite, zastoto sankciata e zakonna ako se zaobikalia. idvat li ministrite ot tradicionnite zemedelski strani kato pert-isp-fra- it-grcia i polskata- znaci za dogodina se o4ertavat iaki boikoti i stacki po tezi strani kadeto zemedelcite ste iskat kompensacii i normalni targovski otnosenia. tehnata produkcia nikoi ne im ia trsi. na svet pazar ima sastite produkti na po-nizki ceni-tova e!
44
2
 
30
 
! Отговори
NOI преди 9 години
До ВЕЩИЦАТАПОЗДРАВЯВАМ ТЕ ЗА КОМЕНТАРИИТЕ. РАДВАМ СЕ ЧЕ ИМА НОРМАЛНО ЗДРАВОМИСЛЕЩИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ НО ОСТАНАХМЕ МНОГО МАЛКО.ТУК ПОВЕЧЕТО КОИТО ДОРИ НЕ ЗНАЯТ НИЩО ЗА РУСИЯ СИПЯТ ОГЪН И ЖУПЕЛ САМО ЗА ДА СА НАОПАКИ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ОТ 20 ГОДИШНО ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ И ПРОСТОТИЯ...БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
43
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А българите продължаваме да получаваме повиквателни заповеди за запас.Днес получих такава.
42
31
 
8
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Усещате ли кризата в България ?Пълна стагнация !стагнация има само в главите на сидерастите и кризата е в банковите им сметки. Озверели са от глад, че с рубли нищо не може да се купи.
41
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С анексирането на Крим и Донбас, Русия увеличи своята територия с 0.1% и загуби 2% от населението си, което емигрира на запад.
40
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте сега товарищи и да рипате и да не рипате, рано или късно ще трябва да върнете Крим и да платите военни репарации за безчинствата си в Украйна
39
13
 
18
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
До СПРАВЕДЛИВАмериканските НПО-та у нас са раково образование в снагата на България.тц, само атакистите и *** са. То от *** какво да очакваш.
38
7
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Усещате ли кризата в България ?Пълна стагнация !Няма движение на хора и на капитали. Бизнесът е замрял !Всичко това, за да угодим на американците и да наложим санкции на Русия.Една година и държавата ни вече е във финансов колапс.Дори в богатите западноевропейски държави се усеща негативното влияние на санкциите срещу Русия.Еврото пада, доларът се вдига ...КОЙ спечели от всичко това ?САЩ !