Путин не планира да ходи в Крим за годишнината

В Севастопол празнуват с парад, концерти и заря
16 мар 2015 16:56,
139
Путин не планира да ходи в Крим за годишнината
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин засега не планира работна визита в Крим, който тази седмица отбелязва първата годишнина от присъединяването към Руската федерация, предаде ТАСС, като се позова на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Когато има план за такова пътуване, Кремъл ще съобщи на медиите, каза Песков.

Още по темата
Същевременно днес Крим започна да празнува първата годишнина от "завръщането" на полуострова в лоното на Русия, отбелязва Франс прес.

Парад на автомобили по улиците на Севастопол, концерти, заря - това са само част от проявите, с които жителите на Крим отбелязват годишнината.

На 16 март преди една година 97 процента от жителите на Крим, с преобладаващо рускоезично население, подкрепиха на референдум присъединяването към Русия. Референдумът беше определен от Запада като незаконен и беше приветстван от Русия.

На 18 март 2014 г. Крим, предложена на Украйна от съветския лидер Никита Хрушчов през 1954 г. по времето, когато Русия и Украйна бяха част от СССР, беше анексиран към Русия, след като руският президент Владимир Путин подписа указ за интегриране на Крим към Русия, припомня Франс прес.

По-рано днес ЕС потвърди позицията си отпреди година, че смята референдума в Крим за незаконен и анексирането на полуострова към Русия също за незаконно. ЕС изрази също така безпокойство от "нарастващата милитаризация" в Крим, допълва Франс прес.

Това анексиране подхрани аспирациите за отцепване на проруските сепаратисти в източния украински район Донбас. Там започна въоръжени конфликт, който по последни данни е отнел живота на 6000 души.

Година след референдума в Крим международните организации критикуват силно нарушенията на правата на човека там, а Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа изразява безпокойство от продължаващата "репресия" на независимите медии. Крим, който зависи от Украйна за водата и електричеството си, не разполага с никаква сухопътна връзка с Русия и има проблеми със снабдяването на хранителни продукти. До Русия жителите на Крим сега стигат само с ферибот, когато времето го позволи. Въпреки това 82 процента от кримчаните подкрепят присъединяването към Русия, според украинско социологическо допитване от февруари. И ако някои, преди всичко младите жители на Крим и татарите в Крим, които са силни противници на анексирането, отказват да говорят за своята настоящата ситуация пред западни медии, защото се страхуват от репресии, много други жители на полуострова предпочитат да вярват в златното бъдеще на Крим.

По повод годишнината председателят на кримския парламент Владимир Константинов разпространи вчера изявление, в което подчертава, че "ние заедно с Велика Русия градим нов Крим". "Никакви санкции, никакви заплахи, никакъв шантаж или лъжа на враговете ни няма да накарат жителите на Крим да се откажат от избора си. Руски Крим ще просперира и ще задоволява сам нуждите си", подчертава Константинов.

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов заяви пък днес, че Крим е щял да познае същата съдба на Източна Украйна, ако не беше присъединен към Русия. "С Украйна при нас щеше да има война и кръв, а с Русия имаме стабилност и мир", заяви Аксьонов.

Днес по повод първата годишнина от референдума, в Севастопол, който е най-големият град в Крим и където се намира руският Черноморски флот, са организирани празничен автомобилен парад и концерт на централния площад. Тържества са предвидени и в Симферопол, административната столица на Крим. Тържества, концерти и митинги по повод присъединяването ще има в Крим до сряда. Сряда е обявен и за неработен ден там.

В Москва ще бъде организиран в сряда голям концерт на две крачки от Кремъл под наслова: Ние всички сме заедно. Година след референдума в Крим руските власти, които на първо време отхвърляха обвиненията на Киев и на Запада за тяхната роля в организирането на референдума, днес са по-сговорчиви. Руският президент Владимир Путин, който вече призна, че отрядът от командоси, поели контрола върху парламента на Крим на 27 февруари 2014 г., е бил съставен от руски военни, разказа, че Русия е разположила на полуострова мощни ракетни батареи за крайбрежна защита. Това признание Путин направи в документален филм, излъчен в неделя вечерта по руската държавна телевизия.

"Трябваше да засилим нашето военно присъствие в Крим, за да може броят на нашите военни да позволи създаването на подходящи условия за организирането на референдум", добавя Путин във филма.

Преди година анексирането на Крим беше приветствано в Русия, където много хора смятаха за грешка административното присъединяване на полуострова към Украйна от Хрушчов през 1954 г. Това анексиране позволи на Путин да продължи да се радва на рекордно голяма обществена подкрепа, близка до 90 процента, според неотдавнашни допитвания.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
савич гардън преди 9 години
Запада не бил признавал реверендума в Крим....абе кой е тоя запад.....и кой го упълномощил да признава нещо или да си дава мнението без да му го искът....запада що си трая когато ислямистите от АОК избиваха християни в Косово и проведоха референдом след като избиха сърбите там.Точно напротив запада тогава бомбардира християните. Сега много загрижен и лъжи най долно и безкруполно. Запада е империя на лъжата и подлоста и на сътанинската човекоумраза. Крим винаги е бил руски ,е и ще бъде
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Крим вече се самоубиват от мизерия и безизходица!Ако Вова иде там ще го изядат с парцалите
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много сте наредени да пишите всички те ще се оправят а ние никога
72
1
 
4
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Цветна карта на създаването на измислената Украйна от подарени Руски области!Гугъл- "Украинцы сбросили памятник человеку, подарившему им полстраны"
71
2
 
5
 
! Отговори
морски преди 9 години
РУСИЯ е велика държава с велик народ.Кога и ние в България ще посрещнем нашия Путин!
70
4
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Плановете на москалите да излязат на Проливите са абсолютно несъвсместими със съществуването на Българска държава и Българска нация. Или ще има България и българи, или ще има Задунайска губерния, населена с рускоезична рая. От жизненоважно значение за нас е да върнем москалите в Азия.
69
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 9 години
Крим е част от Русия,Флорида не е част от САЩ.
68
1
 
2
 
! Отговори
до 107 преди 9 години
А защо това е 11 -тата Руско-турска война,а не първата, докато първите са от другата страна на Черно море.И никой не забравя освободителите си, освен българите русофили. Защото имаме освобождение от гръцко робство 200 години извоювано от българи Иван Асен .., но това не се споменава от другарите - "защо да имаме национална гордост".
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народ,който Не уважава освободителите си, не може да очаква разбиране и респект от другите
66
0
 
5
 
! Отговори
Царя преди 9 години
Слава на България, никаква Русия, никакъв САЩ - има български интерес...
65
4
 
3
 
! Отговори
1492 преди 9 години
Сравняват Косово с Крим - нищо общо. Крим и Кипър може, но другото е абсурд. В Косово имаше антихуманни действия - Геноцид. След дълъг период - дълъг период и несправяне със ситуацията ЕС поиска помощ - и така се стигна до бомбандировките.
64
0
 
0
 
! Отговори
pytin e velik преди 9 години
bravo, a pliaskaite be natovci i ne zavijdaite na drygaria vi pytin .slava na rysia ima hora koito niama da q predadat dori i v balgaria da v balgaria .piani zaliani no sa narod a ne predateli i izmenici vidia li evreino pasiii gadino .
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-важното , че Обама няма да ходи в Крим да открива новата военна база на НАТО
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е общото между Крим,Косово и Кърджали!? България е единствената държава в света,която граничи единствено със себе си...
61
1
 
5
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
Много интересно, как някой в България много ги е яд, че Крим отново е Руски, сякаш им е бащиния. Мисля, че това се дължи на слабите им познания по история. И на манипулацията от последните години, която ни зарива. Бил съм в Крим преди пет-шест години - очуди ме, че всички с които общувах се смятат руснаци. А по нашите медии шестваше новината, как кримчани протестират с/у оставането на руският флот там. Глупости!
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е длъжна да се съобразява с изкувствения курс на долара, но Русия държи много малка част от Европа, останалата е САЩ и слугите им от ОПЕК
59
0
 
4
 
! Отговори
мръсни номера преди 9 години
При 45долара за барел, бензина по бензиностанцийте е2.20лв! Какво ли ще стане,като се върне в старите си нива от 100 и нещо долара!??САЩ ще ви накарат да си изядете мръсните си чорапи от глад,вервайте ИМ!До няколко месеца
58
12
 
6
 
! Отговори
тъпи капути преди 9 години
За какво да съм благодарен на Москва? За 45 години комунизъм? За лагера в Белене? Щото аз светлия комунизъм още го помня ... или за това, че български воиски бяха пратени в Чехословакия по заповед на Кремъл? Ако *** ни е освобождавял от робство, бих му благодарил, ама той май само заграби територии от своите славянски братя и на нас продава най скъпия газ.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Руският президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Русия Владимир Путин заповяда тази сутрин да бъдат приведени в пълна бойна готовност Северният флот и отделни съединения на Въздушнодесантните войски и Западният военен окръг в рамките на внезапна проверка. В започната днес от 08.00 часа московско време проверка на бойната готовност участват 40 хиляди военни, 3360 единици военнатехника, 41 бойни кораби, 15 подводници, 110 самолети и хеликоптери."
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 58"Гледайте филма който вчера се излъчи - "Крым. Путь на Родину"*** СТРАХОТЕН ***Заслужава си да знаете ИСТИНАТА такава каквато е,а не такава каквато Пастирката, Минджев и господарите им искат да я знаете."Вчера го свалих от тубата, пазя такива филми в архив, те са исторически.