Прага посрещна още свои сънародници от размирна Украйна

Правителството ще покрие разходите на новодошлите
16 мар 2015 08:13,
5
Прага посрещна още свои сънародници от размирна Украйна
Снимка: Reuters

Втора група от историческата общност на Волинските чехи, живеещи от 19 век в Украйна, пристигна вчера в Прага в рамките на програма за репатриране, създадена от чешкото правителство заради конфликта в Украйна, предаде Франс прес.

Група от 35 души от 13 семейства от Одеса, Донецк и Новхородкивка /Чехохрад/ бяха посрещнати на летището от президента Милош Земан и министрите на външните и на вътрешните работи Лубомир Заоралек и Милан Хованец.

Властите са предоставили право на постоянно пребиваване на 140 души. Първата група от 44 украинци от чешки произход, всичките от Новхородкивка, основана от чешки заселници през 1869 година, се върнаха в старата си родина в началото на март.

"Добре дошли у дома, дано тук да ви хареса", каза при посрещането вчера президентът Земан, цитиран от Асошиейтед прес. Правителството напълно ще покрие разходите за настаняването на новодошлите на първо време /за шест месеца/ в държавен хотел в Червена над Вълтавоу, на 100 км южно от Прага. Те ще получат финансова подкрепа, а редица общини и фирми вече са изявили желание да ги приемат и да им предложат работа, каза Заоралек.

Програмата е подкрепена и от католическата църква. Тя ще обхване общо 500 души уточни Земан. Прага я създаде в
отговор на на писмо от март 2014 година от Волинските чехи до Земан с молба да бъде оказана помощ на семействата, желаещи да се установят в Чешката република.

Волинските чехи са потомци на около 16 000 заселници - селяни и занаятчии, настанили се между 1868 и 1880 година в региона на Западна Украйна, тогава част от Руската империя /по онова време сегашна Чехия еч аст от Австроунгарската империя/. Част от общността /сега тя наброява около 20 000 членове/ вече се е върнала на чешка земя през Втората световна война и след това след падането на тоталитарния режим в бивша Чехословакия през 1989 година, предаде АФП.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
еврогейско преди 9 години
Но не ги приема за бежанци официално...
2
0
 
1
 
! Отговори
234 преди 9 години
Само че тук ги пребиваме за да им вземем 350 евро...
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И България е пълна с украинци, бягащи от режима на Перушанко. Всички те не искат да се връщат там. Освен украинките омъжени за българи, много приказват и то определено простотии. Като им е толкова мъка, да се разкарат от България. Нека се насладят на майданската демокрация.