Самопризнанията на Дадаев - изтръгнати с мъчения?

Правозащитник се срещна с основния заподозрян за убийството на Немцов
Обновена: 11 мар 2015 11:47 | 11 мар 2015 11:47, Елка Василева
47
Самопризнанията на Дадаев - изтръгнати с мъчения?
Заур Дадаев. Снимка: Reuters

Самопризнанията на основния заподозрян за убийството на руския опозиционер Борис Немцов вероятно са изтръгнати с мъчения. Това заяви за Франс прес член на руския президентски съвет по човешките права след свиждане с арестувания, предаде агенцията.

Има основания да смятаме, че самопризанията на Заур Дадаев са изтръгнати с мъчения, каза Андрей Бабушкин, който посети вчера арестувания чеченец в Москва. Правозащитникът бе придружен от репортерка на популярен руски всекидневник, също членуваща в президентския съвет.

Още по темата

"Не можем да твърдим, че е бил изтезаван, но открихме многобройни рани по тялото му", заяви Бабушкин и уточни, че става дума главно за драскотини от белезници по китките и глезените, също и за рани по пръстите на краката.

Близо 30-годишният Заур Дадаев, бивш полицай от чеченските специални сили, е заявил според Бабушкин пред посетителите, че след ареста си миналата седмица е прекарал "два дни с белезници и платнен чувал на главата".

"Крещяха ми през цялото време: "Ти ли уби Немцов?" Отговарях, че не съм", споделил затворникът.

Според Дадаев той е бил арестуван в република Ингушетия, съседна на Чечения, заедно със свой приятел и бивш колега.

Полицаите "казаха, че ако призная, ще го пуснат" - "приех, като мислех, че така ще го спася", разказал заподозреният пред Бабушкин.

Малтретирането и изтезанията са редовна практика в Русия – и в затворите, и по време на арести и разпити, отбелязва Франс прес.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалък опит за просташка инсинуация и елементарна манипулация от страна на една невежа и некадърна персона. ***, обясни на хората, че Бабушкин (onk.su/profile/858/) ще бъде извикан от Следствения комитет за вмешателство в разследване (trud.ru/article/11-03-2015/1322983_skr_vyzovet_na_dopros_pravozaschitnikov_interesovavshixsja_delom_nemtsova.html). Инсуниации от сорта Франс прес чула, недочула да си ги затъкнеш... Дори BBC не си ги позволява bbc/news/world-europe-31829723
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Троих арестованных по подозрению в убийстве Немцова пытали, вынуждая признаться.Бабушкин подчертава, че тримата заподозряни са държани изолирани в отделни килии. Въпреки това и тримата твърдят, че са пребивани и измъчвани.Дори и лицемерните рубладжии знаят, че това е истина. По его словам, несмотря на то что фигуранты дела "содержатся в разных камерах и не имеют возможности согласовывать свои позиции", они рассказывали примерно одно и то же. "Их избивали, их вынуждали оговаривать самих себя"
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия все повече се приближава към свободна и демократична Северна Корея, КНДР.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гнусната чифутска пропаганда се стреми да очерни Русия но постига точно обратнтот- консолидация на руското общество. А когато рашъните са обединени става страшно. Но понеже западняците са известни с некадърността си ще берат ядове. Дълбоко непознаване на източния манталитет и история, западното общество живее на друга планета. За това и изглеждат толкова смешни. Освен тяхната истина друга няма !!!!
25
1
 
6
 
! Отговори
Четете преди 9 години
Повечето от коментиращите се скъсват да тролят. Във всички руски медии в момента пише, че всичките са отрекли, единият даже е бил на дискотека и има запис/алиби; и са ги били за да си признаят. Русия!
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самопризнанията на Дадаев - изтръгнати с мъчения?Правозащитник се срещна с основния заподозрян за убийството на Немцов--Хайде сега, пак любимите пропагандистки номера на Амерриканците...Всички добре знаем, че има стотици "правозащитници", на които САЩ плащат и директно поставят задачи. Тези хубавци са готови и *** да им оближат, камо ли да пропуснат да се хвърлят в пропагандна война, за защита на муджахедите убили Немцов (евреин и USA агент), гепил парите на ЦРУ за Майдан в Москва и нищо
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вица за "вие що биете *** вече бил във вариант "вие що убивате ***?" муахахаха
22
2
 
5
 
! Отговори
Църо преди 9 години
До от ЮАРОще не са излизали снимки и клипове от руските затвори, та всичко в квот си напиал е бла-бла, ама от американските доста излязоха и хич не бяха приятни!И не знам колко руснаци убиха по улиците вследствие на безправието, ама само за седмица американски полицаи натръшкаха двама *** като ***! *** вече сутрин се сбогували с близките си, като излизат на работа!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
pri ekstremalni situazii horata se lishavat ot elementarnite prava,izpalniavat tova,koeto pogelae inkvizitorat.taka e v guantanamo ,taka e v rusia,taka e v balgaria.nima ne si spomniate delata na botio botev predi godini,sadat dori i v balgaria othvarliashe negovite dokazatelstva,zashtoto znaeshe kak sa pridobiti.pri nego kato vlezesh i vednaga priznavash ce si ubil kenedi,makar ce togava ne si bil roden.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 31: "на какви "обосновани предположения" се базират?"....базират се на това, че като спре един един кремълски "снегорин" пред вратата ти и ТЕБЕ ТЕ НЯМА !
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Утвържденията на Франс прес от последния абзац на какви "обосновани предположения" се базират?
18
3
 
11
 
! Отговори
морски преди 9 години
САЩ никога не са били и никога няма да са правова държава!Те оскверниха и опорочиха смисъла на думата Демокрация.Затова страните по света не искат вече да се,,демократизират".
17
2
 
10
 
! Отговори
малеее преди 9 години
Гледайте в тубата филма (има суб на бг): Говорейки свободно на Джон Пъркинс.Икономически убиец, който разказва цялата схема в световен мащаб. Говори и за схемата със заемите.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очаква се КГБ ченгетата да притоплят отново версията за ревност !
15
7
 
11
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
Русия никога не е била правова държава. Затова никой не вярва на официалната власт. В Русия правото е пародия. По-точно, по отношение на нормалния човешки индивид в Русия цари БЕЗПРАВИЕ! Този човек може да е виновен, може да е напълно невинен - няма никакъв начин да разберем истината, понеже всички лъжат - милиция, кгб, прокурори, съдебен състав и пр. Да очакваш справедлив съд в Русия е все едно да очакваш крадец да ти върне откраднатото и да ти се извини. Няма правосъдие в Русия. Не е имало!
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Номера с "Чарли Ебдо" пропадна...сега КГБ ченгетата трескаво търсят шофьора на "снегорина" !!!
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КГБ ченгетата изненадани !...на чеченеца не му се ходи доброволно в рая.
12
5
 
21
 
! Отговори
?????????????? преди 9 години
В самото начало ви писах тук,че това ще е следващата стъпка на запада---ще са много загрижени за правата на кавказците...........ВЪПРОС----А в тайните затвори на ЦРУ как се добиват признанията...и ако отговорът е--доброволно---ТОГАВА ЗАЩО затворите са тайни???? Ясно че руснаците не са цвете....но запада прекалява с двуличието си и арогантността си......
11
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зад тези решетки трябва да се показва ДЖУДЖАЕВ!Той естинският виновник и поръчител на убийството.
10
8
 
23
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Малко неубедително изглеждат тези твърдения.Е,сигурно е отнесъл малко кютек,но както обикновено отказът от самопризнания идва след среща с адвокат.А тези хора да ги плашиш с бой е несериозно!То в Гуантанамо с години ги тероризираха,а резултатите са скромни.С бой можеш да уплашиш само евро-атлантическите гейо.ве!