Спиране на газовия транзит през Украйна заплашва само нас

Останалите страни от ЕС не са застрашени сериозно, сочи доклад
Обновена: 25 мар 2015 08:39 | 25 мар 2015 08:30, Александър Попов
72
Спиране на газовия транзит през Украйна заплашва само нас
Снимка: Reuters

Газовият транзит през Украйна губи значение за Европа и ако спре, без гориво може да остане само България, пише днес руският в. "Независимая газета", съобщавайки за изводите, съдържащи се в доклад на германски учени от Института за изучаване на енергийната икономика.

Транзитът на газ през Украйна няма стратегическо значение за Европа, смятат експертите, цитирани в материала. Спиране на транзита за месец-два не би създало сериозни проблеми на европейците, изградили в страните си гъста мрежа от алтернативни газопроводи.

Само шестмесечно спиране на руския газ, подаван през Украйна, може да застраши с криза България.

"Разгледахме сценарии, при които руските доставки през Украйна и за тази страна прекъсват за две седмици, а също за три и за шест месеца, или пък спират изобщо", цитира изданието Харалд Хекинг, съавтор на анализа, говорил пред "Дойче веле".

Зимно време при нарушаване на транзита може що-годе сериозно да пострада единствено самата Украйна, а освен това Турция, Македония и България. Тоест дори ако доставките спрат за половин година, проблеми ще има само една държава от ЕС - България, смятат авторите на доклада.

Те обаче уточняват, че в случай на силни студове няма да бъде задоволено и цялото търсене на газ в Гърция, Италия, Босна и Херцеговина.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: украйнагаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
18
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Пешко 29Анализа в статията е верен. Реално Северен поток в момента доставя повече от потребението на Германия и тя дори си позволи лукса да прави реверс към УкрайнаАко Украйна направи Золум и през нея се спре газта въпросните 40 км до Гърция ще се изградят при работа на три смени за месецПешко ти руснаците не ги мисли. Първо те нямат реално външен дълг. Могат ли да вземат примерно от Китай в каквато валута искат - определено да. Китай има ли възможности да им го отпусне - Определено да.
20
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тарикати, нали се сещате, че пак ще купувате руска газ. Но още по-скъпо. И не от Русия, ами от Турция. Айде наздраве, пийте една студена вода.
19
12
 
11
 
! Отговори
Без думи! преди 9 години
Гледам че на лозунга "да живее България" има цъкнати минуси!? Това говори достатъчно за русофилите и атакистчетата, дето драскат по цял ден из форумите! ***!
18
17
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Да припомним на умишлено забравящите, че Вова е спирал газта само при Станишко - големият съветски приятел и другар. А сега ако спре газта Вовата отива на кино с Ердоган, щото приходи други нема, има само приказки. Пък на вратата чукат световно по футбол, газопроводи с Китай, Турецки патоци, жп линии по 8-9 000 км. Пък и Крим наш парици чека, че иначе как ше дрънкаме по форумите колко се е вдигнал стандартът... Петролът пак пада, рублата я нема никва
17
19
 
9
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
То и в България може да избухне пак заради вас! Продажни русофили-атакисти! ***!
16
15
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Само България, ама от ЕС. Не били компютри...Иначе и новият тъпкач на *** е в кюпа, тъй че споко - Вова няма да разочарова гаджето си като си врътне... газта.
15
15
 
12
 
! Отговори
Ахм! преди 9 години
Няма да се учудя ако *** от "любов" към България спре газта! Щом могат да кажат "да ги е яд българите", значи могат и това да направят! България я е имало преди Русия и руската газ, ще я има и след това!Да живее България!
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да започнат да добиват газ и него ще го харжат като българското злато за 1% концесия ...а българина ще стои на студено гладен болен беден защото БГ се управлява от продажници - колониална администрация
13
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питайте Валери Симеонов- той нали много знае, и за Южен поток казваше, че е вреден, сега какво ли ще каже? Сигурно ще препоръча да се греем с вестници, но да не са руски в никакъв случай!
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нали щяхме да добиваме газ от собствени източници най вече от Черно море Румъния вече го направи и добива газ точно на границата на българския черноморски шелф и не и необходимо вече да внася газ ....Никакви интерконекторни връзки няма да ни оправят от там газа е по скъп от златото
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еее, стига сме плакали....нали ни казаха, че сме ВЕЛИК НАРОД !!!!!!!!!!!!!
10
3
 
41
 
! Отговори
_|_ преди 9 години
За какво ни е газ? Това е за развитите, индустриални държави, а не за съсипани икономики като нашата. Брюксел ще каже какво ни трябва и ние трябва послушно да изпълняваме.
9
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най после да се оттървем от източния газов монопол.Ще ни разтресе ,но ще се оправил.
8
4
 
10
 
! Отговори
Извод: преди 9 години
Войната в Украйна избухна заради нас
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да благодарим дружно на бълхарските ***!
6
2
 
7
 
! Отговори
макето преди 9 години
Я се греем на ракийка
5
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ние не сме членове на ЕС така че не е проблем че в българия няма да има газ , но ако беше в германия щеше да е топ новина във всички медии
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не се учудвам , то ние винаги сме като муха на лаино , по *** политици от нашите дали има в целия свят / едвали
3
3
 
37
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Юго ембарго, Санкции Югославия,Фермери гръцки запушване южна граница,две войни в Ирак въздушно пространство,Санкции Ирак Либия,заем Либия заем Ирак,Ес санкции Русия,Газова война РУсия -Украйна.Някой разбра ли за какво говоря и кой страда?
2
1
 
37
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Това се знае още от предишната криза там, за 6 години нашите "управници" само много говорят, но не са направили нищо по въпроса.